maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Allergie

Wist je dat katten ook allergisch kunnen zijn voor iets? Dat heet een kattenallergie. Met een kattenallergie bedoelen we niet dat iemand allergisch voor je kat is. We bedoelen dat je kat zelf allergisch voor iets is. Je kat kan voor verschillende allergisch zijn. De meest voorkomende allergieën zijn de huidallergie, voedingsallergie en een omgevingsallergie. Kun je je kat helpen om te gaan met de allergie? Dit is afhankelijk van het type allergie maar algemene dingen die jij kunt doen om je kat te helpen dealen met de allergie is de bron zo goed mogelijk vermijden, zorgen dat ze goede voeding binnenkrijgen en het huis schoonhouden. Ook suppletie kan erg goed zijn om een kattenallergie te behandelen. Check hier ons assortiment met supplementen tegen een kattenallergie!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Allergieën

Mensen associëren een kattenallergie vaak aan een persoon die niet tegen katten kan. Natuurlijk is dit een veel voorkomende allergie, maar je kat kan zelf ook een allergie hebben. Allergieën bij katten komen redelijk vaak voor. Denk aan allergieën voor vlooien of tarweproducten. Sommige allergieën zijn makkelijker te spotten dan anderen. Let dus goed op symptomen die je kat kan vertonen zodat je direct in actie kunt komen.

Wat veroorzaakt kattenallergieën?

Wanneer een kat een allergie heeft, betekent dit dat het immuunsysteem kwetsbaar voor iets is. Wanneer hun lichaampje in contact komt met het allergeen, triggert dit een reactie. Veel voorkomende symptomen van een allergische reactie bij katten zijn bijvoorbeeld niezen of braken.

Symptomen van een kattenallergie

Maar waar moet je nou precies op letten als je denkt dat je kat ergens allergisch voor is? Hier zijn veel voorkomende symptomen die de allergie kunnen verlinken!

 • Niezen
 • Hoesten
 • Ademhalingsproblemen
 • Zwelling
 • Bepaalde voedingsmiddelen vermijden
 • Abnormaal snurken
 • Geïrriteerde en rode huid
 • Jeuk
 • Schurft
 • Kale plekken
 • Loopneus
 • Lopende ogen
 • Braken
 • Diarree
 • Op poten kauwen
 • Veel likken

Heeft jouw kat een allergie?

Als je denkt dat je kat een allergie heeft, dan is het eerste wat je moet doen een check-up van je kat. Wellicht zijn de symptomen overduidelijk en kun je sneller de oorzaak achterhalen. Of wellicht heeft je kat net een bepaald soort eten op en reageert ‘ie daar heftig op. Als het niet iets direct opvalt wat het zou kunnen zijn, dan kan de dierenarts je verder helpen. Zij weten raad met het probleem van je kat en kunnen in alle waarschijnlijkheid ook een behandeling voorschrijven. Wanneer je weet wat voor allergie het heeft, kun je met de oorzaak aan de slag. Dit vereist wellicht wat denkwerk, want vaak moet je de bepaalde stof dan zo goed mogelijk proberen te vermijden. Maar als je eenmaal je draai gevonden hebt, wordt het een stuk makkelijker voor jou en je poes!

Soorten kattenallergieën

De meest voorkomende allergieën kunnen we opsplitsen in 3 categorieën: huid, voeding en omgeving. In deze groepen heb je subgroepen, maar die vertonen over het algemeen dezelfde symptomen.

Katten huidallergie

De huid van je kat kan voor veel kwetsbaar zijn. De meest voorkomende dingen die niet echt welkom zij, zijn vlooien. Dit kan voor je makkelijk spotten en gelukkig zijn er veel producten om vlooien te bestrijden. Andere oorzaken van huidallergieën zijn chemicaliën, huishoudelijke producten of schoonmaakproducten. Symptomen van deze allergie zijn onder andere een rode huid, ontsteking, veel krabben en kale plekken.

Katten voedingsallergie

Net als bij mensen kunnen ook katten ook allergisch zijn voor bepaalde voeding. Dit is de minst voorkomende allergie. Hoewel voedselallergieën van kat tot kat kunnen verschillen, zijn er enkele typische voorbeelden die wat vaker voorkomen. Deze omvatten granen zoals tarwe, maar ook vis, vlees en zuivelproducten. Een allergie voor kattenvoer veroorzaakt vaak diarree en braken en soms ook zwelling van het gezicht. Deze zijn ook vaak moeilijker te diagnosticeren door een dierenarts, vooral als ze een specifiek ingrediënt in hun kattenvoer proberen te identificeren.

Katten omgevingsallergie

Katten kunnen ook allergisch zijn voor dingen zoals pollen. Mensen met hooikoorts weten hoe ongelooflijk vervelend dit kan zijn. Omgevingsallergenen, waaronder schimmel en stof, komen net zo vaak voor bij katten als bij mensen. Sommige hiervan, zoals schimmel, kunnen worden voorkomen het huis een beetje opgeruimd te houden zodat schimmel geen broedplek krijgt. Pollen kunnen echter niet gemakkelijk worden vermeden en zijn vaak seizoensgebonden. Omgevingsallergieën kunnen irritatie veroorzaken die vergelijkbaar is met een huidallergie, maar kunnen ook leiden tot ademhalingsproblemen, hoesten en niezen.

Hoe ga je om met kattenallergieën?

Er is geen universele kuur voor een kattenallergie, maar gelukkig kun je je kater wel helpen. Het beste wat je kunt doen om de allergie te bestrijden, is om de oorzaak te vermijden voor zover dit kan. Dit betekent dat je bepaalde ingrediënten wellicht uit hun dieet moet schrappen, het huis regelmatig schoon moet maken of ze periodiek checken op vlooien. Voor allergenen die niet of erg moeilijk vermeden kunnen worden, kun je eens met een dierenarts in gesprek gaan over een behandeling.

Indien je niet direct naar de dierenarts wilt stappen, zijn er ook natuurlijke methodes die je kunt proberen. Dit kan in de vorm van suppletie. Supplementen die bestaan uit natuurlijke ingrediënten zijn erg populair bij katteneigenaren. Sommige ingrediënten waar katten veel baat bij kunnen hebben zijn pompoenzaad, echinacea en glucosamine.

Je kunt ook proberen huidallergieën thuis te behandelen met huisgemaakte middelen. Kokosolie kan erg goed zijn voor de huid en vacht van je kat, en kan de roodheid en irritatie verhelpen. Het is waarschijnlijk niet de oplossing, maar alle beetjes helpen.
Net als jij willen wij bij Animigo het beste voor je kat. Ontdek nu het hele assortiment en shop supplementen en accessoires voor jouw mini-leeuw!