maandag - vrijdag | 11.00 - 16.00

Hersenen

Je hond is intelligenter dan sommigen zouden denken. De relatie die de mens en hond al eeuwenlang met elkaar is ook deels gebaseerd op het feit dat wij ons zo goed kunnen herkennen in de intelligentie van de hond. We begrijpen elkaar. Voel jij ook die band met je hond? Voor de gezondheid van je trouwe viervoeter is het belangrijk dat je goed voor het brein probeert te zorgen. Dit doe je door regelmatig grote stukken te lopen om ze actief te houden, een goed dieet samen te stellen en supplementen te gebruiken die geformuleerd zijn met ingrediënten die de hersengezondheid bevorderen. De gezondheid van jouw hond is voor ons erg belangrijk. Daarom bevatten onze supplementen alleen onderzochte ingrediënten waarvan de voordelen bewezen zijn. Ontdek nu ons assortiment!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Ons brein is één van de meest complexe dingen die wij kennen. Wetenschappers zeggen dat we meer weten over het universum dan onze eigen hersenen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het brein van onze trouwe viervoeters. Waar denkt je hond over na? Wat dromen ze? Hoe slim zijn ze eigenlijk? Het is onmogelijk om te ontcijferen waar onze honden over nadenken. Maar gelukkig kunnen wij er wel voor zorgen dat we er alles aan doen om de hersenen van onze beste vriend gezond te houden.

Hondenhersenen

Hondenhersenen verschillen niet al te veel van onze eigen hersenen. Ze zijn alleen een stuk kleiner. Beeld je een orkest in, waar ieder gedeelte een verantwoordelijkheid draagt om zo tot een prachtige compositie te komen. Dat zijn hondenhersenen. Er is een gedeelte voor ademen, bewegen, vitale functies en nog veel meer. Deze verschillende gedeeltes zijn vrijwel hetzelfde ingericht als bij ons mensen, alleen een stukje kleiner. Het enige grote verschil is dat honden een veel meer ontwikkeld reukvermogen hebben, waardoor dit een erg belangrijk zintuig is voor onze trouwe vrienden om de wereld te ontdekken. Dat had je vast zelf al wel gemerkt!

Hoe slim zijn honden?

Honden zijn slimmer dan we denken. Ze bezitten over ongeveer dezelfde intelligentie als dat van een 3 tot 5 jaar oud kind. Onze relatie met honden is er deels op gebaseerd dat we onszelf goed kunnen vinden in hun intelligentie. Ze hoeden schapen, begeleiden de blinden, sporen criminelen op en merken het maar al te goed als het slecht met het baasje gaat. Onze relatie met honden gaat jaren terug. Gedurende de evolutie van de mens zijn honden erachter gekomen dat wanneer ze loyaal aan ons zijn en taken voor ons uitvoeren, ze zouden beloond worden met onderdak, voeding en vriendschap. Onze band met honden bloeide vanaf daar alleen maar verder uit.

Hebben honden emoties?

Nu we hebben vastgesteld hoe slim honden zijn, moeten we er nog achter komen of ze ook gevoelens hebben? Ofwel, hoe zit het met hun IQ en EQ? Het kan lastig zijn om erachter te komen wat onze honden precies voelen, want ze kunnen natuurlijk niet even hun hart luchten. Maar aan hun lichaamshouding kunnen we veelal zien in welke staat ze zijn. Ze vertonen bijvoorbeeld symptomen van blijheid, jaloezie, verdriet en nog veel meer. Honden zijn extreem geleerd in het aflezen van emoties. Ze merken het direct als het baasje verdrietig is, of wanneer iemand wat kwaads van plan is.

Hersenziektes bij honden

Juist omdat het brein van honden niet veel verschilt van ons eigen brein, betekent dit helaas ook dat ze ten minste net zo kwetsbaar kunnen zijn voor verschillende hersenaandoeningen. Ze kunnen angst, eenzaamheid of zelfs depressie ervaren. De taalbarrière waar we het eerder over hadden maakt het voor ons natuurlijk erg moeilijk om dit vast te stellen. Maar gelukkig zijn er verschillende dingen die we kunnen ondernemen om onze hond gelukkig te houden. Honden ervaren veel comfort wanneer we ze behandelen met liefde en compassie.

De verzorging dient niet alleen emotioneel te zijn. Het brein controleert ook het lichaam van de hond. Daarom is het ook belangrijk je hond goede fysieke actie te laten ondernemen, zodat de connectie tussen het brein en het lichaam goed ontwikkeld kan worden. Genoeg wandelingen in de frisse lucht is daarom essentieel voor de ontwikkeling en gezondheid van je hond! Er zijn ook supplementen die je je hond kan toedienen om de hersengezondheid te stimuleren.

Hersentraining voor honden

Het brein kan veel voordeel halen uit stimulatie. Door je hond taken uit te laten voeren die een beetje intelligentie vereisen kun je hun hersenen prikkelen en trainen. Dit is niet alleen handig wanneer jij de afstandsbediening kwijt bent of wilt dat je hond je slippers even naar je toe brengt, maar het kan ook voorkomen dat de hersenen van je hond ‘lui worden’ of zelfs dat je hond hersenaandoeningen ontwikkelt. De cognitieve functies stimuleren van je hond is daarom erg belangrijk en ze kunnen hier op latere leeftijd veel profijt van hebben!

Hetzelfde kan gezegd worden over suppletie. Bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud is het niet ongebruikelijk om supplementen te gebruiken zodat hun cognitieve functies correct ontwikkeld kunnen worden. Bij honden is dit niet anders. Onze trouwe viervoeters kunnen veel profijt hebben van supplementen die de missende voedingsstoffen uit de dieet kunnen compenseren.

* Wij maken u erop attent dat de resultaten van onze producten per individu kunnen variëren. Het wordt aanbevolen deze producten te gebruiken naast een voedzaam gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Alle klant beoordelingen op deze website zijn oprecht.