maandag - vrijdag | 11.00 - 16.00

Hersenen

Katten zijn verre van dom! Het zijn trotse dieren met een goed stel hersens. Je poes weet dondersgoed dat je haar al 10 keer geroepen hebt maar blijft mooi op haar plek zitten. Toch hou je van haar en wil je haar het liefste voor altijd bij je houden. Voor de gezondheid van je kater is het belangrijk dat de hersenen goed functioneren. Het dieet van je kat staat centraal. De voeding die je kat binnenkrijgt moet ingrediënten bevatten waarvan bekend is dat ze bijdragen aan een gezonde hersenfunctie en natuurlijk nog veel meer. Ook supplementen zijn erg geschikt om de gezondheid van de hersenen van je kat te bevorderen. Wij besparen kosten noch moeite om de gezondheid van jouw kat te stimuleren. Daarom bevatten onze supplementen alleen onderzochte ingrediënten waarvan de voordelen bewezen zijn. Ontdek nu ons assortiment!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Het brein van je mini-leeuw heeft veel overeenkomsten met ons eigen brein. Het reageert gelijkwaardig aan verschillende stimuli en de ontwikkeling gedurende het leven heeft ook weinig verschil. Hersenschade wat veroorzaakt wordt door leeftijd vertoont ook een overeenkomend patroon wanneer we dit vergelijken met onze hersenen. Het is belangrijk om van jongs af aan al direct te beginnen met het zorgen van de hersenen van je kat. Een gezonde hersenontwikkeling kan ervoor zorgen dat je kat later nog profijt heeft van gezonde cognitieve functies!

Wat doen de hersenen van je kat?

Het kattenbrein vervult, zoals bij alle zoogdieren, veel functies voor het lichaam van je kat. Het beheerst de bloedsomloop en het spijsverteringssysteem, helpt bij het vinden van voedsel en reguleert de emoties van je kat. Het is daarom belangrijk dat het brein van je kater goed wordt verzorgd en gevoed, zodat je kat kan genieten van een gezond en gelukkig leven.

Hersenschade bij katten

Cognitieve stoornissen komen veel voor bij oudere katten. Door onze geavanceerde medicijnen is het niet gebruikelijk dat mensen 100 jaar oud worden. Bij katten is dit niet anders, maar dan natuurlijk wel in kattenjaren. Katten kunnen tegenwoordig zelfs makkelijk 15 jaar oud worden, wat ongeveer gelijk staan aan 85 mensenjaren. Dit is een ongelooflijk lange levensduur, maar het komt wel met consequenties zoals cognitieve stoornissen.

Hoe identificeer je hersenschade bij katten?

Cognitieve stoornissen bij katten vertonen overeenkomende symptomen als Alzheimer bij mensen. Als je doorhebt dat je kat minder affectie toont, problemen heeft met het vinden van bijvoorbeeld de kattenbak, minder eetlust heeft of vaker jankt kan dit hinten naar een onderliggend probleem.

Hoe behandel je hersenschade bij katten?

In de meeste gevallen zijn de symptomen van Alzheimer bij mensen onomkeerbaar. Er zijn bepaalde medische stappen die je kunt volgen om de achteruitgang te verlangzamen, sommige vertonen zelfs tekenen van verbetering, maar er is geen garantie dat de symptomen niet weg zullen blijven. Bij katten is dit helaas niet anders. Je moet ook overwegen dat de behandeling van hersenschade bij je kat voor veel stress kan zorgen voor je mini-leeuw, waar ze ook erg aan kunnen lijden. Het gevecht tegen cognitieve stoornissen begint al lang voordat de symptomen zich voordoen.

Preventief te werk gaan

Er zijn gelukkig wel kansen waarvan jij en kat kunnen profiteren. Zoals bij elkaar spier in het lichaam, kan ook het brein erg profiteren van regelmatige beweging. Je kat fysiek actief houden is dus erg belangrijk, omdat beweging actie vereist van verschillende delen van het brein. Ook is het verstandig om je kat mentaal actief te houden. Probeer bijvoorbeeld je kat op verschillende plaatsen te voeden, of zelfs om het eten te verstoppen zodat ze er zelf achteraan moeten gaan. Dit vereist cognitieve inspanning en kan ervoor zorgen dat de hersendelen niet ‘lui’ worden. Je kunt je kat ook fysiek en mentaal actief houden door speeltjes te gebruiken of zelfs door obstakels in het huis te plaatsen.

Een andere optie om je kat op latere leeftijd bezig te houden, is door een andere kat te nemen. Dit geeft ze op hun oude dag nog een compagnon en kan ook hun cognitieve functies prikkelen. Een jonge kat vol energie kan ook wat leven in je oude kater blazen. Let op: neem alleen een extra kat als je er zelf ook ruimte voor hebt. Een aankoop van een huisdier moet altijd goed overwogen worden!

De laatste manier waarop je de cognitieve functies van je persoonlijke haarbal zou kunnen stimuleren is door de juiste voeding en suppletie. Een gebalanceerd dieet kan je kat voorzien van alle essentiële nutriënten die nodig zijn om een gezond leven te leiden.

Bij Animigo willen we het beste voor je kat. Ontdek ons hele assortiment en shop wat je nodig hebt voor je lieve poes!

* Wij maken u erop attent dat de resultaten van onze producten per individu kunnen variëren. Het wordt aanbevolen deze producten te gebruiken naast een voedzaam gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Alle klant beoordelingen op deze website zijn oprecht.