maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Lever, nier en alvleesklier

6 Soorten leverproblemen bij honden

De lever is misschien wel één van de belangrijkste organen in het lichaam van mens en dier. Het heeft veel verschillende functies, zoals de afvoer van gifstoffen en het verwerken van vitamines, mineralen, suikers en vetten uit de voeding. Zonder een goed werkende lever loopt het lichaam het risico om vergiftigd te worden en een overdosis voedingsstoffen binnen te krijgen die de andere organen niet kunnen verwerken. Het is dus heel belangrijk dat de lever goed blijft werken. Gelukkig kan de lever ook flink wat hebben en is het het enige orgaan dat zichzelf kan herstellen. Maar uiteraard kan dat ook een keer fout gaan. Ook bij honden kunnen leverproblemen optreden. Het is belangrijk dat je weet hoe je leverproblemen bij honden kunt herkennen, zodat je op tijd aan de bel kunt trekken.

Symptomen van leverfalen honden

De symptomen van leverfalen bij honden zijn vaak onduidelijk en kunnen overlappen met andere ziektebeelden. Het enige wat heel kenmerkend is aan leverfalen is geelzucht, een hele uitslag over het hele lichaam, inclusief de ogen. De symptomen die voor kunnen komen zijn de volgende:

  • Geelzucht
  • Veel drinken en urineren, soms met bloed door blaasstenen
  • Kwijlen, slechte eetlust en afvallen
  • Braken en diarree
  • Geremde groei bij puppy's
  • Vocht in de buikholte (ascites)
  • Verhoogde kans op bloedingen
  • Afwijkend gedrag: sloom, slaperig, blind, rondjes lopen, door muren heen willen lopen

Waardoor komen leverproblemen bij honden?

Er zijn een aantal verschillende ziektebeelden bij leverfalen bij honden. De meeste kunnen op zowel jonge als oudere leeftijd voorkomen en zijn niet te voorkomen.

Levershunt

Levershunt komt voornamelijk voor bij puppy's. Het is een aangeboren afwijking waarbij een bloedvat om de lever heen loopt, waardoor het bloed dus niet door de lever loopt en niet gefilterd kan worden. Hierdoor komt zowel het spijsverteringsproces, zuiveringsproces en energiemetabolisme in de problemen waardoor een groeiachterstand ontstaat. Bovendien kan de hond, als het niet behandeld wordt, vergiftigd raken. Vaak is het te merken omdat de hond afwijkend verdrag vertoond. De pup is niet zo actief en springerig als normale puppy’s en blijft erg mager. De pup kan hier met de juiste behandeling wel van herstellen.

Acute leverontsteking

Een acute leverontsteking bij honden kan worden veroorzaakt door een virus, maar ook door een vergiftiging. In de volksmond noemen we het Hepatitis en het is vaak het gemakkelijkst te herkennen omdat de hond hier heel ziek van wordt. De hond krijgt koorts, diarree en moet braken. Ook komt geelzucht vaak voor bij acute leverontsteking. Omdat de ontsteking zo plotseling ontstaat, kan deze in een korte tijd al dodelijk zijn. Meestal is een intensieve verzorging daarom nodig voor herstel, waardoor de hond met acute leverontsteking meestal wordt opgenomen in de dierenkliniek. Herstel is mogelijk, alhoewel in 30% van de gevallen de ontsteking leidt tot een chronische leverontsteking.

Chronische leverontsteking

De klachten bij een chronische leverontsteking bij honden zijn een stuk vager. De hond wordt sloom, eet weinig en drinkt veel. In sommige gevallen krijgt de hond geelzucht of houdt het vocht vast in de buik. Dit is wel vrij herkenbaar.

Chronische leverontsteking kan ontstaan door een auto-immuunziekte of een aangeboren afwijking. Bij de Bedlington Terrier, Labrador, Doberman, alle Spaniels, West Highland White Terrier, Skye Terrier en Dalmatiër komt vaak de aangeboren afwijking koperstapeling voor, wat kan leiden tot chronische leverontsteking. De dierenarts kan verschillende onderzoeken doen om de oorzaak vast te stellen en de behandeling daarop af te stellen. Behandeling is noodzakelijk omdat anders levercirrhose kan ontstaan.

Levercirrhose

Levercirrhose ontstaat door een onbehandelde chronische leverontsteking. Hierdoor ontstaat littekenweefsel in de lever waardoor deze klein en knobbelig wordt. Dit is niet meer te herstellen en alleen te genezen met een levertransplantatie. Voor honden is dit echter geen optie, waardoor er enkel medicatie gegeven kan worden die de klachten wat verlicht, maar de hond zal er uiteindelijk aan overlijden. Vaak merk je gedragsveranderingen zoals in huis plassen, doelloos rondjes lopen en blind kijken. Ook hoopt zich vocht op in de buik, waardoor ze een opgezette buik krijgen, terwijl ze ook vaak veel gewicht verliezen.

Levertumoren

Er kunnen verschillende levertumoren ontstaan bij honden. Maligne lymfoom is de meest voorkomende vorm in de lever van de hond en is goed te behandelen met chemotherapie. Andere vormen kunnen meestal operatief worden verwijderd. Wanneer de tumoren uitzaaiingen zijn van andere levertumoren is het vaak onbehandelbaar. Het is dus belangrijk dat je er op tijd bij bent. De diagnose wordt gesteld voor een echo en biopsie.

Problemen aan de galwegen

In de lever wordt gal geproduceerd, wat in de darmen een belangrijke rol voor de spijsvertering vervult. Wanneer de galwegen worden geblokkeerd, bijvoorbeeld door een ontsteking, verstopping, schade of tumor, kan het gal zijn weg niet vinden naar de darmen. Dit kan voor gal ophoping of galstenen zorgen, maar zorgt er ook voor dat de spijsvertering niet voldoende meer werkt en de hond moeite krijgt met het opnemen van de benodigde voedingsstoffen uit de voeding. Bovendien kan het op den duur zorgen voor vergiftiging, omdat voedingsstoffen niet voldoende afbreken en in de darmen vast blijven zitten.

Behandeling van leverproblemen bij honden

De behandeling van leverproblemen bij honden is afhankelijk van de oorzaak. Zo is een levershunt vaak operatief te herstellen, maar is een hond met Hepatitis afhankelijk van medicatie en goede zorg. Een levertransplantatie, zoals deze bij mensen vaak wordt gedaan als laatste redmiddel, wordt bij honden niet toegepast.

Leverproblemen bij honden voorkomen

Meestal wordt leverschade bij honden pas ontdekt als de schade al ver gevorderd, en soms zelfs onherstelbaar is. Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om leverschade te voorkomen. Goede hygiëne is hierbij essentieel. Laat jouw hond liever niet uit stilstaand water drinken en voorkom contact met kadavers die bijvoorbeeld langs de weg liggen. Dit zijn bekende bronnen van bacteriën en virussen die bijvoorbeeld Hepatitis kunnen veroorzaken.

Ook is het belangrijk om jouw hond goed in de gaten te houden, en je bewust te zijn van mogelijke symptomen. Op deze manier kun je afwijkingen sneller ontdekken, waardoor behandeling gemakkelijker is. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat acute Hepatitis verandert in chronische Hepatitis, met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk ga je liever een keertje te veel naar de dierenarts, dan een keer te weinig.

Andere interessante artikelen