maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Allergie

Een hondenallergie komt vaker voor dan je denkt. Met een hondenallergie bedoelen we niet dat jij, je moeder of je partner allergisch is voor je trouwe viervoeter. Nee, we bedoelen dat je hond allergisch voor iets is. Je hond kan voor veel dingen allergisch zijn maar als we het even simplficieren bestaan er 3 soorten allergieën: huidallergie, voedingsallergie en een omgevingsallergie. Wat kun jij doen je hond te helpen dealen met de allergie? Algemene dingen die jij kunt doen om je hond te helpen dealen met de allergie is de bron zo goed mogelijk vermijden, zorgen dat ze goede voeding binnenkrijgen en het huis regelmatig schoonmaken. Ook suppletie kan erg goed zijn om een honderallergie te behandelen. Ontdek hier ons aanbod met producten voor een hondenallergie!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Wanneer mensen denken aan hondenallergieën, denken ze al vaak aan mensen die allergisch zijn voor honden. Maar wist je dat je hond ook zelf aan allergieën kan lijden? Het komt vaak voor bij verschillende diersoorten en het kan voor veel irritatie zorgen als er niets aan gedaan wordt.

Wat zijn allergieën?

Een allergie is een reactie door het immuunsysteem op een substantie die in contact komt met het lichaam. Je hond kan allergisch zijn voor verschillende dingen. Denk aan voeding, shampoo, vlooien, pollen of stof. Een allergische reactie uit zich meestal in dezelfde vorm als dat het zich bij mensen zou uiten. Je hond kan bijvoorbeeld overgeven of krabben. Dit is erg afhankelijk van het type allergie en de hond zelf. In het algemeen zijn er geen wondermiddelen die hondenallergieën kunnen genezen, maar er zijn gelukkig wel dingen die kunnen helpen. Denk aan het vermijden van de bron zo veel als dat kan en het toedienen van supplementen die het lichaam helpt bij het bestrijden van de substantie die de allergische reactie triggert.

Welke honden lijden aan allergieën?

Allergieën kunnen zich gaan ontwikkelen op elk moment in het leven, maar het lijkt erop dat bepaalde rassen vatbaarder zijn voor allergieën dan anderen. Huidallergieën lijken het meest voor te komen bij de retrievers, terriers en setters. Luchtwegallergieën komen in het algemeen meer voor bij bulldogs, boston terriers en mopshondjes. Dit betekent echter niet dat als jouw ras er niet tussen zit, ze niet allergisch kunnen worden.

Welke symptomen let je op?

De symptomen zijn afhankelijk van het soort allergie en het ras. Echter zijn er wel overeenkomende symptomen waar je op kunt letten:

 • Jeuk
 • Rode, geïrriteerde huid
 • Schurftige huid
 • Constant likken / krabben
 • Bijten op de huid
 • Diarree
 • Overgeven
 • Bepaalde voedingsmiddelen vermijden
 • Zwelling
 • Moeite met ademhalen
 • Zwaar ademen
 • Hijgen
 • Loopneus
 • Lopende ogen
 • Niezen
 • Abnormaal snurken

Hoe identificeer je hondenallergieën?

Je denkt misschien dat het overduidelijk is dat je hond een allergie heeft omdat ‘ie symptomen heeft. Maar hoe onderscheid je een allergie van iets anders? Sommige allergieën zijn erg duidelijk. Als ze overgeven direct na het eten van een bepaald soort voedsel dan is het erg waarschijnlijk dat dit de oorzaak is. Maar als ze zwaarder gaan ademen kan dit niet alleen veroorzaakt worden door een allergie, maar ook door een stevige wandeling. Als je zeker wilt weten of je hond aan een allergie lijdt is het raadzaam een dierenarts te bezoeken.

Verschillende hondenallergieën

Allergieën voor honden kunnen opgesplitst worden in 3 groepen. De huid, voeding en omgeving. In deze groepen zitten verschillende allergieën, maar deze vertonen dan meestal dezelfde symptomen.

Honden huidallergie

Er zijn verschillende allergenen die kunnen werken op de huid van je hond. De meest voorkomende zijn vlooien. Dit kan voor jou als baasje gemakkelijk te spotten zijn en ook zijn er veel middelen beschikbaar om vlooien zelf te bestrijden. Andere oorzaken van huidallergieën zijn chemicaliën, huishoudelijke producten of schoonmaakproducten. Symptomen van deze allergie zijn een rode huid en overmatig krabben.

Honden voedingsallergie

Honden kunnen ook allergisch zijn voor voeding, net als wij. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn voor rundvlees, kip, maïs, eieren, tarwe, soja en melk. Deze voedingsmiddelen kunnen ook gevonden worden in lekkernijen die je ze misschien geeft naast hun gebruikelijke dieet. Als je hond lijdt aan een voedingsallergie uit zich dit meestal in diarree of gezichtszwellingen.

Honden omgevingsallergie

Honden kunnen ook allergisch zijn voor dingen als pollen. Veel mensen denken dan omgevingsallergieën, zoals pollen of stof, alleen voor kunnen komen bij mensen. Helaas is dit niet het geval. Dit soort allergieën zijn eenvoudig te spotten wanneer je hond seizoensgebonden allergisch wordt. De symptomen van deze allergieën zijn irritatie rond de poten en oren, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden. Deze allergieën kunnen ook zorgen voor ademhalingsproblemen, niezen en hoesten.

Hoe ga je om met hondenallergieën?

Als je hond een allergie heeft, dan is het eerste en beste wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond de bron vermijdt. Is het voeding waar ze allergisch voor zijn? Schrap dit dan uit het dieet. Omgevingsallergieën kunnen verholpen worden door het huis goed schoon te houden. Natuurlijk zijn er dingen die niet vermeden kunnen worden. Dan is het raadzaam een professional te bezoeken die medicatie kan voorschrijven indien noodzakelijk.

Als je geen medicatie wilt gebruiken, dan zijn plantaardige supplementen en verschillende soorten voeding effectieve opties om de allergie van je hond te verhelpen. Voeding die rijk is aan vitaminen, mineralen en de gezonde vetzuren zijn in het algemeen goed voor het lichaam maar juist ook voor het immuunsysteem. Kokosolie kan goed helpen bij het verhelpen van huidproblemen omdat het de irritatie kalmeert en de huid hydrateert. Als je hond lijdt aan een voedingsallergie dan is het lastig om een dieet samen te stellen waarbij je hond alles krijgt wat ‘ie nodig heeft. Gelukkig bestaat er speciaal hondenvoer die de meest voorkomende voeding waar honden allergisch voor zijn vermijdt.