maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Alles over de vachtverzorging van jouw kat

Katten zijn ontzettend goed in hun eigen vacht verzorgen. Ze hoeven over het algemeen niet gewassen te worden, dat kunnen ze namelijk prima zelf. Tenzij ze heel vuil zijn of wanneer je een kale kat hebt met een overmatige talgproductie die ze niet zelf wegkrijgen. Toch is de vachtverzorging bij katten dermate belangrijk voor hun gezondheid dat het wel aan te raden is om een handje te helpen. Jouw kat regelmatig kammen heeft verschillende gezondheidsvoordelen en helpt om de vacht van jouw kat glanzend en gezond te houden.

Waarom moet ik mijn kat kammen?

Heb jij er ook zo’n hekel aan om na het douchen die vieze prop haren, huidschilfers en zeep uit het doucheputje te trekken? Moet je je eens voorstellen dat je in plaats daarvan deze haren binnen krijgt en weer moet uitspugen. Geen prettig idee hè? Dan kun je je waarschijnlijk voorstellen hoe een kat haarballen ervaart. Gelukkig kunnen wij onze geliefde katten een handje helpen door de vacht regelmatig te kammen en zo losse haren te verwijderen. Naast de haarballen kunnen deze losse haartjes namelijk ook voor veel jeuk zorgen en kunnen ze klitten veroorzaken. Ondanks dat niet alle katten even groot fan van kammen zijn, zullen ze meeste je wel dankbaar zijn als je ze bijvoorbeeld van hun dikke wintervacht af helpt.

Hoe weet ik wanneer ik mijn kat moet kammen?

Het is sowieso belangrijk om jouw kat regelmatig te kammen als deze wisselt tussen de winter en zomer vacht, maar ook andersom. Zowel vlak voor de winter als voor de zomer komen katten in de rui en verliest jouw kat een hoop haar om plaats te maken voor een nieuwe vacht. Je kunt dit merken wanneer je jouw flink over de rug aait en je handen vol blijven zitten met een lading haar. Maar dit wil niet zeggen dat je het de rest van het jaar kunt overslaan. Het is belangrijk voor het behoud van een gezonde, glanzende vacht om jouw kat regelmatig te kammen, ook in de zomer en de winter. Bij kortharige katten is één keer per week kammen genoeg, terwijl je langharige katten dagelijks vachtverzorging nodig hebben. Voor kittens geldt hetzelfde, alhoewel oudere katten wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Zeker als zij pijnlijke gewrichten hebben, kunnen ze sommige plekken niet zo goed meer bereiken.

Voordelen van vachtverzorging bij katten

Naast het feit dat de juiste vachtverzorging helpt om bij jouw kat haarballen te verminderen, heeft het kammen van jouw kat nog meer (gezondheids)voordelen. Het is niet voor niets dat moederpoezen hun kittens zoveel wassen als ze net geboren zijn. Het likken van de moeder zorgt voor de stimulatie van de spijsvertering. Als de moeder kat haar kittens niet wast, komt de spijsvertering niet op gang en zullen de kittens overlijden.

Het aaien van katten geeft hen hetzelfde gevoel als het likken van de moederpoes, en hetzelfde geldt dan ook als we onze katten borstelen. Je geeft jouw kat daarmee een vertrouwd gevoel en bevordert de spijsvertering. Dit zijn alle voordelen van vachtverzorging bij katten:

 • Helpt bij het behoud van een gezonde en glanzende vacht
 • Voorkomt haarballen en klitten
 • Stimuleert de circulatie en spijsvertering
 • Geeft je de mogelijkheid om op vlooien en teken te controleren
 • Geeft je de mogelijkheid om gezondheidsproblemen te ontdekken
 • Verbetert de band met jouw kat

Hoe moet ik beginnen met de vachtverzorging van mijn kat?

Het is verstandig om zo jong mogelijk te beginnen met de vachtverzorging. Heb je net een nieuwe kitten? Begin dan direct, zodat jouw kitten de connectie nog legt tussen de borstel en het wassen van de moeder. Begin zachtjes door aaien af te wisselen met voorzichtig kammen. Zorg dat je daarbij niet op de huid komt. Als de kat gewend is aan het kammen kun je wat steviger kammen. Vooral als jouw kat in de rui is, kan dit prettig zijn, omdat het erg jeukt. Zorg er wel nog steeds voor dat je voorzichtig bent. De kattenhuid is zeer gevoelig en je wilt deze niet beschadigen.

Heb jij jouw kat op oudere leeftijd gekregen en is deze het niet gewend om te kammen? Probeer het dan ook voorzichtig op te bouwen. Zoek een plekje op waar jouw kat zich prettig voelt en kom hem eerst gewoon knuffelen of met hem spelen. Haal dan de kam tevoorschijn en laat jouw kat er aan snuffelen. Geef hem nog een knuffel en een snoepje als hij niet weg loopt. Doe dit een paar dagen tot jouw kat eraan gewend is en merkt dat je geen kwade bedoelingen hebt. Wissel het kammen af met aaien om jouw kat op het gemak te stellen.

Vachtverzorging bij klitten

Als je hardnekkige klitten of matten tegenkomt, kunnen deze moeilijk te verwijderen zijn, dus wees extra voorzichtig om jouw kat geen pijn te doen. Als het me een gewone kattenborstel niet lukt, probeer het dan met je vingers uit elkaar te halen en zorg ervoor dat je geduldig en voorzichtig bent. Als de mat heel dik is, maar aan het uiteinde van de vacht zit, kun je het er eventueel voorzichtig afknippen. Pas hierbij heel goed op! Gebruik hiervoor altijd een schaar met een botte punt, om beschadiging van de huid te voorkomen. Is jouw kat onrustig of zitten de klitten tot aan de huid? Ga dan niet met een schaar in de weer. De kans dat je jouw kat bezeert is dan te groot. Ga langs bij de dierenarts om het erg voorzichtig af te laten halen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Jouw kat regelmatig kammen voorkomt klitten.

Moet ik mijn kat een bad geven?

In principe is het niet nodig om katten een bad te geven, dat doen ze zelf. Sterker nog, katten een bad geven kan de natuurlijke balans van oliën in de vacht en huid verstoren waardoor jouw kat minder beschermd is tegen vuil en ziekteverwekkers. Maar soms gebeurt het dan jouw kat zo vies thuis komt, dat je niet anders kunt. Als je een buitenkat hebt kan het voorkomen dat deze een inschattingsfout maakt en vol overgave in de modder springt. Als jouw kat deze modder zelf van het lichaam moet wassen, en dus binnen krijgt, is dat niet gezond. Hierbij kun je jouw kat een handje helpen met een bad.

Nu begint de uitdaging. Want de meeste katten staan niet bekend om hun liefde voor water. Zorg ervoor dat de ruimte lekker warm is en alle ramen en deuren gesloten zijn. Heb je geen bad of lijkt jouw kat bang voor hoe groot het is? Gebruik dan bijvoorbeeld een teiltje.

 • Vul het bad met 10mm water, net boven de pootjes.
 • Maak eerst de buitenkant van de oren schoon met een nat wattenstaafje of speciale katten doekjes.
 • Trek rubberen handschoenen aan en houd je kat goed vast in het nekvel en duw hem/haar voorzichtig in het water.
 • Maak de poten, rug en buik voorzichtig nat met bijvoorbeeld een kopje. Gebruik liever geen douchekop, de meeste katten vinden dit eng
 • Masseer voorzichtig een kleine hoeveelheid shampoo in, waarbij je het gebied rond de ogen en oren dient te ontwijken. Te veel shampoo maakt het afspoelen lastiger. Gebruik altijd een natuurlijke katten shampoo! Dit bevat geen ongewenste chemische ingrediënten waar jouw kat op zou kunnen reageren.
 • Spoel de shampoo van jouw kat af en wikkel haar in een droge, warme, handdoek. Als jouw kat niet bang is voor geluid kun je deze ook droog föhnen, maar droog knuffelen in de handdoek werkt ook.

Waarschijnlijk begint jouw kat zichzelf direct te wassen naar het badderen, dat is normaal. Het is dier eigen om op deze manier te zorgen dat de vacht goed zit.

Verdere uiterlijke verzorging van katten

Over het algemeen kan jouw kat het dus prima alleen af, als het om vachtverzorging gaat. Maar een beetje ondersteuning kan geen kwaad. Naast het wekelijkse of dagelijkse kammen, is het ook verstandig regelmatig een vlooienkam door de vacht te halen om te zien of jouw kat last heeft van parasieten.

Voor binnenkatten kan het soms nodig zijn om de nagels bij te knippen. De meeste katten gebruiken graag een krabpaal om dit ook zelf te regelen, maar voor sommige katten is dit niet genoeg. Er bestaan speciale katten nagelschaartjes waarmee je dit zelf kunt doen. Bang dat jouw kat je dan helemaal open krabt? Zoek dan eens een speciale kattenkapper op. Deze kan ook de vachtverzorging voor je regelen en jouw langharige kat een knipbeurt geven als dat nodig is. Vraag gerust daar om advies hoe je de vacht van jouw kat het beste kunt verzorgen.

Aanbevolen Producten

Delen met