maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Angst & gedrag

Als baasje wil je natuurlijk dat je hond gelukkig door het leven gaat. Daarom wil je niet dat je hond veel stress heeft. Stress is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Als we het even simplificieren zijn de meest voorkomende triggers voor stress angst, scheiding en leeftijd. Angst kan veroorzaakt worden door vreemde omgevingen of vuurwerk. Scheidingsangst komt voor wanneer je hond ongelooflijk nerveus is als jij er eventjes niet bent. Met de jaren kan de leeftijd ook invloed hebben op het stressniveau van je hond. Wat kun je doen? Met supplementen voor de angst van je hond kun je ze helpen om van stress af te komen. De Animigo kalmeertabletten werken bijvoorbeeld kalmerend zodat je hond gedurende een bepaalde periode minder aan stress leidt. Ontdek hier ons assortiment.
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Wat is hondenangst?

Honden kunnen gestresst zijn. Meestal is er een logische verklaring voor hun stress. Denk aan een plek waar ze niet graag heen willen, een persoon die ze niet mogen of wanneer ze gescheiden worden van een geliefd baasje. In de meeste gevallen kan dit resulteren in ongebruikelijk gedrag zoals blaffen, binnen urineren en piepen. Het beste wat je kunt doen als je baasje is om zo snel mogelijk te handelen als jij denkt dat je hond gestresst is.

Wat veroorzaakt stress bij honden?

Veel factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van stress. Net als bij ons, is iedere hond anders. Ze zullen verschillend reageren op verschillende soorten stress. We hebben wel de meest voorkomende redenen kunnen achterhalen wat stress bij honden veroorzaakt.

Angst

De oorzaken van angst kunnen variëren. Denk aan hevige onweersbuien of bouwprojecten die bezig zijn in de buurt. Ook het ontmoeten van nieuwe mensen of honden kan leiden tot angst. In de meeste gevallen zijn de oorzaken van angst wel te vermijden, maar soms is het niet anders. Daarom is het erg waarschijnlijk dat je hond ooit wel eens angstig zal zijn.

Scheiding

Rond 14% van alle honden lijden aan scheidingsangst. Het komt voor wanneer je hond lang alleen gelaten denkt te worden. In de meeste gevallen lijdt je hond aan scheidingsangst wanneer een baasje het huis verlaat en ze alleen laat. In extreme gevallen ervaart je hond al dit type stress wanneer je de kamer verlaat.

Leeftijd

Angst bij oudere honden is meestal te relateren aan hun cognitieve functies. Het beïnvloedt hun bewustzijn, geheugen en perceptie. Dit kan natuurlijk leiden tot verschillende niveau’s aan stress omdat ze moeite hebben met dingen doen die normaliter erg gebruikelijk waren.

Symptomen

  • Overmatig blaffen
  • Urineren of poepen in huis
  • Schudden
  • Destructief gedrag
  • Overmatig kauwen
  • Rusteloosheid
  • Kwijlen
  • Agressie
  • Hijgen

Hoe ga je om met hondenstress?

Je hond stressvrij maken is niet zo makkelijk als even een pilletje nemen. Het vereist dat je begrijpt waar het vandaan komt om zo te kunnen helpen. Als je denkt dat je hond lijdt aan stress en je weet niet waardoor dit precies komt, is het raadzaam om een dierenarts te bezoeken. Wanneer de oorzaak achterhaald is, kun je deze bron gaan bestrijden. Denk aan het vermijden van drukke plekken, ze op vertrouwde plaatsen houden of zelfs die enge lamp in de hoek weghalen.

Helaas kunnen we niet altijd bij onze trouwe viervoeter zijn. Op momenten dat je even weg moet kun je je hond deze periode beter laten overbruggen door voor afleiding te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van de radio of ze een speeltje te geven om mee te rommelen wanneer je weg bent. Dit zijn tijdelijke oplossingen. Er zijn 3 methodes die je kunt gebruiken om met de angst van je hond te dealen op lange termijn.

Hondengedragstraining

Het begrijpen van het gedrag van je hond is essentieel bij het verhelpen van het probleem. Een goede manier om dit te doen is om je hond mee te nemen naar training. Deze kunnen voor alle honden zijn. Naast het corrigeren van hun gedrag kan het zelfs de angst verhelpen.

Medicatie

Als je angst van je hond ernstig is, kun je een dierenarts raadplegen om medicatie voor te schrijven. Kies de medicatie niet zelf zonder de dierenarts eerst te bezoeken. De dierenarts kan je helpen met het uitkiezen van de juiste medicatie om het probleem voor lange termijn op te lossen.

Natuurlijke oplossingen

Indien je niet direct medicatie wilt gebruiken, dan kun je altijd natuurlijke oplossing proberen. Producten die je vanuit het comfort van je eigen huis kunt gebruiken zijn erg populair. Er zijn verschillende soorten natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om de angst van je hond te verhelpen. Animigo supplementen als poeder, drankjes, tabletten, sprays en capsules zijn geoptimaliseerd om jou te helpen beter voor je hond te zorgen.

Als baasje wil je natuurlijk dat je beste vriend een lang en gelukkig leven leidt. Lijdt je hond aan angst? Kom dan in actie! Bij Animigo zijn wij er trots op om bij te kunnen dragen aan het gelukkige leven van je hond. Veel plezier met shoppen!