maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Botten & Gewrichten

De botten en gewichten van je hond hebben veel invloed op hun algehele gemoedstoestand. Met gezonde botten en gewrichten kan je trouwe viervoeter lekker spelen, rennen en stoeien met andere honden zonder irritatie te ervaren. Daarom is het belangrijk dat jij als baasje al begint met de verzorging van de botten en gewrichten van je trouwe viervoeter wanneer deze nog een pup is. Daar hebben ze later alleen maar profijt van. Met bijvoorbeeld ingrediënten zoals glucosamine en chondroïtine verzorg jij het kraakbeen wat ervoor zorgt dat de gewrichten soepel over elkaar kunnen bewegen. Bij Animigo nemen we de gezondheid van jouw hond erg serieus. Daarom hebben we altijd jouw hond in ons achterhoofd wanneer we nieuwe supplementen formuleren en gebruiken we alleen onderzochte ingrediënten van kwaliteit. Ontdek hier ons assortiment!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Onze honden zijn veel meer dan alleen huisdieren. Ze zijn onze beste vrienden, speelmaatjes en zelfs deel van de family. Daarom is het logisch dat jij als baasje het beste voor je trouwe viervoeter wilt. Als je hond last heeft van gewrichtsklachten, wil jij toch ook helpen? Gewrichtsverzorging is erg belangrijk en als je er vroeg genoeg mee begint, kan je beste vriend hier later veel profijt van hebben. Maar hoe verzorg je voor de gewrichten van je hond?

Wat zijn symptomen van slechte gewrichten?

Honden zijn van nature actieve beesten. Niet allemaal natuurlijk, maar zelfs de bankhangers vinden het wel eens leuk om een lekker sprintje te trekken. Als je merkt dat je hond minder beweegt, moeilijker de trap op komt of de auto niet meer in kan springen zijn dit allemaal tekenen van irriterende gewrichten. Dit is een lang proces en telkens kun jij meer gaan merken dat er iets aan de hand is.

Wat veroorzaakt pijn in de gewrichten?

Gewrichtsproblemen worden meestal in twee categorieën geplaatst: ontwikkeling en degeneratief. Indien je hond ontwikkelingsproblemen heeft, betekent dit meestal dat de botten en gewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Degeneratief betekent dat de tijd heeft toegeslagen en dat langzamerhand het kraakbeen aan het slijten is.

Welke rassen hebben het meest last gewrichtsproblemen?

Iedere hond kan last hebben van gewrichtsproblemen, maar sommige rassen zijn hier kwetsbaarder voor dan andere. Dit betekent dat als jij zo’n ras hebt, je extra verzorging moet bieden aan je beste vriend al wil je dat ‘ie een lang en gelukkig leven leidt. Dit zijn in het algemeen de grotere rassen. Duitse Herders, Labradors, Rottweilers, Newfoundlanders, Deense Doggen, Sint Bernards en Mastiffs zijn allemaal kwetsbaarder voor gewrichtsproblemen door het extra gewichts wat ze meeslepen.

Hondenartritis

Bij gezonde botten is de oppervlakte bedekt met een laagje kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten soepel en pijnloos over elkaar kunnen bewegen. Bij artritis is dit laagje kraakbeen beschadigd, waardoor het over elkaar bewegen van de gewrichten pijn kan veroorzaken.

De dierenarts kan vaak vaststellen of je hond lijdt aan artritis, maar als je hond even moeilijker beweegt haast je dan niet direct naar de kliniek. Er wordt over artritis gesproken wanneer de botten dusdanig beschadigd zijn dat ze de redding voorbij zijn. Maar voor sommige die pas beginnen met het ontwikkelen van artritis zijn er bepaalde dingen die je kunt ondernemen om dit te verhelpen voordat het te erg wordt.

Natuurlijke gewrichtsverzorging

Je hoeft niet direct te denken aan operaties. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de gewrichten van je beste vriend gezond te houden op natuurlijke wijze. Het belangrijkste is om erachter te komen wat de gewrichtsproblemen veroorzaakt. Indien je hond lijdt aan overgewicht, is het erg waarschijnlijk dat dit de oorzaak is van de pijn. Dan kun je stappen nemen om je hond af te laten vallen. Als het normale slijtage is, kun je andere vormen van activiteit ondernemen die niet zo veel beweging inhouden om zo je hond bezig te houden.

De tijd kun je niet terugdraaien, maar korte loopjes of langzamer lopen kan al veel winst opleveren. Het kan ook helpen om je hond een plaats aan te wijzen die wellicht lager is dan de oorspronkelijke plek waar ‘ie graag ligt. Is het een hoge stoel waar ‘ie al van jongs af aan op slaapt? Probeer dan een lager comfortabel kussen.

Dieet

Een geweldige manier om de ontwikkeling hondenartritis af te remmen is om ervoor te zorgen dat je trouwe viervoeter de voeding binnenkrijgt die ze nodig hebben. Sommige nutriënten kan het lichaam beter absorberen door voeding of supplementen te nemen in plaats van medicatie. Probeer je hond niet te veel bewerkte voedingsmiddelen of graan te laten eten. probeer altijd preservatieven en chemicaliën te vermijden! Vetzuren zoals Omega 3 en 6 zijn ook erg belangrijk om gezonde botten te behouden. Dit kun je vinden in visolie. Andere essentiële voedingsstoffen voor gezonde botten en gewrichten zijn glucosamine en chondroïtine. Gember en kurkuma kunnen ontstekingsremmend werken. Wees er tot slot zeker van dat je hond genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt!

Honden gewrichtsproblemen voorkomen

Natuurlijk is het beste wat je kunt doen om problemen te voorkomen op latere leeftijd, ze op jonge leeftijd al te verzorgen. Proactieve verzorging voor de gewrichten van je hond hoeft niet moeilijk te zijn. Wees er zeker van dat ze een gezond dieet volgen, monitor hun bewegingsactiviteit en onderneem direct actie als je merkt dat je hond symptomen van gewrichtspijn vertoont!

Bij Animigo zijn wij trots dat wij kunnen bijdragen aan het gezonde en gelukkige leven van jouw trouwe viervoeter. Ontdek ons hele assortiment en veel plezier met shoppen!