maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

Dementie bij honden, hoe herken je het?

Helaas zijn onze trouwe viervoeters niet immuun voor ouderdomskwalen. Naast het feit dat ze grijs kunnen worden, kunnen ze ook lichamelijke kwaaltjes ontwikkelen. De meeste kwaaltjes zul je wel kennen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, slomer worden en pijnlijke gewrichten. Maar je vraagt je misschien af, kan een hond dement worden? Helaas wel. Bij honden heet dit echter cognitieve disfunctie syndroom, wat lijkt op de menselijke vorm alzheimer.

Hoe kun je dementie bij een hond herkennen?

Wanneer een hond dement begint te worden kun je dit merken aan gedragsveranderingen. De symptomen van een hond met dementie komen langzaam naar de oppervlakte en kunnen op het begin misschien niet zo goed opvallen. Toch kunnen de gedragsveranderingen al optreden vanaf 4,5 jaar en heeft maar liefst de helft van de honden ouder dan 11 jaar last van dementie. Dementie bij honden kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • De hond gaat veel staren, maakt slecht contact met de omgeving
  • De hond kan depressief en sloom over komen
  • De hond slaapt veel overdag en dwaalt ‘s nachts juist doelloos rond
  • De hond herkent de baas niet meer of is juist extra aanhankelijk
  • De hond raakt gedesoriënteerd bij een wandeling en kan zelfs verdwalen in het eigen huis
  • Het ruimtelijk inzicht neemt af
  • Er kunnen waanbeelden optreden, happen naar insecten die er niet zijn
  • De zindelijkheid kan afnemen

Meestal begint het met kleine gedragsproblemen, zoals staren en meer slapen. De symptomen van desoriëntatie en herkenningsproblemen treden meestal pas in een later stadium op.

Hoe wordt dementie bij honden vastgesteld?

Dementie bij honden ontstaat door een zuurstoftekort als gevolg van het smaller worden van de bloedvaten. Doordat het lichaam dit probeert te corrigeren, komt er teveel zuurstof in het lichaam, dat voor een schadelijke reactie in de hersenen zorgt. Dit kan gedragsproblemen bij de ouder wordende hond opleveren. Helaas is dit op een scan niet zomaar te zien en daardoor lastig vast te stellen.

De constatering van dementie bij honden wordt gesteld door uitsluiting van andere afwijkingen. Veel klachten kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld nierproblemen, dus de dierenarts zal alle andere mogelijkheden uitsluiten en daarmee dan de diagnose van dementie stellen. Dit onderzoek kan onder andere gedaan worden door een bloed- en urineonderzoek, MRI, neurologisch onderzoek of ruggenprik worden gedaan. Je kunt dus eigenlijk nooit 100% zeker weten of jouw hond dementie heeft, maar als andere ziektes zijn uitgesloten is het vaak de enige verklaring.

Is er behandeling mogelijk bij demente honden?

Herstellen van dementie is bij honden, net als bij mensen, helaas niet mogelijk. Wel zijn er opties om ervoor te zorgen dat de hond zo min mogelijk last van de klachten heeft en om de voortgang van de ziekte af te remmen. Het belangrijkste is dat je zelf met jouw hond aan de slag gaat en zorgt dat je jouw trouwe viervoeter ontzorgt. Medicatie kan in sommige gevallen en positieve werking hebben, maar heeft geen zin als de omgeving chaotisch is en de hond niet de juiste voeding krijgt.

Wat kun je zelf betekenen voor jouw hond met dementie?

Je kunt vrij veel voor jouw demente hond betekenen, in ieder geval ter ondersteuning en verlichting van de klachten. Zo kun je bijvoorbeeld de voeding aanpassen. Naar verwachting zorgt een tekort aan vitamines A, C en E voor dementie klachten. Er bestaat speciale dementie voeding voor honden waar ook extra omega-3 en anti-oxidanten aan toegevoegd zijn die de hersenen kunnen ondersteunen. Je kunt ook overwegen speciale omega-3 hondensupplementen aan de voeding toe te voegen. Omega-3 heeft een positief effect op de hersenfunctie.

Verder kun je jouw hond helpen door een rustige omgeving te creëren waar deze minder snel de weg kwijt kan raken. Zorg dat de mand makkelijk bereikbaar is, en de hond niet eerst een heel parcours aan speeltjes en meubel hindernissen hoeft te overbruggen. Hetzelfde geldt voor wandelingen, probeer de wandelingen te beperken tot een aantal vaste routes, zodat de hond niet in de war raakt van nieuwe omgevingen.

Ook kun je met jouw hond aan de slag met hersentrainingen.

  • Speel verstoppertje. Verstop een speeltje of snoepje en laat jouw hond ernaar zoeken.
  • Koop een speciale hondenpuzzel en ga samen puzzelen. Zorg wel dat je een gemakkelijke puzzel kiest. Als het te moeilijk is, kan dit voor stress zorgen.
  • Speel met een bal waar je snoepjes in kunt stoppen. Spelen met een bal houdt je hond fysiek actief, maar door de snoepjes train je ook de hersenen.

Het is belangrijk dat jouw hond actief blijft, maar niet overprikkeld wordt. Wees geduldig en zorg dat je geen onverwachte bewegingen maakt die de hond in de war kunnen brengen. Zo geef je jouw hond de tijd om alles in zich op te nemen en met prikkels om te kunnen gaan. Geef de hond de ruimte om op het gemak de dagen door te komen, dan heeft deze er het minste last van en kun je samen nog veel gelukkige dagen beleven.