maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

Hersenwerk voor honden, hoe jouw hond mentaal fit blijft.

Wist je dat honden, naast fysieke beweging, ook hersentraining nodig hebben? Het is belangrijk dat ze hun neus blijven gebruiken, nieuwe dingen ontdekken en blijven nadenken over dingen. Als dit niet gebeurt, kan de hond zich gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen. Veel mensen zien het belang van hersenwerk voor honden over het hoofd en denken dat lange wandelingen en ballen gooien genoeg is. Toch is het heel belangrijk om jouw hond ook mentaal fysiek te houden. Dit kan bijvoorbeeld met speciale hersenspelletjes voor honden.

Wat is hersenwerk voor honden?

Hersenwerk voor honden is het trainen van de honden hersenen door middel van spelletjes. Meestal wordt dit gedaan door ergens iets lekkers te verstoppen, wat de hond dan moet zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een doos gevuld met wc rollen waar onderop iets lekkers ligt. Allereerst moet de hond hiervoor dus de zintuigen gebruiken, zoals geur. Maar je zorgt er ook voor dat de hond na moet denken over hoe deze de beloning te pakken krijgt.

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om iets te begraven, een doos ondersteboven over een bot zetten of verschillende dozen neerzetten met maar in 1 de beloning. Honden worden niet voor niks ingezet om drugs op te zoeken, het zit in hun instinct om te snuffelen en graven naar dingen die ze ruiken. Je zult zien dat de hond steeds slimmer wordt en sneller de beloning kan vinden. Zo kun je de spelletjes dus steeds lastiger maken, zodat de hond echt uitgedaagd wordt. Je traint dus de hersenen van de hond.

Voor welke honden is hersenwerk belangrijk?

Vraag jij je af of jouw hond hersenwerk nodig heeft? Het antwoord is ja. Sommige mensen zullen misschien denken dat als een pup eenmaal getraind is, een verdere training niet meer nodig is, maar dat is zeker niet waar. Wij moeten onze hersenen ook bezig houden, anders krijgen we ook problemen met ons geheugen en simpele taken. Dit geldt ook voor honden. Met hersenwerk houd je jouw hond dus fit en gezond.

Oudere honden kunnen er soms juist heel veel baat bij hebben, omdat zij fysiek wat minder actief zijn. Soms zorgen ouderdomskwaaltjes zoals artrose ervoor dat ze minder mobiel zijn, terwijl ze misschien nog wel heel veel willen. Door ze dan mentaal actief te houden, kunnen ze hier toch hun energie in kwijt. Ook onzekere honden kunnen heel veel baat hebben bij hersenwerk. Zij bouwen met behulp van de spelletjes meer vertrouwen op.

Hondenspelletjes voor een sterke band met jouw hond

Uiteindelijk is het natuurlijk de hond die het spelletje moet spelen, maar het is belangrijk om het samen te doen. Honden zijn sociale dieren en hebben veel aandacht en bevestiging nodig. De hond zal trots zijn op het vinden van de beloning en als jij er dan niet bent om even een aai over de bol te geven, zal het lang niet zoveel voldoening geven.

Bovendien kun je zo bijhouden wat jouw hond wel en niet kan. Aangezien je de hersenen traint, moet je gemakkelijk beginnen en het steeds verder opbouwen. Het kan zijn dat jouw hond soms wat hulp nodig heeft, dan is het wel zo fijn als jij er naast zit. Dit zorgt er ook voor dat je een sterke band met jouw hond opbouwt, omdat de hond het echt ziet als een samenwerking.

Een goed moment voor een gezondheidscheck

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar tijdens een honden hersenwerk uurtje kun je ook goed de gezondheid van jouw hond even controleren. Net als dat je tijdens een wandeling kan merken dat de hond ergens pijn heeft, of aan een veranderend eetpatroon kan merken dat er iets niet goed zit, kun je dit ook merken tijdens de hersentraining. Je leert jouw hond een stuk beter kennen wanneer je elke dag actief samen speelt. Wanneer jouw hond druk op zoek is naar wat je verstopt hebt, kun jij het gedrag goed observeren. Het zal je daarom snel opvallen als er iets niet helemaal lekker zit. Vond jouw hond het normaal heerlijk om naar een bot te graven, maar is dat opeens opgehouden? Dan kan er bijvoorbeeld iets mis zijn met de poten. Ook kun je ouderdomskwalen sneller oppikken wanneer de hond verward wordt van spelletjes die normaal erg gemakkelijk waren.

Wat heb je nodig voor honden hersenwerk spelletjes?

Het maken van hersenwerk spelletjes kun je prima zelf, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Springt jouw hond bijvoorbeeld graag in een grote berg bladeren in de herfst? Leg daar dan bijvoorbeeld stiekem iets lekkers in. Of maak je eigen berg, met verknipte stukjes stof of lege Wc-rollen of andere materialen die je kunt vinden. Je komt ook heel ver met dozen, planten potten, emmertjes, lege lades, dopjes en kleedjes. Je kunt het zo moeilijk mogelijk maken door bijvoorbeeld meerdere lagen toe te voegen. Een doos gevuld met materiaal met daar overheen een kleed die de hond eerst opzij moet doen voegt al een extra moeilijkheidsgraad toe. Of een begraven bot met daar overheen een doos of emmertje die eerst opzij moet.

Weet je toch niet helemaal hoe je zelf aan de slag kunt? Dan zijn er tegenwoordig allerlei spelletjes te koop. Hersenwerk voor honden wordt steeds populairder dus er is steeds meer kant-en-klaar te koop. Er zijn ook trainingen waar je kunt leren hoe je jouw hond uitdaagt. Honden zijn natuurlijk niet allemaal hetzelfde, dus een training kan je leren hoe je jouw hond actief houdt. Je kunt het ook vragen bij de puppy training, die hebben vast en zeker tips voor hou jij de hersenen van jouw hond kunt blijven trainen.