maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Angst & gedrag

Hoe herken je een angstige hond?

Honden kunnen, in verschillende mate, voor verschillende dingen bang zijn. Soms is een hond bang voor alles, vaak heeft de hond dan geleefd in zeer zware omstandigheden zoals een huis waar deze werd mishandeld of een leven op straat. Maar vaak ontwikkeld een hond een specifieke angst voor één ding, door een losstaande vervelende ervaring. De ene hond is bang voor vuurwerk, de andere hond is bang voor harde geluiden in het algemeen, een derde hond is bang voor de stofzuiger en een andere hond is zelfs bang voor mensen. Al deze angsten kunnen andere oorzaken hebben en daarbij verschillende oplossingen. Geen enkele hond is hetzelfde en dus is de manier van omgaan met angsten ook verschillend. Maar hoe kom je er achter waarom jouw hond zo bang is voor iets, en hoe weet je eigenlijk of het angst is en niet iets anders? En hoe kan het dat een hond op latere leeftijd ineens bang wordt voor iets? Dat lees je hier.

Hoe herken je een angstige hond?

Elke angstige hond kan op een andere manier reageren op angst, vaak is dit ook afhankelijk van de situatie. Over het algemeen tonen honden hun angst vrij gemakkelijk en valt het je als eigenaar al snel op. Zo zie je vaak dat een hond die bang is voor andere honden, of dieren in het algemeen, de staart tussen de poten knijpt. Loop je vaak dezelfde route met jouw hond en kom je dan regelmatig die ene hond tegen waar jouw hond bang voor is? Dan kun je uiteindelijk ook merken dat jouw hond bang wordt tijdens het uitlaten in het algemeen. De hond blijft zich bijvoorbeeld achter jou verschuilen of kijkt steeds angstig om zich heen. Probeer in dat geval eens een andere route om de enge hond te ontwijken, waarschijnlijk knapt jouw hond er van op. Ook het platleggen van de oren is een veelvoorkomend teken dat de hond bang is.

Als je angst bij honden niet in een vroeg stadium aanpakt, zal jouw hond dit op steeds extremere wijze gaan uiten. Het is dus belangrijk dat je de eerste tekenen van angst bij jouw hond herkent en er iets aan doet. Anders kun je later uitwerpselen in huis opruimen of zit je met een trillende, jankende of blaffende hond. Deze manieren om angst te uiten zijn vooral uit wanhoop, omdat de eerdere manieren duidelijk niet het benodigde resultaat opleverde.

Waar komt angst bij honden vandaan?

Angst bij honden kan overal vandaan komen, maar vaak ontstaat het na een nare ervaring. Is jouw hond bang voor water? Dan is deze wellicht op jonge leeftijd te snel losgelaten in het water waardoor een paniek situatie is gecreëerd. Ondanks dat de hond zich wellicht uit het weten heeft weten te krijgen, kan de angst voor water aanwezig blijven. Is een hond bang voor andere honden? Dan was een speelmaatje wellicht een keer iets te hardhandig. Een rustiger speelmaatje kan deze angst vaak weer opheffen.

Hond angstig bij harde geluiden

Is een hond bang voor storm, onweer, vuurwerk, knallen of andere harde geluiden? Dan hoeft hier niet altijd iets gebeurd te zijn. Honden hebben een heel goed gehoor en harde geluiden worden bij hen nu eenmaal versterkt. Het klinkt voor hen dus alsof het vuurwerk naast hun hoofd wordt afgestoken - daar zouden wij mensen ook van schrikken. Een hond reageert hier dus van nature op. Maar als de hond van jongs af aan in een liefdevolle omgeving opgroeit waar iemand aanwezig is om de hond gerust te stellen dat er niks aan de hand is, zul je merken dat deze hond minder last heeft van angst voor harde geluiden.

Angst bij oudere hond

Het kan ook dat op een latere leeftijd een hond ineens bang is voor geluiden. Dit kan zijn omdat de hond een keer is geschrokken van een harde knal heel dichtbij, bijvoorbeeld van vuurwerk of een ongeluk. Maar het kan ook door ouderdom komen. Honden worden op latere leeftijd wat trager, de spieren en gewrichten willen misschien niet zo goed meer meewerken en het gehoor gaat achteruit. Een hond kan dan sneller schrikken of verward raken van harde geluiden. Probeer uit de buurt te blijven van drukke straten, zodat je minder last hebt van plotselinge geluiden. Zorg ook dat je bij jouw hond in de buurt blijft, zodat deze weet veilig te zijn bij jou.

Hoe kan ik mijn angstige hond helpen?

Een hond van een angst afhelpen vraagt om veel geduld en rust. Jouw hond moet duidelijk door krijgen dat er niks kan gebeuren als jij in de buurt bent. Een hond zoekt bij het baasje bevestiging of ze ergens bang voor moeten zijn of niet. Als wij dan rustig doorgaan met waar wij mee bezig waren, zal de hond op den duur doorkrijgen dat er niks is om zich zorgen over te maken. Als jij zenuwachtig gaat zitten wachten op het vuurwerk op oudejaarsavond en gehaast bent tijdens de wandeling met het idee “voordat ze weer beginnen met knallen”, zal jouw hond dit oppikken en ook zenuwachtig worden voor het vuurwerk.

Ga jouw hond ook niet troosten als deze bang is voor iets. Wanneer jouw hond een andere hond eng vind en jij de hond gaat knuffelen en toespreken dat het allemaal niet zo erg is, krijgt de hond toch het idee dat er iets aan de hand was en de bange reactie terecht was. Probeer in plaats daarvan de hond af te leiden, bijvoorbeeld door te spelen, en zorg ervoor dat je juist heel enthousiast spreekt. Zo merkt de hond dat er helemaal niks aan de hand is.

Kun je angst bij honden voorkomen?

We zouden onze honden graag beschermen tegen de hele wereld, maar helaas is dat niet mogelijk. Het kan nu eenmaal gebeuren dat een speelmaatje net even hardhandiger is dan verwacht of dat iemand het een goed idee vindt om vuurwerk naar jouw hond te gooien. Toch kun je jouw hond helpen om te voorkomen dat een schrikreactie in een echte angst ontwikkeld. Zorg dat jij je bewust bent van dingen die in de omgeving kunnen gebeuren en zorg dat je niet in paniek raakt. Je weet dat je op oudjaarsdag vuurwerk kunt verwachten en een kleine hond laten spelen met een hond die 5x zo groot is, kan fout aflopen. Zorg dat je jouw hond niet uit paniek weg trekt als er iets gebeurt, zodat jouw hond minder reden ziet om in wel in paniek te raken. Zeker wanneer je jouw hond al als pup in huis haalt, zal een rustige uitstraling van de baas ervoor zorgen dat jouw hond minder snel trauma’s oploopt.

Andere interessante artikelen