maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Vachtverzorging

De vacht is erg belangrijk voor je hond en hebben er baat bij dat de vacht gezond is. Daarom wassen ze zichzelf dagelijks. De natuurlijke vetlaag van de vacht zorgt ervoor dat de vacht gezond is en dat ongedierte op afstand blijft. Helaas werkt dit niet altijd perfect en dus kan jouw trouwe viervoeter soms wel een steuntje in de rug gebruiken. Onze supplementen zijn geformuleerd met natuurlijke ingrediënten waarvan bewezen is dat het voordelig kan zijn voor de vachtgezondheid. We hebben bijvoorbeeld een supplement tegen vlooien en teken, maar ook een verzorgende conditioner tegen nare geurtjes en voor een gezonde vacht. Ontdek hier ons aanbod aan vachtverzorgende supplementen!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

De fysieke uitstraling zegt natuurlijk veel over je hond. Er gaat wat tijd in zitten, maar het is belangrijk voor het welzijn van je hond en het creëert ook een goede band tussen mens en dier. Sommige mensen focussen alleen op het borstelen van de vacht, maar het is ook belangrijk om tanden, nagels, ogen en de huid mee te pakken.

Waarom is uiterlijke verzorging belangrijk?

Sommige mensen denken dat uiterlijke verzorging bij honden alleen bedoeld is om je hond zo mooi mogelijk te maken. Natuurlijk is dit een onderdeel ervan, maar het heeft niet alleen esthetische doeleinden. Ervoor zorgen dat de vacht van je hond schoon is, kan de kans op parasieten, vlooien en teken aanzienlijk verminderen. De mondhygiëne op peil houden is weer goed om een reeks andere problemen te voorkomen. Dat je hond er mooi en verzorgt uitziet is eigenlijk bijzaak. Het kan ook emotionele waarde hebben voor je hond. Uiterlijke verzorging creëert een sterke band en laat je hond zien dat je om ‘m geeft!

Hoe vaak moet ik mijn hond verzorgen?

Hier is geen vuistregel voor. De variabel waar het allemaal vanaf hangt is: jouw hond! Kortharige honden dienen over het algemeen een keer per maand geborsteld te worden, honden met middellange haren een keer per week en honden met lange haren dagelijks. Dit is geen vuistregel, maar een goede richtlijn. Je hond wassen dient, ongeacht de lengte van de vacht, een keer per maand gedaan te worden. Als je hond vaak lekker in de modder ligt te rollebollen dan is vaker natuurlijk beter! Uiterlijke verzorging dat niet gerelateerd is aan de vacht is ook belangrijk. Het knippen van de nagels doe je 1 keer per 2 maanden. Tandenpoetsen doe je ongeveer een keer in de week. Het wassen van de ogen doe je om de paar dagen. Let goed op wat je hond zelf aangeeft. Heeft ‘ie veel jeuk aan de vacht? Dan kan er wat aan de hand zijn en moet je actie ondernemen!

Hoe verzorg je een puppy?

De principes blijven hetzelfde, ongeacht jong of oud. Het belangrijkste verschil is dat je met het gedrag van een pup om moet gaan terwijl je bezig bent, maar ook waarschijnlijk wat vaker bezig bent omdat pups nou eenmaal actiever zijn. Wellicht ervaar je ook wat meer moeite met je pup, omdat ze nog niet begrijpen wat je aan het doen bent. Daarom begin je al van jongs af aan met uiterlijke verzorging, beloon je ze bijvoorbeeld als ze braaf stil blijven zitten en doe je dit in een vertrouwde omgeving. Hier heb de hond en jij als baasje later alleen maar profijt van!

Hoe borstel je de vacht van een hond?

Zorg dat je de juiste kam gebruikt voor de vacht van je hond. Begin bij het hoofd en beweeg langzamerhand naar het lichaam. Indien je klitten tegenkomt, borstel deze er dan voorzichtig uit met de borstel of je vingers. Als de vacht van je hond vaak klit, dan is een anti-klit spray raadzaam.

Hoe geef je een hond een bad?

De meeste honden zijn niet zo weg van een bad, dus dit kan een flinke uitdaging zijn. Voordat je begint, zorg ervoor dat je een antislip mat gebruikt zodat ze niet overal heen glijden. Gebruik enkel lauw water. Indien je ook producten wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je enkel producten gebruikt die voor huisdieren geschikt zijn. Shampoo voor ons is geen shampoo voor hen! Shampoo en conditioner gebruiken is erg belangrijk omdat dit de vacht van je hond verzorgt, eventuele geurtjes elimineert, ongedierte bestrijdt en de huid ook kan hydraten.

Hoe knip je de nagels van een hond?

De nagels van een hond groeien net als de onze. Als ze te lang zijn, kan dit resulteren in irritatie en moeite met lopen. Hoe weet je of ze toe zijn aan een beurt? Als je ze op de grond hoort tikken wanneer je hond loopt, moeten ze geknipt worden. Gebruik een kleine schaar of een speciale tool om dit te doen. Let op: knip alleen het doorzichtige gedeelte van de nagel, niet het roze gedeelte. Hier zitten bloedvaatjes in en het kan ze ongelooflijk veel pijn doen wanneer je deze doorknipt. Denk aan hoe je je eigen nagels zou knippen!

Hoe poets je de tanden van een hond?

Mondhygiëne voor een hond is erg belangrijk en kan aanzienlijk bijdragen aan hun welzijn, dus poets regelmatig de tanden van je beste vriend. Dit kun je doen met een normale tandenborstel en tandpasta die specifiek bedoeld is voor honden. Je kunt deze tandpasta aanbrengen met een borstel of met je vingers.

Hoe maak je de ogen en oren van een hond schoon?

Vuil, olie en stof kan allemaal opbouwen rondom en in de ogen van je hond, dus het is belangrijk dit gedeelte goed schoon te houden. Dit bestaat voornamelijk uit het weghalen van zichtbaar vuil met een nat doekje. Als je hond veel traant, dat is een natuurlijke traanvlek-verwijderaar geschikt omdat dit hun huid niet irriteert. Het schoonmaken van de oren gaat hetzelfde. Probeer overmatig oorsmeer weg te halen met een doekje, maar steek nooit iets direct in hun oor. Indien je iets weg wilt halen wat dieper in de gehoorgang zit, kun je een natuurlijke oplossing gebruiken.

Professionele uiterlijke verzorging

Je kunt je hond natuurlijk altijd naar een professional brengen als je zelf geen tijd hebt om dit te doen, of je denkt dat je het zelf niet kan. Afhankelijk van de grootte, soort en eigenschappen van je hond kun je in gesprek gaan met verschillende specialisten over een goede behandeling voor jouw beste vriend. Indien je voor professionele zorg kiest, houd er rekening mee dat dit ook regelmatig gedaan moet worden.

Bij Animigo zijn wij trots dat we kunnen bijdragen aan het gezonde en gelukkige leven van jouw trouwe viervoeter. Ontdek nu ons hele assortiment en we wensen je veel plezier met shoppen!