maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

5 Manieren om de botten van jouw hond te versterken

Weet jij wat de botten van jouw hond nodig hebben om sterk en gezond te blijven? Veel hondenbezitters zijn zich niet bewust van het belang van de botten van hun hond of hoe ze voor de gezondheid van hun botten en gewrichten moeten zorgen. Gelukkig zijn er veel simpele handelingen die je kunt uitvoeren, zoals simpelweg het veranderen van hun dieet of trainingsroutine. Er is ook een hele reeks geweldige bot- en gewrichtssupplementen voor honden die je kunt proberen, je hoeft alleen maar te leren wat ze doen en welke het beste is voor jouw hond. Om je te helpen je viervoeter het beste te geven als het om zijn botten gaat, zijn hier 5 manieren om de botten van je hond te versterken.

1. Een gezond gewicht

Overgewicht is één van de meestvoorkomende redenen van gewrichtsproblemen bij honden. Dit werkt in principe hetzelfde als bij mensen, hoe meer druk er op de botten en gewrichten ontstaat, hoe sneller deze slijten. Vaak is deze slijtage te herkennen omdat de hond pijnlijke spieren en gewrichten probeert te ontlasten door mank te lopen of op de pijnlijke poot te slapen. Een hond die extra gewicht meedraagt, loopt een verhoogd risico op gewrichtsproblemen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat jouw hond een gezond gewicht behoudt door een gebalanceerd dieet en voldoende beweging. Beweging zorgt op zichzelf weer voor gezonde en sterke spieren die weer een ondersteunende rol hebben voor de gewrichten en flexibiliteit van jouw viervoeter.

2. Vitamines en mineralen

Een gezond dieet bevat de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen. Het belangrijkste mineraal voor de botten is calcium. Als jouw hond niet voldoende calcium binnen krijgt, kan dit zorgen voor snellere slijtage van de botten. Daarbij is het belangrijk om voldoende vitamine D3 binnen te krijgen. Vitamine D3 zorgt voor het botonderhoud en is een belangrijk hulpmiddel voor een betere opname van calcium. Net als mensen nemen honden vitamine D3 op uit de zon, in principe krijgen ze hiervan dus voldoende binnen als je regelmatig gaat wandelen. Maar in ons regenachtige land kan een supplement voor ondersteuning zorgen in de wintermaanden. Vitamine K en magnesium hebben ook een ondersteunende werking voor gezonde botten, gewrichten en spieren en worden ook aangeraden om gecombineerd met calcium en vitamine D3 in te nemen voor een betere opname.

Een andere belangrijke vitamine voor botten en gewrichten van honden is vitamine C. Naast de bekende ondersteunende werking voor het immuunsysteem, is dit één van de belangrijkste vitamines voor het behoud van gezonde gewrichten van honden. Het zorgt voor de aanmaak van collageen, een stofje dat zorgt voor stevige botten. In tegenstelling tot mensen, kunnen honden deze vitamine zelf aanmaken. Mocht er toch behoefte zijn aan een supplement, neem er dan een met vitamine C. In tegenstelling tot de voor ons bekende vitamine C, wordt deze in vet opgenomen en blijft op deze manier langer in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat er meer van gebruikt kan worden, in tegenstelling tot de ascorbinezuur vitamine C die mensen innemen en vaak binnen 2 uur grotendeels weer uitplassen.

Zie hieronder op welke manier honden deze vitamines en mineralen uit voeding kunnen halen.

Vitamine of mineraal Voordelen voor de botten Veilige voedingsbronnen voor honden
Vitamine C Draagt ??bij aan een normale vorming van collageen voor stevige botten Broccoli, groene bladgroenten en zoete aardappel
Vitamine D3 Draagt ??bij aan de opname van calcium en tot het behoud van normale botten Vette vis (zoals tonijn, zalm en makreel), koeien lever en eieren
Vitamine K Draagt ??bij aan het behoud van normale botten Kip, spruitjes en sperziebonen
Calcium Kaas, melk (met mate) en vis
Magnesium Peulvruchten, bananen en erwten

3. Voldoende eiwitten

Eiwit is een belangrijke bouwsteen in het lichaam van een hond. Bij de groei van een puppy wordt aangeraden om te zorgen voor voldoende eiwit in de voeding, maar ook voor volwassen honden is dit belangrijk. Wist je dat zo’n 50% van de botten bestaat uit eiwit? Voor het behoud van sterke botten is eiwit dus één van de belangrijkste voedingsstoffen. Bovendien zit in veel eiwitrijke voeding ook veel calcium, waarvan we eerder al hebben verteld dat het belangrijk is voor stevige botten.

Een eiwitrijk dieet voor je hond is vrij gemakkelijk. De beste bronnen voor eiwitten voor jouw hond zijn dierlijke producten die vaak al onderdeel van het dieet van een huisdier zijn. Zie hieronder een overzicht.

4. Beweging

We hadden het eerder al over de negatieve effecten van overgewicht bij honden. Naast een gezond en gevarieerd dieet is beweging heel belangrijk voor een gezond gewicht. Daarbij zorgt voldoende beweging voor het behoud van soepele spieren. Stevige spieren bieden op hun beurt weer ondersteuning aan de gewrichten omdat ze een groot deel van de druk op zich nemen.

De hoeveelheid beweging die jouw hond nodig heeft, is uiteraard afhankelijk van het type hond en de leeftijd. Gewrichtsproblemen komen voornamelijk voor bij oudere honden, die helaas niet meer zo fit zijn als ze in hun puppy jaren waren. Toch is het belangrijk om nog tweemaal per dag een rustig rondje te lopen om de spieren te strekken. Consistentie is hierin heel belangrijk, zorg dat je dagelijks dezelfde hoeveelheid gaat wandelen. Uiteraard is een langere wandeling is het weekend geen probleem, maar zorg dat je geen wandelingen overslaat. Probeer ook plotselinge bewegingen te voorkomen, te vaak moeten omkeren of schuine bewegingen maken kunnen belastend zijn. Een puppy kun je prima een leuk parcours laten rennen, maar je oudere vriend doe je een groter plezier met een simpele wandeling in een rechte lijn.

5. Bot- en gewrichtssupplementen voor honden

Voor wat extra ondersteuning voor het behoud van gezonde botten en gewrichten van jouw hond zijn er speciale, natuurlijke, bot- en gewrichtssupplementen voor honden. Met een simpele capsule, poeder of een kauwtablet geef je jouw hond dat extra steuntje voor een gezond lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een supplement zijn met de bovengenoemde vitamines en mineralen, maar er zijn ook enkele supplementen specifiek voor de gewrichten van honden.

Ook al eerder genoemd, heeft collageen een positief effect op de botten van honden. Collageen bevindt zich van nature in de botten maar neemt met de tijd af. Het wordt niet door het lichaam aangemaakt en zal dus via supplementen moeten worden aangevuld. De meest natuurlijke vorm is gehydrolyseerd collageen, deze wordt het beste door het lichaam opgenomen. Naast de ondersteunende werking voor de botten en gewrichten van honden, biedt het ook ondersteuning voor een gezonde huid en vacht.

Andere stofjes de zich van nature bevinden in de botten en gewrichten zijn glucosamine en chondroitine. Ook deze worden door de jaren heen afgebroken met als mogelijk resultaat zwakkere botten en slijtage van het kraakbeen. Om dit aan te vullen kan een supplement met chondroitine en glucosamine voor honden gebruikt worden. De meest natuurlijke vorm van deze producten is de sulfaat versie.

Het laatste ingrediënt om op te letten bij het kiezen van bot- en gewrichtssupplementen voor honden is visolie. Visolie zit boordevol omega 3 vetzuren die allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengen en daarom een goede aanvulling voor een gezond dieet. Ze ondersteunen niet alleen de botten en gewrichten, maar ook o.a. het hart, de huid, vacht, het gezichtsvermogen. Omega 3 komt van nature voor in vette vissen zoals tonijn, zalm en kabeljauw, maar kan ook door middel van natuurlijke supplementen worden ingenomen. De beste visolies voor honden zijn levertraan, zalmolie en krillolie.

The final ingredient to look out for when choosing bone and joint supplements for dogs is fish oils. These are full of essential fatty acid omega 3, which is known to be beneficial for the bones. The best fish oils for dogs include cod liver oil, salmon oil and krill oil, so there is plenty to choose from! These can also be ideal for your dog's health. Alongside bone support, they also help their joints, heart, skin, fur, vision and more, making them a truly amazing and rounded supplement for dogs.

Andere interessante artikelen

Delen met