maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Spijsvertering

De spijsvertering is erg belangrijk voor de gezondheid van je hond. De spijsvertering is met name verantwoordelijk voor het omzetten van voeding in energie zodat jouw hond genoeg energie heeft om lekker over het strand te rennen en met andere honden te stoeien. Ook zijn veel andere vitale organen afhankelijk van de spijsvertering omdat dit de distributie van essentiële nutriënten naar deze organen reguleert. Als de spijsvertering niet goed werkt heeft je hond weinig energie, kan je trouwe viervoeter vaak overgeven en aan diarree lijden. Wij willen de spijsvertering van je hond bevorderen. Daarom zijn onze supplementen speciaal geformuleerd met ingrediënten die de spijsvertering stimuleren. Check hier ons assortiment en verzorg de spijsvertering van je hond!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

De spijsvertering van je hond is ongelooflijk belangrijk voor de algehele gezondheid. Het verteringsstelsel van jouw trouwe viervoeter breekt voedsel af en zet dit om in energie, zodat jouw hond energiek de dag door kan komen. Veel andere vitale organen zijn afhankelijk van de spijsvertering. Daarom wil jij als baasje natuurlijk alles eraan doen om je hond een gezonde spijsvertering te laten hebben, zodat ze een lang en gelukkig leven kunnen leiden.

Er zijn verschillende methodes die jij kunt opvolgen die ervoor kunnen zorgen dat de spijsvertering functioneel en gezond blijft. Je kunt bijvoorbeeld een dieet samenstellen wat de spijsvertering stimuleert en ook met suppletie gaan beginnen. Eerst is het belangrijk om te weten welke problemen je wellicht mee gaat maken en hoe je deze kunt verhelpen.

Honden spijsvertering

De spijsvertering van je hond is identiek aan dat van ons als we het hebben over de functie ervan. Het verteert eten en zet dit om in energie zodat de rest van ons lichaam kan functioneren. Echter is er een groot verschil: de lengte. De spijsvertering van je hond is veel korter dan dat van ons, omdat de lengte ervan evolutionair is ontworpen aan hetgeen wat zou passen bij het natuurlijke dieet. Honden zijn carnivoren, waardoor de natuur ervan uitgaat dat ze vlees eten. Daardoor hebben ze een kortere spijsvertering. Mensen zijn omnivoren, waardoor we een langere spijsvertering hebben. Het verschil tussen carnivoren, herbivoren en omnivoren kun je goed zien aan de vorm van de tanden. Die van je hond zien er een stuk angstaanjagender uit dan die van ons!

Honden spijsvertering problemen

Een maag die van streek is kan zich uiten in ongebruikelijk gedrag van je hond. Zelfs een lekker stuk vlees zullen ze niet willen aanraken. Dit kan hinten naar opbouwende gifstoffen in het lichaam van je hond waardoor veel vitale organen een klap krijgen.

Voeding

De grootste factor wat kan leiden tot een aangetaste spijsvertering is de voeding. Honden eten ongeveer alles wat je voor hun neus plaatst, wat voor problemen en opbouwende gifstoffen kan zorgen. Voor een keer zal dit niet uitmaken, maar als dit zich te lang voordoet kan het ernstige gevolgen hebben. Een aangetast verteringsstelsel kan ook het gevolg zijn van een dieet wat voornamelijk bestaat uit bewerkte voeding of een dieet wat voor een groot gedeelte bestaat uit voeding wat voor de mens bedoeld is. Honden hebben een veel kortere spijsvertering en dienen dus niet gevoerd te worden wat je zelf op je bord hebt. Al overweeg je dit als je je trouwe vriend voert, kan dit al een positief effect hebben.

Sport & beweging

Een gebrek aan sport kan de spijsvertering van je hond aantasten. Regelmatige sportsessies zijn geweldige stimuli voor het metabolisme van je hond. Gebrek aan sport kan ervoor zorgen dat je hond zich opgeblazen voelt en problemen krijgt met de darmen. Dus, een dagelijkse wandeling kan het metabolisme prikkelen zodat de spijsvertering gezond en functioneel blijft!

Bacteriën

Bacteriën kunnen grote problemen veroorzaken. Dit zijn eigenlijk cellen die zich vermenigvuldigen in het lichaam en gifstoffen afwerpen, wat uiteindelijk voor problemen en irritatie kan zorgen. Bacteriën worden voornamelijk overgedragen door verrot eten. Daarom is het belangrijk om op de houdbaarheidsdatum van de voeding van je hond te letten, zodat je ze niet per ongeluk voeding geeft dat over datum is. Hetzelfde geldt voor voeding wat je hond op straat vindt tijdens een loopje. Ze zijn erg nieuwsgierig en eten bijna alles wat ze tegenkomen. Jij als baasje hebt daarom de verantwoordelijkheid om erop te letten dat je hond niet die rottende appel eet.

Hoe verzorg je deze vitale organen?

  • Overgeven
  • Diarree
  • Gebrek aan eetlust
  • Constipatie
  • Winderigheid
  • Bloed of slijm in de ontlasting

Hoe voorkom je honden spijsvertering problemen?

Gelukkig zijn er dingen die jij kunt ondernemen om het risico op spijsvertingsproblemen te minimaliseren. Ten eerste is het belangrijk dat je erop let wat je eten. Geef je hond geen bewerkte voeding. Laat ze ook geen voeding eten wat voor mensen bedoeld is. Zorg ervoor dat je hond genoeg proteïne binnen krijgt in de vorm van vlees, omdat dit de spijsvertering voorziet van veel vezels. Vezels beschermen de spijsverering op natuurlijke wijze. Let er ook op dat je hond niet alles van de grond raapt. Natuurlijk kun je dit niet altijd voorkomen, maar wees op je hoede.

Zorg er ook voor dat je hond actief genoeg is. Creëer een routine waarin je iedere dag een stuk loopt of even met ze speelt. Dit kan de spijsvertering stimuleren, maar is natuurlijk ook erg goed voor de botten, spieren en gewrichten van je hond. Deze heeft ‘ie namelijk niet voor niets!

Honden spijsvertering supplementen

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen beschikbaar die de spijsverting van je hond kunnen stimuleren. Omdat de spijsvertering van je hond bestaat uit verschillende gedeeltes, zijn er diverse supplementen die ieder individueel deel kunnen verzorgen. Sommige zijn specifiek geformuleerd voor de mondhygiëne en andere weer voor de maag.