maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Vachtverzorging

Vachtverzorging bij een Labradoodle

Labradoodles zijn binnen korte tijd ontzettend populair geworden omdat het zulke vriendelijke en trainbare honden zijn. Ze zijn goed met kinderen en verharen bovendien nauwelijks. Toch? Dat is helaas niet helemaal waar. De vacht van een Labradoodle valt onder de categorie vilthaar. Dit wil zeggen dat de vacht bestaat uit twee lagen, die precies even lang zijn. Een donzige onderlaag genaamd fleecevacht en een iets stevigere bovenlaag wolvacht. Beide lagen verharen het gehele jaar door, en blijven dan aan elkaar plakken, waardoor gemakkelijk klitten ontstaan. Als deze klitten groter worden, noemen we dat vilten. Vandaar dat deze vachtsoort vilthaar wordt genoemd. Een goede verzorging van jouw Labradoodle is daarom heel belangrijk, om deze vervelende klitten te voorkomen.

Hoe moet ik de vacht van mijn Labradoodle onderhouden?

Het onderhoud van de vacht van de Labradoodle is afhankelijk van een aantal factoren. De ene vacht is de andere vacht niet, dus de structuur maakt veel uit. Sommige Labradoodles hebben een krullende fleecevacht én krullende wolvacht. Anderen hebben alleen een krullende wolvacht. Uiteraard kunnen meer krullen voor meer klitten zorgen en is het dus belangrijk om vaker te borstelen. Houdt jouw hond van spelen en ravotten buiten? Dan kan de vacht daardoor ook meer klitten. Ga dus na wat voor soort vacht jouw Labradoodle heeft en of deze daarvoor extra verzorging nodig heeft.

Algemeen advies vachtverzorging Labradoodle

Het algemene advies voor de vachtverzorging van Labradoodles is om de vacht minstens één keer per week uitgebreid te borstelen. Wanneer de vacht heel krullerig is of de hond graag in het gras rolt, wordt zeker 2 keer per week aangeraden, en wellicht zelfs vaker. Gebruik eventueel een antiklit spray voor honden om de vacht makkelijker doorkambaar te maken. Deze spray is speciaal ontwikkeld voor honden en dus niet schadelijk.

Kom je thuis na een regenbui? Droog de hond dan met een waterblazer. De vacht droogt langzaam dus een beetje hulp is daarbij aangeraden. Deze waterblazer kun je ook zo’n 2 keer per week gebruiken om de vacht schoon te blazen.

De hond vaak wassen is niet aan te raden, omdat je dan de beschermende eigenschappen van de vacht verwijdert. Één keer in de 8 weken wassen is voldoende en heeft de vacht voldoende tijd om weer te herstellen.

Ook het trimmen van jouw Labradoodle is belangrijk. De vacht blijft groeien en wordt dus snel erg lang. Het is aan te raden om de hond 2 keer per jaar te laten trimmen. De vacht wordt dan ook direct gewassen en verzorgd.

Hoe houd je de Labradoodle vacht gezond?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de vachtgezondheid van honden. Naast het borstelen en trimmen, hebben ook een juiste voeding en de hormoonhuishouding een sterk effect op de gezondheid van de vacht van jouw hond. Het is dus belangrijk om te zorgen dat jouw hond een gebalanceerde voeding krijgt met alle benodige vitamines en mineralen. De hormoonhuishouding kan vooral bij teefjes uit balans raken. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook door het jaar heen. De hond kan baat hebben bij zalmolie om de hormoonbalans te herstellen.

Natuurlijke vachtverzorgingsproducten

Tegenwoordig kun je allerlei producten kopen die helpen bij het behoud van een gezonde hondenvacht. Zo kun je een antiklit spray kopen die klitten kunnen voorkomen of het gemakkelijker maken om de klitten uit te kammen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook oliën die de vacht extra kunnen verzorgen en helpen bij een stralende vacht. Zorg dat je tijdens de wasbeurt kiest voor speciale natuurlijke hondenshampoos die de balans van de vacht in stand houden en de vacht goed beschermen. Wij mensen hebben niet dezelfde verzorging nodig, dus een mensen shampoo kan de vacht juist beschadigen.

Andere interessante artikelen