maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

4 oorzaken en oplossingen bij chronische diarree bij honden

Heeft jouw hond regelmatig last van diarree of gaat het maar niet over? Wanneer diarree bij honden regelmatig terug komt of langer dan 3 weken aanhoudt, spreken we van chronische diarree. Helaas is er in dat geval geen snelle oplossing om de diarree te stoppen, gaat het niet zomaar vanzelf over en is het van belang om de oorzaak te achterhalen.

De 4 meest voorkomende oorzaken van chronische diarree bij honden

Helaas hebben we het bij chronische diarree niet meer over een simpel griepvirus of een reactie op iets wat de hond heeft gegeten. In de meeste gevallen is er een andere oorzaak en moet die oorzaak aangepakt worden, om de diarree te kunnen stoppen. Dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van chronische diarree bij honden.

Voedselallergie

Voedselallergieën komen bij honden veel voor, en kunnen op elk moment optreden. Zelfs als jouw hond al jaren dezelfde voeding krijgt, kan deze opeens allergisch worden voor 1 van de ingrediënten. In dat geval heeft de hond diarree, maar is niet ziek. Wel kunnen er ook buikklachten en winderigheid bij komen. Er kan een allergietest worden gedaan om vast te stellen of jouw hond allergisch is voor bepaalde voeding.

Toch vergt een voedselallergie veel geduld, omdat vaak uit onderzoeken niet helemaal blijkt waar het vandaan komt. Vaak stelt de dierenarts een allergeen vrij dieet samen, waar de hond beter van moet worden. Dan wordt er om en om een mogelijk allergeen toegevoegd, om na te gaan of de hond hier ziek van wordt. Veelvoorkomende allergenen bij honden zijn rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Helaas blijven deze allergenen aanwezig, zelfs als je het kookt of invriest. Uitsluiten is dan de enige optie.

Parasieten bij honden

Honden kunnen allerlei parasieten oplopen, die allemaal hun eigen klachten kunnen veroorzaken. De parasieten die voor diarree bij honden kunnen zorgen zijn voornamelijk wormen en flagellaten. Flagellaten zijn eencellige parasieten die van nature voorkomen in de darmen en normaal geen problemen veroorzaken. Bij een verzwakt immuunsysteem kunnen ze zich vermenigvuldigen en dan kan de hond last krijgen van diarree, braken, buikpijn en verminderde eetlust. Giardia is een vorm van flagellaten die mensen ook op kunnen lopen. Hebben jij en je hond beide diarree? Ga dan direct langs de dierenarts.

Chronische diarree bij honden, veroorzaakt door parasieten, kan gemakkelijk opgelost worden door de parasieten te verwijderen. Precies om deze reden wordt hondenbaasjes aangeraden om de hond 4 keer per jaar preventief te behandelen tegen worden. Wormen kunnen voorkomen worden door de hond zo’n 4 keer per jaar te laten ontwormen.

Orgaanproblemen

Waar acute diarree bij honden meestal veroorzaakt wordt door een factor van buitenaf, zoals een virus of verkeerde voeding, kan chronische diarree bij honden ook ontstaan van binnenuit. Problemen aan de lever of alvleesklier kunnen zorgen voor een chronische maagontsteking, waardoor de hond last krijgt van diarree.

Tumoren

Tumoren in de maag of darmen van een hond kunnen ook voor diarree zorgen. Het volledige afweersysteem van de maag/darmen is dan bezig om de tumoren te bevechten, waardoor de weerstand omlaag gaat en diarree ontstaat. Bovendien gaat de werking van deze organen omlaag, waardoor de voeding niet meer op de juiste manier verteerd kan worden. Tumoren kunnen bij honden in de meeste gevallen operatief verwijdert worden.

Mijn hond heeft diarree, wat te doen?

Chronische diarree bij honden wordt niet meer opgelost door andere voeding of extra vitamines. In dit geval moet de onderliggende oorzaak worden aangepakt, en dan gaat de diarree vanzelf over. Wel zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om de diarree wat af te remmen en er in ieder geval voor te zorgen dat je de hond zo gezond mogelijk houdt.

Zorg voor voldoende vocht

De gouden tip bij honden met diarree is vocht! In diarree zit veel vocht, waardoor de hond dus sneller het risico loopt op uitdroging. Eventueel kun je hier wat elektrolyten aan toevoegen. Dit zijn natuurlijke zouten en suikers die ervoor zorgen dat het lichaam wat meer vocht vasthoudt en het tekort aan deze zouten weer aanvult. Eventueel kun je een hond met diarree rijst water te geven in plaats van gewoon water, dus het vocht waarin rijst is gekookt. Rijst wordt vaak aangeraden als diarree remmend middel. Deze eigenschappen zitten ook in het kookwater, en aangezien je de hond laat vasten, is het voeren van rijst zelf natuurlijk geen oplossing. Ga wel voor witte rijst, snelkookrijst heeft deze werking niet en zilvervliesrijst bevat juist te veel vezels die de spijsvertering versnellen.

Probiotica voor darmherstel

Probiotica bevat gezonde bacteriën die van nature voorkomen in de darmen van jouw hond. Bij diarree of een andere onbalans in de darmen, zijn er minder van deze gezonde bacteriën aanwezig, waardoor de darmen zich minder snel herstellen. Probiotica wordt gegevens als middel tegen diarree bij honden, maar ook voor het herstel erna. Je kunt het zowel door het water als de voeding mengen en kan daarmee ook tijdens het vasten worden gebruikt.

Aangepaste voeding

Eventueel kun je de hond wat lichtere voeding geven, vooral als deze ook last heeft van overgeven. Dit valt wat lichter op de maag en kan de hond daardoor beter binnen houden. Zoals genoemd is rijst een goede optie, daar kun je kip aan toevoegen voor een wat rijkere maaltijd. Een hond met diarree banaan of Brinta geven kan ook helpen. Zorg wel dat je Brinta klaarmaakt met water of eventueel bouillon. Bouillon zorgt weer voor de aanvulling van zouten in het lichaam. Maak het absoluut niet met melk, dat kan juist voor meer irritatie zorgen!

Wandelen en opruimen

Ga als het even kan vaker voor korte wandelingen naar buiten. Diarree is voor honden lastig op te houden, dus jouw hond zal meer drang voelen. Als je wilt voorkomen dat je binnen ongelukjes krijgt, is het dus aan te raden om vaker naar buiten te gaan. Zorg ook dat je de ontlasting opruimt! Veel mensen denken dat diarree makkelijk wegspoelt met een regenbui, maar de bacteriën in diarree zijn ontzettend besmettelijk voor andere honden. Op deze manier wordt bijvoorbeeld het Parvo virus overgedragen, wat vooral voor puppy’s zeer besmettelijk is. Wil je het niet opruimen? Ga dan wandelen waar bijna geen andere honden komen.