maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

6 tips om de weerstand van jouw hond te verhogen

Een goede weerstand voor honden is ontzettend belangrijk. Net als bij mensen, beschermt de weerstand jouw hond tegen ziekteverwekkers. Als de weerstand van jouw hond laag is, en deze vervolgens lekker in de viezigheid ligt te rollen, in een vuile sloot springt of een smerige stok mee naar huis sleept, krijgt het lichaam het moeilijk om al deze viezigheid te verweren. Je hond wordt dan binnen de kortste keren ziek en krijgt bijvoorbeeld diarree. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe doe je dat? En als het dan toch mis is gegaan, hoe kun je de weerstand van de hond weer verhogen? Dat lees je hier.

Voorkomen is beter dan genezen

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat jouw hond überhaupt ziek wordt. De allerbelangrijkste factor voor een goede weerstand voor jouw hond, en daarmee een goede gezondheid, is goede voeding. De juiste voeding bevat alle benodigde vitamines en mineralen die een hond nodig heeft voor een goed immuunsysteem voor een goede afweer van bacteriën en ziekteverwekkers. Eet jouw hond de juiste voeding, in de juiste hoeveelheid, maar is toch de weerstand achteruit gegaan? Dan kan dit ook door de volgende factoren zijn gekomen:

  • Weersveranderingen
  • Wisseling tussen zomer/winter vacht
  • Stress, bijvoorbeeld door een verhuizing of verbouwing, nieuw gezinslid, nieuwe meubelen of een nieuwe hond in de buurt die jouw hond eng vindt.
  • Uitputting
  • Ouderdom
  • Geneesmiddelen
  • Genetische aanleg
  • Ziekte

Niet alle ziektes zijn te voorkomen door een goed immuunsysteem, maar het immuunsysteem wordt wel verzwakt wanneer het lichaam tegen een ziekte moet vechten. Ook medicatie die de hond daarvoor krijgt, zoals antibiotica, kan het immuunsysteem verstoren. Het lijkt dan een eindeloze cirkel, en hoe kom je daar weer uit? Gelukkig zijn er manieren om het immuunsysteem van jouw hond te verbeteren.

Weerstand verhogen bij honden: 4 tips

Kan jouw hond wel een boost voor de weerstand gebruiken en geef je al de juiste voeding? Met deze 5 tips kun je de weerstand van jouw hond verbeteren.

1. Frisse lucht

Frisse lucht is belangrijk om te voorkomen dat virussen een kans krijgen. De meeste virussen nestelen het beste in warme, broeierige omgevingen. Goede ventilatie in huis helpt dus om de omgeving fris te houden. Ook wandelingen zijn belangrijk voor voldoende frisse lucht, laat de hond dus zeker 3 tot 4 keer een frisse neus halen.

2. Balans tussen rust en beweging

Honden hebben voldoende beweging nodig, maar sommige honden meer dan anderen. Je kunt jouw hond daarom ook overbelasten, wanneer je juist te veel loopt. Zowel door teveel aan fysieke inspanning, als door een overprikkeling van een lange wandeling. In het weekend lekker met de hond naar het strand is prima, maar zorg ervoor dat de hond ook minimaal 16 uur per dag kan rusten en slapen.

3. Zorg voor een goede darmbalans

Een goede weerstand begint in de darmen. Een goede darmbalans is dus essentieel voor een goed immuunsysteem. Goede voeding draagt over het algemeen goed bij aan een gezonde darmflora bij honden, maar soms is er behoefte aan iets extra’s. Vooral na een antibioticakuur is het aan te raden om probiotica voor honden toe te voegen aan het dieet.

4. Maak botten bouillon

Botten bevatten veel mineralen en aminozuren en dragen daarmee bij aan een gezond immuunsysteem. Het maken van een bouillon van biologische botten kan de weerstand van jouw hond verhogen.

5. Kruidentherapie

Je kunt jouw hond ook helpen om de weerstand te verhogen met behulp van verschillende kruiden. Deze kruiden supplementen voor de weerstand van honden winnen aan populariteit. Kruiden zijn natuurlijke producten en kunnen daardoor zonder risico worden gegeven.

Mogelijk heb je al eens gehoord van Echinacea voor mensen in de wintermaanden, dit wordt tegenwoordig ook voor honden gebruikt. Het helpt vooral bij infecties in de neus, keel en oren.

Veendrenkstof bevat een flinke hoeveelheid aan mineralen, met name ijzer. Bij honden zorgt het voor een gezonde darmflora en goed functionerende lever.

Natuurlijke supplementen voor de weerstand

Er zijn ook verschillende natuurlijke voedingssupplementen verkrijgbaar die de weerstand van honden kunnen verhogen. Een multivitamine kan worden gebruikt ter aanvulling van de voeding en heeft meestal een gunstig effect na ziekte of tijdens medicijngebruik.

Omega 3 supplementen voor honden bieden ondersteuning bij gezonde spieren, cellen en een gezonde vacht. Bovendien geven ze een boost aan het immuunsysteem. De olie kan worden toegevoegd aan de maaltijd.