maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

De tekenen van een ouder wordende hond

Iedereen, zowel mens als dier, maakt het hele leven veranderingen door. Op den duur kun je aan verschillende dingen merken dat jouw hond ouder aan het worden is. Vaak herken je ouderdom bij honden het eerste aan uiterlijke kenmerken, maar ook gedragsveranderingen kunnen aan waarschuwing zijn dat jouw geliefde viervoeter oud wordt en mogelijk wat hulp nodig heeft. Lees hier alles over welke gedragsveranderingen bij oude honden een indicatie kunnen zijn dat jouw hond oud wordt en mogelijk ergens last van heeft.

Uiterlijke kenmerken ouder wordende hond

Net als bij mensen, kun je vaak aan het uiterlijk van een hond zien dat deze ouder wordt. Ze zullen waarschijnlijk geen rimpels krijgen, maar kunnen wel grijs worden. Vaak wordt de vacht ook stugger en in sommige gevallen kan de hond last hebben van haaruitval of broos haar. Deze kenmerken horen over het algemeen gewoon bij het ouder worden, en kunnen weinig kwaad. Waar je wel goed op moet letten is als een oudere hond tanden verliest. Maar liefst 60-70% van de oudere honden krijgen gebitsproblemen. Als de tanden uit gaan vallen ben je eigenlijk al veel te laat. Dit betekent dat er ontstekingen in het tandvlees zitten waardoor de tanden en kiezen loslaten. Deze ontstekingen kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen en voor orgaanbeschadigingen zorgen. Let dus goed op het eetgedrag van jouw hond! Laat jouw hond het eten staan, kluift het niet meer aan een bot of slikt de hond juist brokken in één keer door? Dan zit er waarschijnlijk iets niet goed in het gebit.

Gedragsveranderingen bij oudere hond

Je kunt aan het gedrag vaak merken dat de hond oud wordt. Een oudere hond slaapt veel en is vaak wat slomer. Het is niet ongebruikelijk dat een oude hond wat minder graag rondrent en sneller moe is na een wandeling. De meeste van ons zullen op oude leeftijd ook niet meer elke dag een stuk gaan rennen, dus we kunnen het onze honden ook niet kwalijk nemen dat deze wat rustiger aan wil doen.

Wat we echter ook vaak zien is verlatingsangst bij oudere honden. Wellicht blijft jouw hond toch de hele dag achter jou aan sjokken en blaft deze wanneer je niet thuis bent, ondanks dat dit op jongere leeftijd nooit gebeurde. Honden vinden steun bij hun baasje. Vaak hebben honden met verlatingsangst ook andere klachten, bijvoorbeeld een slechter gehoor of zicht. Ze kunnen dan in paniek raken als jij weg bent, want wie moet ze dan helpen om de weg te vinden?

Afnemende zindelijkheid oudere hond

Het kan de beste overkomen, de oudere hond plast in huis. Hoe zindelijk een hond ook is, problemen met incontinentie kunnen op oude leeftijd voorkomen. Dit wordt veroorzaakt doordat de blaasspier slapper wordt en daardoor minder goed sluit. Het komt vooral voor bij teefjes en is gelukkig te verhelpen met medicatie. Incontinentie kan ook ontstaan door dementie, in dat geval kunnen er ook ongelukjes met de ontlasting gebeuren. Tegen dementie is helaas niks te doen, dus dan is het verstandig om de hond vaker mee te nemen voor korte wandelingen dan twee maal per dag een lange wandeling.

Hoesten bij oudere honden

Er kunnen vrij veel verschillende redenen zijn waarom honden hoesten. Er kan bijvoorbeeld iets in de keel zitten of er kan spraken zijn van kennelhoest, longontsteking of longwormen. Blijft de hoest echter aanhouden en is jouw hond al op leeftijd, dan kan deze last hebben van een afgeplatte luchtpijp. Hierbij is de luchtpijp afgeplat waardoor de randen tegen elkaar kunnen schuren. Dit kan voor irritatie zorgen waardoor de hond gaat hoesten en soms ook slecht kan ademen. Over het algemeen komt dit alleen voor bij kleine honden rassen zoals Chihuahua’s en Terriërs. Er zijn verschillende medicijnen voor verkrijgbaar, zoals antihoestmiddelen en antibiotica.

In ernstige gevallen kan hoesten bij oudere honden ook duiden op problemen met het hart. Er wordt aangeraden om regelmatig preventief naar de dierenarts te gaan om de hond te controleren op onder andere hartruis. Hartklachten gaan vaak ongemerkt voorbij en worden dan pas geconstateerd als het te laat is.

Gewichtstoename en suikerziekte bij oudere honden

Een veelvoorkomende kwaal bij ouder wordende honden is overgewicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een langzamere spijsvertering of slokdarm werking. Maar over het algemeen komt het gewoon door een verminderde beweging waardoor de energie niet meer wordt verbrand. Helaas wordt overgewicht vaak nog gezien als iets wat gewoon komt door ouderdom, terwijl het veel problemen met zich mee kan nemen. Zo kan overgewicht bij honden zorgen voor artrose en verdere slijtage van de gewrichten, omdat ze het extra gewicht niet aankunnen.

Bovendien kan bij oudere honden suikerziekte ontstaan door overgewicht, met alle gevolgen van dien. Vaak krijgt de hond hierdoor extra veel dorst en tegelijkertijd een overmatige urineproductie. De hond kan door suikerziekte ook weer gewicht verliezen, waardoor het soms over het hoofd wordt gezien wanneer de hond op dieet was gezet. Het is gelukkig goed te behandelen met dagelijkse insuline-injecties. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Inwendige problemen bij oudere honden

De lastigste problemen zijn natuurlijk degene die je niet echt ziet. Alles gaat helaas wat minder goed werken naarmate we ouder worden, en zo ook onze organen. Voor honden is dit niet anders. Helaas heb je dit in veel gevallen pas erg laat door, omdat het aan de buitenkant niet erg zichtbaar is. Toch zijn er wel indicaties. Let bijvoorbeeld goed op bij braken van oudere honden. Dit kan een indicatie zijn voor verschillende problemen met bijvoorbeeld de maag en darmen, maar ook de nieren of lever. Verder indicaties kunnen onder andere onverklaarbaar gewichtsafname, overmatig urineren of diarree. Dit kan vaak ook ontstaan door een simpel virus of een parasiet en wordt daardoor vaak over het hoofd gezien als ernstig symptoom. Houd je ouder wordende hond dus wat beter in de gaten, en ga bij twijfel altijd naar de dierenarts voor een controle.

Een lang en gelukkig leven

Ondanks dat honden een stuk korter leven dan mensen, kan goede zorg er wel voor zorgen dat ze een flink aantal gelukkige jaren bij ons kunnen blijven. Het is ontzettend belangrijk om goed voor jouw viervoeter te zorgen met de juiste voeding en voldoende beweging, liefde en aandacht. Uiteindelijk herken je problemen het beste, als je jouw hond voldoende aandacht geeft. Zo kunnen de kleinste verschillen in gedrag je al opvallen en kun je jouw hond de hulp geven die het nodig heeft. Zo kan deze in sommige gevallen nog jaren lang gelukkig en tamelijk gezond doorleven.