maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

Kan een hond verkouden zijn?

Zit de R in de maand en heb je voor jezelf alweer extra vitamines ingeslagen om de winter door te komen? Denk dan ook aan jouw hond. Net als mensen, kunnen de weersomstandigheden van invloed zijn op de weerstand van jouw hond. Wellicht vraag je je nu af, kan een hond verkouden worden? Gelukkig kunnen wij onze mensen verkoudheid niet overgeven aan onze honden, maar honden kunnen zeker wel verkouden worden. Hoe weet je of jouw hond verkouden is, of dat er misschien iets zwaarders aan de hand is zoals een griep of kennelhoest?

Hoe herken je een verkouden hond?

Helaas kunnen onze geliefde viervoeters ons niet vertellen wat er aan de hand is, dus is het soms lastig vast te stellen of het om een simpele verkoudheid gaat of iets ergers. Toch zijn er genoeg symptomen om een verkouden hond aan te kunnen herkennen. Deze zijn vergelijkbaar met de symptomen die mensen met een verkoudheid hebben.

  • Een verstopte neus of loopneus
  • Hoesten
  • Niezen
  • Tranende ogen
  • Verhoogde temperatuur
  • Lusteloosheid

Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij ernstigere ziektes, dus het kan nooit kwaad om jouw hond mee te nemen naar de dierenarts om uit te sluiten of er meer aan de hand is. Vooral als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden.

Mijn hond is verkouden, wat te doen?

Je wilt jouw hond natuurlijk het liefste voor alles beschermen en voorkomen dat deze ziek wordt. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Je hond is verkouden, wat nu? Vooral heel veel rust. Uiteraard is het nog steeds belangrijk om een paar keer per dag naar buiten te gaan, de frisse lucht zal jouw hond ook zeker goed doen. Maar je maakt jouw hond echt niet gelukkig met lange strandwandelingen als deze zich lamlendig voelt. Een verkouden hond met verstopte neus heeft net zoveel moeite met ademhalen als wij hebben als we verkouden zijn. Een lange wandeling put de hond dan alleen maar uit. Zorg dus voor korte wandelingen en voldoende rust de rest van de dag.

Water is ook belangrijk voor een snel herstel van jouw verkouden hond. Zeker wanneer je merkt dat jouw hond iets minder wil eten, is het belangrijk dat er wel voldoende water beschikbaar is zodat de hond niet uitdroogt. Bovendien is het fijn om wat te kunnen drinken na een hoestbui om de keel weer wat te smeren.

Probeer de hond te ontlasten, door te voorkomen dat de neus extra wordt geprikkeld. Zorg dus dat je een schoon huis hebt en dat de hond niet in aanraking komt met stoffige ruimtes of dekentjes. Was dus alle speeltjes die al een tijdje niet meer gewassen zijn, zodat de stofdeeltjes geen risico op een niesbui veroorzaken.

Wat kan ik doen voor een sneller herstel van mijn verkouden hond?

Multivitamines voor honden

Een verkoudheid bij honden gaat in principe vanzelf over. Maar er zijn mogelijkheden om het immuunsysteem een handje te helpen. Net als bij mensen, zorgen vitamines en mineralen voor een gezond afweersysteem. Goede voeding is dus heel belangrijk. Heeft jouw hond niet zo’n trek nu deze ziek is? Dan kun je de voeding aanvullen met bijvoorbeeld een multivitamine voor honden.

Kruidentherapie

Je kunt jouw hond ook helpen om de weerstand te verhogen met behulp van verschillende kruiden. Deze kruiden winnen aan populariteit voor de weerstand voor honden. Kruiden zijn natuurlijke producten en kunnen daardoor zonder risico worden gegeven.

Mogelijk heb je al eens gehoord van Echinacea voor mensen in de wintermaanden, dit wordt tegenwoordig ook voor honden gebruikt. Het helpt vooral om infecties in de neus, keel en oren.

Een andere optie is Ravintsara, een kruid dat kan helpen bij de bestrijding van virale infecties zoals griep.

Veendrenkstof bevat een flinke hoeveelheid aan mineralen, met name ijzer. Bij honden zorgt het voor een gezonde darmflora en goed functionerende lever.

Medicatie tegen verkoudheid bij honden

Er bestaat, net als voor mensen, geen medicatie tegen een verkoudheid bij honden. Een verkoudheid is een kwestie van uitzieken en het immuunsysteem verbeteren. Het heeft dus ook geen nut om een antibioticakuur aan te vragen bij de dierenarts. Een verkoudheid is een virus, geen bacterie. Een antibioticum werkt in het bestrijden van een bacterie. Het enige wat je hiermee doet, is de darmbalans verstoren, waardoor het immuunsysteem van de hond alleen maar verder achteruit gaat. Maak je je toch zorgen? Laat de dierenarts dan controleren of er iets anders aan de hand is waar mogelijk wel een medicijn voor beschikbaar is.