maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Lintwormen bij katten voorkomen en behandelen

Ben je bang dat jouw kat lintwormen heeft of buiten ergens oppikt? Wormen komen helaas in verschillende soorten en maten voor bij onze huisdieren, met de lintworm als meest voorkomende. Meestal heeft de kat er niet bijzonder veel last van, maar het kan wel de nodige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om alert te blijven op de signalen van lintwormen bij katten en op tijd in te grijpen.

Wat zijn lintwormen?

Lintwormen zijn lange, platte wormen die bestaan uit een kop en verschillende segmenten. De lengte verschilt, bij mensen kunnen ze tot wel 2 meter lang worden maar bij katten worden ze vaak 10 tot 20 cm lang. De lintworm bijt zich met de kop vast in de darmwand en voedt zich aan voedingsstoffen die de kat zelf nodig heeft. Dit kan uiteindelijk voor gezondheidsproblemen zorgen omdat jouw kat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkeld. In al deze segmenten zitten eitjes. De segmenten worden losgelaten en komen in de ontlasting terecht. Daar zien ze er uit als kleine rijstkorrels. Als ze pas net zijn losgelaten kun je de segmenten soms nog lichtelijk zien bewegen.

Hoe krijgen katten lintworm?

De stukjes lintworm in de ontlasting zijn niet direct besmettelijk voor katten, maar bieden wel een maaltijd voor een tussengastheer. Lintwormen hebben een tussengastheer nodig om een eitje uit te laten komen en een larve te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld een vlo zijn, maar ook muizen, konijnen en zelfs schapen en koeien.

Wanneer bijvoorbeeld de vlo een eitje opeet groeit er een lintworm larve in de volwassen vlooien. Als jouw kat een vlooienbeet heeft en deze vlo per ongeluk inslikt wanneer deze likt of bijt aan de gevoelige plek, komt de lintworm larve in het lichaam van de kat terecht. Hier ontwikkeld de larve zich in een volwassen lintworm. Dit is de meest voorkomende manier waarop katten lintwormen oplopen.

Er zijn verschillende soorten lintwormen die in verschillende gastheren voorkomen. Mensen worden bijvoorbeeld meestal besmet met lintwormen uit runderen of schapen. Wanneer vlees niet goed wordt doorbakken en is besmet met lintwormen, komt het zo in het lichaam terecht. Lintwormen bij katten kunnen ook ontstaan door het eten van kleine knaagdieren zoals eekhoorns en muizen. Heb jij een buitenkat die regelmatig met cadeautjes in de vorm van muizen thuis komt? Dan is het belangrijk om jouw kat regelmatig te ontwormen om een lintworm infectie te voorkomen.

Symptomen van lintwormen bij katten

Over het algemeen geven lintwormen bij katten geen klachten behalve jeuk aan de anus. Pas bij ernstige gevallen kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. In dit geval heeft de kat langdurig last van lintwormen en zitten er dermate veel lintwormen in het lichaam dat de kat niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. De kat kan last van diarree krijgen, gaan braken en gewicht verliezen. Bovendien kan er irritatie rond de anus ontstaan en kunnen kittens last krijgen van een groeibeperking. Het is dus belangrijk om snel van een lintworm af te komen, om deze symptomen te voorkomen.

Behandeling van lintwormen bij katten

Wanneer jouw kat lintwormen heeft, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor kun je een ontwormingskuur bij katten uitvoeren waarbij de aanwezige wormen, maar ook de eitjes en larven met behulp van medicijnen worden gedood. Deze kuur kan direct in de mond worden toegediend of aan het voedsel worden toegevoegd, bijvoorbeeld als een pasta of poeder. Je kunt een ontwormingskuur laten doen door de dierenarts, maar tegenwoordig zijn er ook verschillende ontwormingsmiddelen voor katten te koop in onder andere dierenwinkels. Ontwormingskuren werken ook preventief en er wordt aangeraden om jouw kat 4 keer per jaar te laten ontwormen.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus is het vooral belangrijk om het contact met tussengastheren te voorkomen om zo een infectie van lintwormen bij jouw kat te voorkomen. Omdat de meeste lintwormen bij katten ontstaan door besmette vlooien, is het dus belangrijk om te voorkomen dat jouw kat vlooien krijgt. Hiervoor zijn verschillende methodes beschikbaar zoals een vlooienband of vlooiendruppels. Voorkomen dat jouw kat jaagt op knaagdieren is natuurlijk lastig, behalve als je jouw kat liever binnen houdt. Zorg er echter wel door dat jij zelf een dood beestje niet met je handen aanraakt om besmetting voor jouzelf tegen te gaan. En het is aan te raden de dode beesten van jouw kat af te pakken en weg te gooien, om te voorkomen dat deze ze opeet.

Delen met