maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Schildklierproblemen bij honden: wat je moet weten

De meeste mensen zijn zich niet bewust van de functie van de schildklier, tot deze problemen gaat opleveren. In Nederland zijn er zo’n 4 tot 16 duizend honden met schildklierproblemen. In de meeste gevallen gaat het om een traag werkende schildklier, een overactieve schildklier komt bij honden nagenoeg niet voor. Het resultaat van een traag werkende schildklier bij honden is dat de hond sloom en stijf wordt en last krijgt van overgewicht zonder meer te eten. Lees hier alles wat je wilt weten over de schildklier, waar je op moet letten en hoe het behandeld kan worden.

Wat is de schildklier?

De schildklier is een klier achter in de nek. Deze klier is verantwoordelijk voor het produceren van specifieke hondenhormonen, genaamd Triiodothyronine (T3) en Thyroxine (T4). Deze spelen een rol bij het metabolisme, de lichaamstemperatuur, de hartslag, de gewichtsregulatie en de spijsvertering van een hond, dus het is belangrijk dat hun niveaus goed worden gereguleerd. Als ze om welke reden dan ook uit balans raken, kan dit leiden tot een aantal problemen, waaronder gewichtstoename, stijfheid en zelfs schildklieraandoeningen bij honden.

Wat veroorzaakt schildklierproblemen bij honden?

De meeste van deze problemen houden verband met een te trage of overactieve schildklier bij honden. Wanneer een hond om welke reden dan ook niet de juiste hoeveelheid van deze hormonen aanmaakt, kan dit leiden tot tal van problemen met betrekking tot hun gewicht, metabolisme en spijsvertering. Bij honden gaat het eigenlijk altijd om een te traag werkende schildklier, waarbij te weinig hormonen worden aangemaakt en de spijsvertering dus vertraagd. Een traag werkende schildklier bij honden wordt hypothyreoïdie genoemd, hieronder leggen we verder uit wat het is en hoe je het kunt herkennen en behandelen.

Hypothyreoïdie bij honden

De onderactiviteit bij hypothyreoïdie wordt meestal veroorzaakt door schade aan de schildklier. De twee belangrijkste oorzaken hiervan zijn lymfatische thyroïditis (een aandoening van het immuunsysteem die leidt tot een ontsteking van de schildklier) en idiopathische schildklieratrofie van de klier (een aandoening waarbij de klier krimpt zonder een momenteel bekende reden). In zeldzamere gevallen kan het ook worden veroorzaakt door kanker en geboorteafwijkingen.

Als gevolg van het feit dat er niet genoeg van de schildklierhormonen worden geproduceerd, kan hypothyreoïdie bij honden veel problemen veroorzaken, meestal gerelateerd aan een vertraging van hun metabolisme. Dit kan elke hond en op elke leeftijd overkomen en kan na verloop van tijd toenemen of verergeren. Hoewel hypothyreoïdie in theorie elke hond kan treffen, zijn er bepaalde rassen waarvan wordt gezegd dat ze vatbaarder zijn dan andere. Het lijkt het meest voor te komen bij middelgrote tot grote rassen, waarbij golden retrievers, cocker-spaniëls, dwergschnauzers, Ierse setters en doberman pinschers het meeste risico lopen.

Hypothyreoïdie symptomen bij honden

Zoals bij elk gezondheidsprobleem, variëren de symptomen van hond tot hond en zijn ze afhankelijk van de ernst van het probleem en van eventuele andere gezondheidsproblemen die ze kunnen hebben. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat de tekenen van hypothyreoïdie vaak worden verward met andere gezondheidsproblemen, dus raadpleeg de dierenarts als je er zeker van wilt zijn. Hier zijn de meest voorkomende symptomen van hyperthyreoïdie bij honden om op te letten:

  • Lethargie
  • Gewichtstoename
  • Doffe huid en vacht
  • Afwerpen
  • Haaruitval of dunner worde
  • Lagere lichaamstemperatuur
  • Intolerantie voor de kou

Behandeling voor schildklierproblemen bij honden

Als de dierenarts door middel van bloedonderzoek en klinische onderzoeken heeft vastgesteld dat het inderdaad om schilklierproblemen gaat, kan de behandeling beginnen. Als de schildklierniveaus van een hond eenmaal zijn beschadigd, is er helaas geen remedie. Het goede nieuws is echter dat schildklierproblemen beheersbaar zijn en met de juiste medicatie valt er prima mee te leven. De medicatie voor schildklierproblemen bij honden moet wel de rest van het leven worden gebruikt. Wanneer er wordt gestopt met de medicatie, zal de onbalans in de schildklierhormonen weer terugkomen.

Kunstmatige T3- en T4-supplementen zijn meestal het populairst voor honden met een traag werkende schildklier, omdat ze de interne niveaus helpen verhogen. Je zult ook regelmatig naar de dierenarts moeten gaan om hun hormoonspiegels te controleren en ervoor te zorgen dat ze in balans zijn.

Schildklierproblemen bij honden voorkomen

Aangezien schildklierproblemen niet meer te genezen zijn, is het natuurlijk beter om te voorkomen dat ze überhaupt ontstaan. Maak je je zorgen over het mogelijk ontstaan van schildklierproblemen bij jouw hond? Bijvoorbeeld omdat je een ras hebt waarbij bekend is dat ze een grotere kans op schilklierproblemen hebben? Neem dan op tijd maatregelen om de kans op problemen te beperken.

Een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen, is via het dieet. Er zijn twee geweldige mineralen die belangrijk zijn om in hun dagelijkse voeding te verwerken om de gezondheid van hun schildklier te ondersteunen: jodium en selenium. Van jodium is bekend dat het bijdraagt ??aan de normale productie van schildklierhormonen en een normale schildklierfunctie, waardoor het de belangrijkste voedingsstof voor de schildklier van honden is. Rijke bronnen van jodium zijn onder meer zeewier, garnalen, tonijn en eieren. Als deze te moeilijk zijn om regelmatig aan jouw hond te geven, kun je een natuurlijk supplement proberen dat rijk is aan jodium, zoals kelp-zeewiercapsules, om het dagelijks ondersteunen van hun schildklier veel gemakkelijker te maken.

Andere interessante artikelen

Delen met