maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

Wat te doen als je hond vaak ziek is?

Het immuunsysteem van een hond speelt een cruciale rol bij de gezondheid van jouw hond. Maar de gezondheid van de hond speelt ook een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Dat klinkt misschien vreemd, maar het wil simpelweg zeggen dat, als de hond toch ziek wordt, het immuunsysteem verzwakt raakt. Kijk maar eens naar mensen, sommige mensen zijn keer op keer verkouden. Dit komt omdat het altijd even duurt om het immuunsysteem na de eerste verkoudheid te herstellen. Als je dan in de tussentijd weer een virus oploopt, word je weer ziek. Bij honden is dit net zo. Maar hoe komt het dan dat sommige honden steeds weer ziek zijn, ondanks dat ze zo gezond lijken? En hoe kun je de weerstand van jouw hond verhogen om meer ziektes te voorkomen? Dat lees je hier.

Hoe wordt een hond ziek?

De voornaamste reden dat honden ziek worden, is omdat het immuunsysteem verzwakt is. Het immuunsysteem zorgt voor de afweer van schadelijke stoffen van buitenaf. Als jouw hond een vieze stok meesleept, is het het immuunsysteem die ervoor zorgt dat de bacteriën zich niet nestelen in het lichaam en de hond niet ziek maken. Het immuunsysteem kan verzwakt zijn vanwege de volgende redenen:

  • Verkeerde voeding
  • Weersomstandigheden
  • Wisseling van zomer/winter vacht
  • Stress, bijvoorbeeld door een verhuizing of verbouwing, nieuw gezinslid, nieuwe meubelen of een nieuwe hond in de buurt die jouw hond eng vindt.
  • Uitputting
  • Ouderdom
  • Geneesmiddelen
  • Genetische aanleg
  • Ziekte

Dit zijn flink wat factoren waardoor een ziekte er doorheen kan glippen. Je kunt bijvoorbeeld weinig doen aan de vachtwisseling, dit gebeurt gewoon en het maakt de hond kwetsbaar. De vacht vormt een stevige beschermlaag voor jouw hond en in de ruiperiode is deze beschermlaag simpelweg niet zo dik. Ook genetische aanleg kun je weinig aan veranderen. Sommige hondenrassen zijn nu eenmaal meer vatbaar voor bepaalde ziektes.

Hoe komt het dan mijn hond net na herstel weer ziek wordt?

Dat jouw hond een keertje ziek is, kan vaak niet zoveel kwaad. Je hebt zelf vast ook wel eens een griepje, daar kom je gewoon weer overheen. Maar het wordt vrij vervelend als de hond keer op keer ziek wordt en maar niet lijkt te herstellen. Wat gaat er mis? Dit heeft meestal te maken met een verzwakt immuunsysteem. Het lichaam van jouw hond krijgt zelfs bij een kleine infectie zoals een verkoudheid al veel te verduren. Het lichaam is hard bezig om de aanwezige infectie weg te krijgen, en gebruikt daar alle energie en vitamine voorraden voor. Wanneer de ziekte is afgeweerd, duurt het dus nog even voor het lichaam op kracht is en de vitaminetekorten weer zijn aangevuld. In die herstelperiode is de hond dus nog steeds kwetsbaar voor nieuwe infecties en kan deze dus keer op keer ziek worden.

Hoe kan ik de weerstand van mijn hond verhogen?

Om te zorgen dat jouw hond niet nog een keer ziek wordt, is het belangrijk om de weerstand zo snel mogelijk weer op het juiste niveau te krijgen en de herstelperiode te verkorten. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je de weerstand van jouw hond verhogen? Er zijn verschillende manieren.

Probiotica

Een goede weerstand begint in de darmen. Alles wat jouw hond via de bek binnenkrijgt, komt in de darmen terecht. Aangezien honden geen handen hebben om iets vast te pakken, krijgt de bek dus nogal wat te verduren. In de darmen zitten van nature miljoenen goede bacteriën die de vreemde bacteriën moeten neutraliseren. Als de darmen van de hond niet in balans zijn, nemen de slechte bacteriën snel de overhand en kan er een infectie ontstaan.

De darmbalans kan door van alles en nog wat uit balans raken, maar vooral na een antibioticakuur zien we vaak dat helaas ook veel gezonde bacteriën zijn gedood. Dit aantal moet dus weer aangevuld worden. Dit kan met behulp van probiotica. Probiotica kan ook preventief gebruikt worden om de balans te behouden.

Kruidentherapie

Je kunt jouw hond ook helpen om de weerstand te verhogen met behulp van verschillende kruiden. Deze kruiden winnen aan populariteit voor de weerstand voor honden. Kruiden zijn natuurlijke producten en kunnen daardoor zonder risico worden gegeven.

Mogelijk heb je al eens gehoord van Echinacea voor mensen in de wintermaanden, dit wordt tegenwoordig ook voor honden gebruikt. Het helpt vooral om infecties in de neus, keel en oren.

Een andere optie is Ravintsara, een kruid dat kan helpen bij de bestrijding van virale infecties zoals griep.

Veendrenkstof bevat een flinke hoeveelheid aan mineralen, met name ijzer. Bij honden zorgt het voor een gezonde darmflora en goed functionerende lever.

Natuurlijke supplementen voor de weerstand

Er zijn ook verschillende natuurlijke voedingssupplementen verkrijgbaar die de weerstand van honden kunnen verhogen. Een multivitamine kan worden gebruikt ter aanvulling van de voeding en heeft meestal een gunstig effect na ziekte of tijdens medicijngebruik, omdat het lichaam dan de voorraden vitamines en mineralen in het lichaam heeft opgebruikt.