maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Animigo

Welke vitamines heeft een hond nodig?

Een gezonde en uitgebalanceerde voeding is voor honden net zo belangrijk als voor mensen. Dat klinkt misschien gek, als je jouw hond al jarenlang, dag in, dag uit, dezelfde droge brokken geeft, maar toch is het waar. In die droge brokken zit namelijk van alles bij elkaar, wat als het ware een volledige maaltijd vormt. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf deze maaltijd voor hun hond te koken, maar dat is eigenlijk niet nodig. Wel is het belangrijk om bij het kopen van hondenvoeding te letten op wat er precies in zit, want niet alle hondenvoeding bevat wat je hond nodig heeft. Daarnaast kan het zijn dat je hond een verhoogde behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Hier lees je alles wat je moet weten over de vitaminebehoefte van honden, zodat je bij de aankoop van jouw hondenvoer precies weet of alle benodigde vitamines voor honden er in zitten.

Vitamines voor de hond

Honden hebben dezelfde vitamines nodig als mensen, maar uiteraard in een andere hoeveelheid. Een tekort aan vitamines bij honden kan verschillende lichamelijke problemen opleveren, maar een overschot net zo goed. Je wilt dus een kleine hond zoals een chihuahua niet dezelfde hoeveelheid vitamines geven als jij zelf als volwassen persoon inneemt. Vaak staat op de verpakking van goede hondenvoeding hoeveel gram voeding jouw hond nodig heeft om de juiste hoeveelheid vitamines binnen te krijgen. Heeft jouw hond extra vitamines nodig vanwege gezondheidsproblemen? Overleg dan met de dierenarts hoeveel dit moet zijn.

Vitamine A voor honden

Vitamine A is bij honden vooral belangrijk voor de groei en het herstel van cellen. Vooral puppy’s hebben baat bij vitamine A wanneer ze nog goed moeten groeien. Maar ook op latere leeftijd zou een tekort problemen kunnen opleveren met de slijmvliezen, huid, voortplanting en het zenuwstelsel. Een overschot kan zorgen voor vergroeiingen van het skelet en kan ervoor zorgen dat een hond kreupel wordt.

Vitamine B voor honden

Vitamine B is eigenlijk een verzameling van 8 verschillende vitamines, met allen hun eigen werking. Vitamine B is belangrijk voor allerlei processen in het hondenlichaam, maar zorgt vooral voor de energievoorziening. Een tekort levert daardoor vaak klachten als vermoeidheid, lusteloosheid en verminderde eetlust op. Een tekort aan B vitamine biotine kan zorgen voor haaruitval bij honden. Vitamine B11, ook wel bekend als foliumzuur, is ook bij honden erg belangrijk bij de zwangerschap. Een tekort kan zorgen voor groeiproblemen bij puppy’s. Een tekort aan vitamine B12 bij honden kan zorgen voor maag- en darmproblemen en bloedarmoede.

Vitamine C voor honden

In tegenstelling tot mensen, zijn honden in staat om zelf vitamine C aan te maken. Gemiddeld maken ze zo’n 36 mg per kilo lichaamsgewicht per dag, waardoor een tekort eigenlijk nauwelijks voorkomt. Vitamine C hoeft bij honden dus ook niet aan de voeding toegevoegd te worden. Een overschot is namelijk heel gevaarlijk voor honden omdat het bij het uitplassen langs alle organen komt en door de hoge zuurtegraad veel schade kan aanrichten.

Een tekort aan vitamine C bij honden kan wel ontstaan door ziekte en stress. Hierdoor kan de aanmaak van vitamine C verminderen waardoor de voorraad te snel wordt gebruikt. Heeft jouw hond last van stress of is deze net ziek geweest? Overleg dan met de dierenarts of het nodig is om extra vitamine C bij te geven.

Vitamine D bij honden

Mensen zijn in staat om vitamine D aan te maken met behulp van zonlicht. Voor honden geldt dit helaas niet, waardoor het volledig uit de voeding gehaald moet worden. Een tekort aan vitamine D bij honden komt weinig voor, omdat het aan vrijwel alle voeding wordt toegevoegd. Een overschot kan zorgen voor skeletafwijkingen bij puppy’s. Vitamine D speelt namelijk een rol bij de opbouw van sterke botten en tanden omdat het de opname van calcium en fosfor bevordert. Teveel hiervan, zorgt dus dat de botten bij puppy’s harder groeien dan de bedoeling is.

Vitamine E bij honden

Vitamine E is een natuurlijke antioxidant en beschermt het lichaam van de hond. Bovendien is het belangrijk voor de voortplanting. Samen met selenium zorgt vitamine E bij honden voor sterke spieren en het herstel van zwaar belaste spieren. Sporthonden kunnen dus baat hebben bij extra vitamine E. Zo is bekend dat sledehonden een hartstilstand kunnen krijgen als ze niet voldoende vitamine E binnen krijgen. Dit zal niet zo snel gebeuren als je twee keer in de week een lange wandeling maakt met jouw hond, maar als je meedoet aan sportwedstrijden kan extra vitamine E nodig zijn.

Vitamine K bij honden

Vitamine K levert een belangrijke bijdrage aan de algehele gezondheid van een hond en is echt onmisbaar. Bovendien kan het levens redden, door de bloedstollende werking. Wanneer een hond vergiftigd is met bestrijdingsmiddelen voor knaagdieren kan vitamine K de hond in veel gevallen nog redden. Het bestrijdingsmiddel zorgt voor interne bloedingen en vitamine K kan deze bloedingen stoppen door de bloedstolling te stimuleren.

Welke vitamines moeten er in hondenvoeding zitten?

Honden hebben dus alle vitamines nodig uit hun voeding, behalve vitamine C. Er zijn een aantal situaties waarbij honden baat kunnen hebben bij extra vitamines, die hebben we voor je onder elkaar gezet. Ben je niet helemaal zeker of je hond extra vitamines nodig heeft? Overleg dan met je dierenarts.

  • Vitamine B12 en foliumzuur bij bloedarmoede
  • Foliumzuur bij een zwanger teefje
  • Vitamine C na ziekte of bij hevige stress
  • Vitamine E bij sporthonden
  • Vitamine K bij vergiftiging van knaagdier bestrijdingsmiddelen (toegediend door de dierenarts)