maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Allergie

Allergietest voor honden

We willen allemaal het beste voor onze harige vrienden. Maar net als mensen kunnen honden allergieën krijgen. Hoewel de meeste alleen ongemak veroorzaken, kunnen sommige allergieën leiden tot ademhalingsproblemen als ze te lang niet worden behandeld. Als je je zorgen maakt over je trouwe viervoeter, dan ben je hier aan het juiste adres. Er bestaan namelijk allergietesten voor honden. Maar voordat je deze weg inslaat, wil je misschien weten waar je op moet letten, evenals de verschillende aangeboden tests en de manieren waarop je de symptomen zelf kunt verlichten. Lees hier alles over allergietesten voor je hond.

Symptomen van allergieën van je hond

Als je je zorgen maakt dat je hond misschien een allergie heeft, let dan op de volgende symptomen:

  • Geïrriteerde huid of verlies van vacht op een bepaald gebied
  • Niezen of piepende ademhaling
  • Veel krabben, of hun lichaam tegen meubels wrijven
  • Regelmatig knagen op hetzelfde deel van hun lichaam
  • Constant likken aan de neus

Puppies komen in aanraking met veel allergenen. Nieuwsgierige kleine pups gaan tenslotte graag op verkenning. Wanneer ze 1 worden, begint hun immuunsysteem deze allergenen aan te vallen, wat kan leiden tot jeuk. Hoewel de meeste allergieën worden veroorzaakt door blootstelling aan de buitenwereld, kunnen sommige worden veroorzaakt door voedsel en dingen die ze inademen. De meeste honden met allergische reacties zijn vatbaar voor allergieën uit meerdere bronnen. Verhuizen naar een nieuw gebied of een nieuw land kan leiden tot nieuwe allergische reacties.

Daarom moet je een afspraak met een dierenarts maken zodra je hond symptomen van allergieën begint te vertonen. Het vaststellen van de allergieën van je hond als hij jong is heeft twee voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de behandeling waarschijnlijk beter werkt. Ten tweede hoef je hierdoor misschien niet zo vaak naar de dierenarts te gaan. Dierenartsen zijn niet goedkoop, dus dat is een lekkere financiële meevaller. Dat verwelkomen wij Nederlanders graag, toch?

Allergietesten voor honden

De dierenarts controleert je hond eerst op vlooien, mijten en andere huidparasieten. Als deze aanwezig zijn, kun je de behandelingen bespreken. Maar als de dierenarts van mening is dat parasieten niet de oorzaak zijn, of als er geen parasieten worden gevonden, kunnen ze testen op specifieke allergieën.

Deze overige allergieën vallen gebruikelijk in 4 categorieën:

  • Voedselallergieën
  • Inhalerende allergieën
  • Vlooienallergieën
  • Contactallergieën (gras, planten, stof, etc.)

Contactallergieën zijn de meest voorkomende oorzaak van allergische reacties bij honden. Deze veroorzaken irritatie waardoor honden het getroffen gebied vaak krabben.

Er zijn twee tests die de dierenarts kan uitvoeren. De eerste is een bloedmonster, ook wel een RAST- of radioallergosorbent-test genoemd. Dit is een relatief eenvoudig proces waarbij je je huisdier niet hoeft te verdoven of het haar hoeft te scheren. Eenmaal genomen, kan het monster worden geanalyseerd en kunnen eventuele allergische reacties worden ontdekt. Van daaruit zal je dierenarts waarschijnlijk behandelingsopties bespreken.

Daarnaast is er de huidtest die alleen kan worden uitgevoerd door een dierenarts-dermatoloog. Hiervoor moet een groot deel van de vacht van je hond worden geschoren. Daarom moet je hond worden verdoofd. Vervolgens worden meerdere injecties over de blootgestelde huid gedaan. Dit helpt de dierenarts om te bepalen welke allergenen de irritatie veroorzaken, en welke behandeling kan werken.

Hoe steun ik het herstel van mijn hond?

Als je hond eenmaal is behandeld, kun je er zeker van zijn dat hij een gelukkig, gezond leven zal leiden zonder allergieën. Maar deze vervelende irriterende stoffen kunnen hun sporen achterlaten. Gelukkig zijn er een paar manieren waarop jij je hond kunt helpen zodat ze snel weer de oude zijn.

Ten eerste zou je iets kunnen proberen om ze te helpen met de jeuk. Anti-je uk zou de slag kunnen slaan. Het bevat huang qin, ginkgo, eyebright en brandnetel, die bekend staan om hun kalmerende en beschermende eigenschappen. Dit natuurlijke vloeistof voeg je ook gemakkelijk toe aan het eten van je hond. Dus ook moeilijke eters kunnen profiteren van de voordelen van dit middel.

Je kunt ook lijnzaadolie proberen. Dit is verrijkt met omega 3 en calcium, die de botten en gewrichten kunnen versterken, maar het bevat ook vitamines die bijdragen aan het natuurlijke onderhoud van hun immuunsysteem. De zachte capsules zijn gemakkelijk door te slikken en kunnen, net als anti-jeuk, aan hun dagelijkse maaltijd worden toegevoegd.

Net als bij mensen kunnen allergieën ervoor zorgen dat de ogen van je hond tranen. In tegenstelling tot menselijke tranen, bevatten hondentranen ook afval dat donkerrode vlekken op hun vacht kan achterlaten. Geef ze wat Tear Stain Remover Soft Chews, die de oorzaak van traanvlekken kunnen aanpakken en hun vacht gezond en fris kunnen houden.

Dit is alles wat je moet weten over allergietesten voor je hond. Hopelijk ben je meer te weten gekomen over de allergieën van je hond en wat je zou kunnen doen wanneer ze symptomen van allergieën vertonen!

Andere interessante artikelen