maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Allergie

Veelvoorkomende oorzaken van jeuk bij honden

Help, mijn hond heeft jeuk! Iedereen, zowel mens als dier, heeft wel eens last van jeuk. Toch is het niet altijd even prettig om je huisdier steeds te zien krabben en wil je toch graag weten wanneer er iets aan de hand is. Maar wanneer wordt jeuk bij honden een probleem en wanneer moet je actie ondernemen? Jeuk bij honden kan veel verschillende oorzaken hebben. Van vervelende, maar onschuldige oorzaken zoals vlooien, tot ernstige huidaandoeningen en allergieën. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over jeuk, de mogelijke oorzaken en wanneer je een dierenarts moet inschakelen.

Wanneer is jeuk een symptoom?

Je kent het zelf ook wel, grassprietjes kriebelen langs je blote benen in de zomer en opeens krijg je de neiging om te krabben. Niks aan de hand natuurlijk, even krabben en het is weer weg. Voor honden is dit niet anders. Je hoeft dus niet elke keer in de stress te schieten zodra jouw hond even aan z’n oren krabt, waarschijnlijk is er niks aan de hand. Maar wanneer moet je je dan wel zorgen gaan maken? Zodra je merkt dat jouw hond meer en vrij regelmatig gaat krabben, kun je verder onderzoek gaan doen. Houd de volgende symptomen in de gaten om te weten wanneer je actie moet ondernemen:

  • Bijten en likken, vooral als het steeds op dezelfde plek is, in combinatie met krabben (bijten en likken alleen kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een zere poot.)
  • Met de kop over de grond of tegen meubelen schuren
  • Een schilferige huid
  • Een rode huid
  • Korstjes op de huid
  • Wondjes op de huid
  • Een vette of stinkende huid

Jeuk door parasieten

In de meeste gevallen ontstaat jeuk bij honden door parasieten zoals vlooien of teken. In de meeste gevallen zijn parasieten enkel erg vervelend, maar niet schadelijk. Wel is het belangrijk dat je direct actie onderneemt om ze kwijt te raken. Bij vlooien en teken is jeuk vaak het enige symptoom in combinatie met bijten en likken. Controleer dus vooral de plek waar de hond steeds aan zit, dikke kans dat je daar een beestje ziet zitten.

Honden kunnen in aanraking komen met parasieten wanneer ze buiten rondrennen of in het gras rollen, maar ook uit huis of van andere dieren. Over het algemeen zijn vlooien en teken gemakkelijk te herkennen. Teken kun je met een tekenpincet verwijderen en tegen vlooien zijn er verschillende middeltjes op de markt. Heeft jouw hond jeuk? Controleer dan eerst op deze veel voorkomende parasieten.

Andere oorzaken van jeuk bij honden

Heeft jouw hond jeuk maar geen vlooien? Dan is het tijd om verder te kijken. Er kunnen nog meer oorzaken zijn van jeuk bij honden, waaronder ook nog andere parasieten die meer schade aanrichten en minder gemakkelijk te vinden zijn. Deze andere oorzaken brengen meestal ook nog andere klachten met zich mee.

Andere parasieten bij honden

Naast vlooien en teken kan de hond ook last hebben van andere parasieten die je met het blote oog niet zo gemakkelijk kunt zien, zoals de schurftmijt. In dit geval krijgt de hond last van rode plekken of schilfers die een indicatie geven dat er iets aan de hand is. De dierenarts kan een kleine biopsie doen om te bekijken of het inderdaad om een parasiet gaat of dat het iets anders is. Heeft de hond jeuk bij de staartaanzet? Dan kan deze ook last hebben van wormen. Vaak kun je stukjes van de wormen terug vinden in de ontlasting, maar je kunt het ook even laten controleren door de dierenarts.

Allergische reactie bij honden

Honden kunnen in principe dezelfde soorten allergieën ontwikkelen als mensen. Denk aan pollen, huisstofmijt, voedselallergieën en zelfs allergieën voor andere dieren. Maar ook shampoo, het materiaal van een dekentje of mandje en zelfs de halsband kunnen voor jeuk zorgen. Ben je recent gewisseld van voeding of shampoo of heeft je hond net een nieuwe halsband? Dan kun je zelf controleren of de jeuk minder wordt wanneer je deze factoren weer weghaalt. Werkt dit niet maar heb je toch het idee dat jouw hond een allergische reactie heeft op iets? Dan kun je bij de dierenarts een allergietest laten doen.

De juiste (huid)verzorging

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vacht van jouw hond gezond blijft. Dit doe je door de juiste voeding te geven waar alle benodigde vitamines en mineralen in verwerkt zijn. Bovendien is de omgeving erg belangrijk. Een hond kan huidklachten krijgen door bijvoorbeeld een droge omgeving, zwemmen in vuil slootwater en een tekort aan vitamines. Bovendien kunnen stress en spanning zorgen voor huidklachten, jeuk en zelfs haaruitval.

Ontstekingen en infecties

In ernstige gevallen kan de jeuk ontstaan door een ontsteking of infectie. Vaak is dit een resultaat van een onderliggend probleem zoals een slechte weerstand. Wanneer de weerstand langere tijd laag is, kunnen infecties en schimmels hun gang gaan en voor vervelende problemen zorgen.

Mijn hond heeft jeuk maar geen vlooien, wat nu?

Als je jouw hond grondig hebt onderzocht op vlooien en ook bent nagegaan of eventuele veranderingen in de omgeving of voeding de oorzaak kunnen zijn, is het wellicht tijd om de dierenarts in te schakelen. Alle klachten die een hond kan hebben, kunnen verschillende oorzaken hebben. De dierenarts kan je hond grondig onderzoeken op basis van de huidproblemen en het gedrag. Zorg ervoor dat je goed kunt uitleggen wat de problemen zijn en neem eventueel foto’s van verpakkingen van voeding en shampoo mee voor extra informatie. De dierenarts zal de hond bekijken en eventueel wat bloed of een huid sample afnemen om verder te onderzoeken.

Wat kun je zelf doen?

Wil je proberen zelf het probleem aan te pakken zonder medicatie? Dan hebben wij een aantal tips voor jeuk bij honden. Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Zorg dat je goede kwaliteit honden voeding koop met zo min mogelijk geur-, kleur- en smaakstoffen. Hetzelfde geldt voor een goede honden shampoo. Bovendien is het belangrijk om regelmatig een antivlooienmiddel te gebruiken om vlooien en teken af te weren. Daarnaast hebben honden voldoende beweging en aandacht nodig om stress te voorkomen. Zorg dat je regelmatig gaat wandelen en dat jouw hond lekker rond kan rennen.

Als de hond toch last krijgt van jeuk, raden wij je aan om een natuurlijk middel tegen jeuk bij honden te gebruiken. Natuurlijke middelen zorgen over het algemeen voor minder bijwerkingen omdat er geen kunstmatige stoffen aan toegevoegd zijn.

Andere interessante artikelen