maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Heeft mijn hond een allergische reactie?

Wat is een allergische reactie bij honden? Deze vraag wordt veel gesteld, en met een goede reden. Veel mensen weten niet hoe ze een allergische reactie bij honden kunnen herkennen en wat ze ermee moeten doen. Lees daarom snel verder om te leren hoe je een allergische reactie bij jouw hond kunt herkennen, waar ze vandaan kunnen komen en wat je er tegen kunt doen.

Wat is een allergische reactie?

allergic reaction

Een allergische reactie, zowel bij honden als bij mensen, treedt op als een reactie van het immuunsysteem. Het lichaam ziet een binnengekomen stof als een bedreiging en reageert hierop. Denk hierbij aan bepaalde voeding of bijvoorbeeld pollen bij hooikoorts. Vaak uit zich dit in de meest voorkomende symptomen van allergieën, waaronder jeukende en rode huid, niezen, een loopneus en zwelling terwijl je lichaam probeert de stof te bestrijden.

Waar zijn honden allergisch voor?

In theorie kunnen honden overal allergisch voor zijn. Dit kan het bijna onmogelijk maken om alle allergieën te voorkomen, maar als je het specifieke allergeen kunt identificeren, kan het de zaken een stuk eenvoudiger maken. Over het algemeen kunnen hondenallergieën in drie groepen worden ingedeeld: voedsel, milieu en huid. Hoewel deze nog steeds kunnen variëren en de lijnen kunnen vervagen, is dit een eenvoudige manier om het type allergeen en de typische symptomen te categoriseren.

 1. Voedselallergie

  Food Allergies

  Honden voedselallergieën komen vrij vaak voor en kunnen daarom relatief gemakkelijk te identificeren zijn. De meest voor de hand liggende tekenen dat jouw hond een voedselallergie kan hebben, is als hij moet braken, diarree heeft of als je zwelling rond zijn bek of snuit ziet, hetzij direct na het eten van het voer, hetzij tot 24 uur erna. In het geval van een ernstige voedselallergie kunnen honden zelfs een anafylactische shock ervaren, waardoor hun luchtwegen zich sluiten zodat ze niet kunnen ademen. Dit is echter vrij zeldzaam. De kans is groter dat jouw hond bepaalde voeding niet goed tolereert dan echt allergisch is. Zoals een lactose intolerantie bij mensen.

  Voedselintoleranties (of gevoeligheden) bij honden zijn meestal een cumulatieve reactie in plaats van een reactie van het immuunsysteem en zijn minder gevaarlijk. Vaak zorgen ze voor ongemakken zoals een opgeblazen gevoel. De beste manier om onderscheid te maken tussen een intolerantie en een allergie, is door de symptomen te onderzoeken. Er zijn ook tests beschikbaar die een voedselallergie kunnen identificeren, zodat je de nodige actie kunt ondernemen.

  De meest voorkomende allergieën voor hondenvoer zijn eiwitten (zoals rundvlees, kip en eieren), granen (zoals rijst, maïs en tarwe), peulvruchten (zoals pinda's, erwten en soja) en zuivelproducten (zoals melk, kaas en yoghurt). Veel van deze zijn te vinden in typisch vooraf gemaakt hondenvoer, daarom kiezen mensen met allergieën vaak voor hondenvoer op maat of zelfgemaakte versies.

 2. Omgevingsallergie

  Environmental Allergies

  Een omgevingsallergie betekent dat het meestal in de lucht te vinden is en problemen veroorzaakt voor jouw hond wanneer het wordt ingeademd. De meest voorkomende omgevingsallergieën bij honden zijn pollen, stof, schimmels en huidschilfers van dieren. Over het algemeen zijn omgevingsallergieën veel moeilijker te vermijden dan de andere twee. Het dieet kun je aanpassen, maar om je hond het hele hooikoorts seizoen binnen te houden, wordt een beetje lastig. Als gevolg hiervan kunnen honden met omgevingsallergieën het hele jaar door allergie-hulpmiddelen nodig hebben.

  Typische tekenen van een omgevingsallergie bij honden zijn onder meer niezen, hoesten en jeuk. Let goed op of de klachten seizoensgebonden zijn, zoals bij hooikoorts, of dat jouw hond het hele jaar last heeft van klachten. Zo kun je beter bepalen waar het door wordt veroorzaakt en gericht handelen.

 3. Huidallergieën

  Skin Allergies

  Huidallergieën bij honden zijn een van de meest voorkomende allergieën en hebben de meest zichtbare symptomen en tekenen. Dit omvat zowel jeukende huid als roodheid en irritatie. Honden kunnen allergisch zijn voor een aantal verschillende stimuli die een reactie op hun huid kunnen veroorzaken, waaronder schoonmaakmiddelen, parfums, bepaalde verzorgingsproducten en zelfs planten. Honden kunnen ook een allergische reactie hebben op vlooienspeeksel, wat resulteert in jeukende, rode bultjes rond de beet.

  Een huidallergie is soms lastig vast te stellen, omdat een jeukende huid ook een reactie op een voedselallergie kan zijn. Vaak wordt een diagnose daarom gesteld door het uitsluiten van andere allergieën.

Symptomen van allergie bij honden

Elke hond is anders, zo ook elke allergie. Als gevolg hiervan kunnen honden allergisch zijn voor verschillende dingen en verschillende symptomen vertonen. Twee honden kunnen bijvoorbeeld dezelfde allergie hebben, maar hun symptomen kunnen heel verschillend zijn. Desondanks zijn er enkele veelvoorkomende symptomen waar je op moet letten, die meestal een teken zijn van een allergie. Hoewel deze kunnen worden opgesplitst in een van de drie categorieën, moet je er rekening mee houden dat er bepaalde momenten kunnen zijn waarop ze elkaar overlappen.

Voedsel

 • Zwelling
 • Braken
 • Diarree
 • Netelroos
 • Oorinfecties

Milieu

 • Niezen
 • Hoesten
 • Loopneus
 • Waterige ogen
 • Piepende ademhaling

Huid

 • Krabben
 • Jeukende huid
 • Roodheid
 • Irritatie
 • Schilferige huid

Wat kan ik mijn hond geven voor allergieën?

allergies

Als je eenmaal naar hun symptomen hebt gekeken en hebt vastgesteld dat het een allergische reactie is, kun je proberen een allergietest uit te voeren. Voor voedselallergenen is de belangrijkste manier om te testen via een eliminatiedieet. Dit betekent dat je je hond een ander dieet moet geven en de producten waarvoor je denkt dat jouw hond allergisch voor kan zijn, één voor één aan het dieet toevoegen en kijken wat de reactie is. Voor andere soorten allergieën zijn er tests die thuis of via de dierenarts kunnen worden gedaan.

Als je eenmaal weet waar jouw hond allergisch voor is, is de meest voor de hand liggende stap om het allergeen te vermijden. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk als het gaat om pollen bijvoorbeeld. Er zijn enkele medicijnen voor hondenallergie beschikbaar, zoals antihistaminica, maar deze kunnen andere bijwerkingen hebben die je niet wilt, zoals slaperigheid.

Om deze reden is een van de meest populaire keuzes een natuurlijk allergie hulpmiddel. Deze zijn er in veel verschillende vormen, afhankelijk van de allergie en de symptomen. Ten eerste kun je specifieke producten krijgen om de symptomen te verhelpen, zoals anti-jeukdruppels voor honden, shampoos voor de gevoelige huid en hulpmiddelen bij diarree en braken. Ten tweede kun je natuurlijke producten proberen die zijn ontworpen om allergieën in het algemeen te helpen. Deze werken door het immuunsysteem van jouw hond te versterken en de afweer van hun lichaam te helpen om op natuurlijke wijze tegen het allergeen te vechten om de symptomen te verminderen. Deze natuurlijke allergiehulpmiddelen zitten meestal vol met geweldige voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en aminozuren, om jouw hond te helpen omgaan met zijn allergie.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met