maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Artritis bij katten en hoe je kunt helpen

Katten houden ervan om te klimmen en klauteren en soms lijkt het wel alsof ze elastisch zijn. Dit is echter absoluut niet waar, en al dat gespring en geren kan een flinke invloed hebben op de gewrichten van de kat. Net als mensen kunnen katten gewrichtsproblemen ontwikkelen door overbelasting en slijtage. Een veelvoorkomend gewrichtsprobleem is artritis, een ontsteking in het gewricht. Maar wat is het precies, hoe herken je het bij jouw kat en wat kun je doen om jouw kat te helpen?

Wat is artritis bij katten?

Zoals gezegd is artritis een ontsteking van de gewrichten. Je gewrichten zijn een uitermate belangrijk onderdeel van je lichaam en zijn in principe de reden dat we kunnen bewegen. Gewrichten zijn de stukjes tussen je botten die zorgen dat je botten niet tegen elkaar schaven en dat ze kunnen bewegen. Als deze stukjes beschadigen, bewegen ze dus minder makkelijk en word je stijver. Het wordt vaak verward met artrose, wat ontstaat door de slijtage van gewrichten. Ondanks dat het twee verschillende gewrichtsproblemen zijn, komen ze wel vaak samen voor. Slijtage van het kraakbeen kan namelijk ontstekingen veroorzaken. Maar ook kunnen de ontstekingen weer zorgen voor snellere slijtage. Toch hebben beide hun eigen nare effecten op jouw geliefde viervoeter.

Hoe ontstaat katten artritis?

Er zijn twee soorten artritis bij katten, traumatische artritis en reumatoïde artritis. Bij traumatische artritis ontstaan er scheurtjes en verstuikingen in de weefsels om de gewrichten. Deze scheurtjes en verstuikingen ontstaan door een zogenaamd trauma en kunnen leiden tot ontstekingen. Dat betekent niet dat jouw kat iets traumatisch heeft gezien, maar dat de gewrichten een flinke klap hebben gehad bijvoorbeeld door een ongelukkige val of een heftige stoeipartij met een andere kat. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij afweercellen gezonde weefsels aanvallen.

Helaas is een onomkeerbare gewrichtsaandoening en zorgt behandeling enkel voor pijnverlichting, ontstekingsremming en een verbetering van de levenskwaliteit. Als er niets aan de artritis wordt gedaan zal het verergeren en zal de levenskwaliteit van je kat sterk achteruit gaan. Wees dus alert op de signalen die jouw hond aangeeft die mogelijk wijzen op deze gewrichtsontstekingen.

Hoe herken ik artritis bij mijn kat?

Het kan voor sommige mensen een uitdaging zijn om de symptomen van katten artritis te herkennen, omdat katten niet mank gaan lopen maar eerder hun gedrag aanpassen. Als jij jouw kat niet heel nauw observeert, kunnen kleine gedragsveranderingen niet heel snel opvallen. Toch zijn er voldoende signalen die jou kunnen waarschuwen dat jouw kat last heeft van de gewrichten.

  • De kat springt liever niet, of met tussenstapjes zoals via een krukje of stoel
  • De kat heeft moeite met traplopen en blijft wellicht meer beneden
  • De kat slaapt meer dan normaal of blijft in ieder geval veel liggen
  • De kat blijft juist langer staan, waar deze normaal zou gaan zitten
  • De vacht op de rug en staart worden minder goed verzorgd
  • Pijnlijke plekken worden juist meer gelikt, met soms kale plekken als gevolg
  • De kat mist regelmatig de kattenbak
  • De gewrichten kunnen gezwollen zijn

Als je enkele van deze symptomen merkt bij jouw kat, kan het de moeite waard zijn om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Hoe kan ik mijn kat helpen?

Het is lastig om artritis bij katten te voorkomen, omdat het vaak niet wordt veroorzaakt door overbelasting of slijtage. Aangezien het in Nederland heel gebruikelijk is om katten lekker buiten rond te laten lopen, is het lastig te voorkomen dat ze met andere katten stoeien of van hoge hekken en muren afspringen. Ook lijkt bij katten overgewicht geen rol te spelen bij het ontstaan van artritis, terwijl dit bij honden wel het geval is. Uiteraard is het belangrijk om te zorgen dat jouw kat een gezond gewicht behoud voor de algehele gezondheid.

Hoe kun je dan wel helpen? Een kat heeft beweging nodig en het is daarom belangrijk om regelmatig met jouw kat te spelen. Doe dit het liefst een paar keer per dag een paar minuten. Hier kan de kat dan ook overmatig energie in kwijt, waardoor deze wellicht buiten iets minder gaat ravotten en wat voorzichtiger is. Verder kun je helpen door te zorgen dat de lievelingsplekjes van jou kat gemakkelijk bereikbaar zijn. Zet bijvoorbeeld een poef voor het raam zodat de kat via de poef in de vensterbank kan klimmen om overbelasting van de gewrichten te beperken. Bovendien zorgt een zacht mandje voor wat pijnverlichting, zorg dus dat er genoeg zachte plekjes te vinden zijn voor jouw kat om uit te rusten. Bovendien wordt het aangeraden om op meerdere plekken door het huis waterbakjes neer te zetten, zodat jouw kat niet steeds trappen op of af hoeft om iets te drinken.

De behandeling van katten artritis

Zoals eerder al uitgelegd, is artritis helaas niet te verhelpen. Wel zijn er verschillende manieren om het jouw kat zo aangenaam mogelijk te maken met behulp van pijnbestrijders en ontstekingsremmers. Via de dierenarts kun je speciale katten pijnmedicatie krijgen. Deze kunnen langdurig worden gebruikBeide fantastische ingrediënten komen van nature voor in de gewrichten van onze kat en spelen een grote rol in hun gezonde functie. Naarmate katten ouder worden, nemen de glucosamine- en chondroïtinespiegels in hun lichaam langzaam af, en daarom zul je bij oudere katten veel minder aantreffen dan bij springerige kittens. Als gevolg hiervan zijn ze perfect als onderdeel van een externe suppletie om het niveau te verhogen.t maar kunnen enkele bijwerkingen met zich meebrengen. Om deze reden wordt aangeraden om enkel aan deze pijnmedicatie te beginnen als de kat buitensporig veel last heeft van de gewrichten en er echt geen andere oplossing is. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke katten supplementen die de pijn van jouw viervoeter kunnen verlichten.

Glucosamine & Chondroïtine

Deze ingrediënten komen van nature voor in de gewrichten van katten en vormen een belangrijke bouwsteen. Naarmate katten ouder worden, nemen de glucosamine- en chondroïtinelevels in hun lichaam langzaam af, wat te merken is aan het feit dat oudere katten minder springerig zijn dan kitten. Door de afname aan glucosamine en chondroïtine zijn ze minder flexibel dan ze waren als kitten. Een supplement kan helpen om de levels op peil te houden en jouw kat langer flexibel te houden.

Visolie

Visoliën staan vaak bekend om hun uitwerkingen op de huid, vacht en het hart van katten, maar ze zijn ook belangrijk voor de botten en gewrichten. Dit komt door de werkzame stof omega 3, die een positieve bijdrage levert aan de inwendige gewrichtsverzorging voor katten. Je vindt omega 3 in alle visoliën, zoals bijvoorbeeld zalmolie, kriloliel en levertraan.

Kurkuma

De kurkuma-plant bevat een speciale samenstelling genaamd curcumine, waar het zijn geel/oranje kleur aan te danken heeft. Kurkuma wordt veel gebruikt als kruid in bijvoorbeeld de Indische keuken en zelfs als kleurmiddel voor kleding. Maar helaas weten maar weinig mensen hoeveel gezondheidsvoordelen deze plant biedt. Curcumine kan helpen bij ontstekingen en het verminderen van zwellingen en stijfheid, vanwege zijn natuurlijk ontstekingsremmende effect.

Vloeibare groenlipmossel

De groenlipmossel is eigenlijk een combinatie van bovengenoemde producten. Er zitten omega 3 vetzuren in, maar ook glucosamine, chondroïtine en ontstekingsremmende eiwitten. Geen wonder dat dit wondermiddeltje steeds vaker wordt aangeraden als het ideale huismiddel tegen katten artritis. Een voordeel van de vloeibare versie is dat het, aangezien het is gemaakt van mosselen, ruikt en smaakt naar vis. Voor jouw kat dus een heerlijke toevoeging aan de maaltijd!

Deze huismiddeltjes voor katten bieden een goede aanvulling op een gezond dieet. Zorg er wel altijd voor dat je de natuurlijke supplementen aanschaft, dit echt geschikt zijn voor dieren. Deze producten bieden het minste risico op ongewenste toegevoegde chemische bijproducten. Indien je twijfelt, neem dan altijd contact op met de dierenarts om te overleggen of een product geschikt is voor jouw geliefde viervoeter.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met