maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Hoe maak ik de oren van mijn kat schoon?

Katten hebben één van de fijnste gehoorscherptes van alle zoogdieren. De oren van katten vervullen dan ook een belangrijke rol in de navigatie en het evenwicht van jouw kat en zijn een heel belangrijk orgaan. Het is daarom belangrijk dat de oren van jouw kat schoon blijven, om gehoor- en evenwichtsproblemen te voorkomen. Over het algemeen kunnen katten zichzelf prima schoonmaken en de oren van katten zijn ook nog eens zelfreinigend. Maar soms kunnen wij een bijdrage leveren aan het schoonmaken van kattenoren. Maar wanneer moet je jouw kat helpen bij het schoonmaken van de oren en hoe moet je dat dan precies doen?

Hoe zitten de oren van mijn kat in elkaar?

Hoe zitten de oren van mijn kat in elkaar?

Het gehoorkanaal van katten is anders dan dat van mensen. De gehoorgang van katten heeft een L-vorm, terwijl die van mensen recht is. Dit heeft een aantal nadelen. Als je naar de kop van jouw kat kijkt, loopt de gehoorgang dus verticaal naar beneden en maakt dan een bocht naar de hersenen. Je kunt je wellicht voorstellen dat vuiltjes die in de oorschelp van jouw kat zitten, gemakkelijk naar beneden vallen en in die bocht vast kunnen blijven zitten. Bovendien kan er een ophoping van oorsmeer plaatsvinden omdat overmatig oorsmeer bij katten niet zomaar uit het oor loopt zoals dat bij ons het geval is.

Naast de ophoping van vuil of oorsmeer, kan de L-vormige gehoorgang voor een slechtere ventilatie zorgen en kan er vochtigheid ontstaan. Al deze klachten kunnen infecties en oorontstekingen bij katten veroorzaken. Een regelmatige reiniging is daarom erg belangrijk om dit te voorkomen. Dit doet de kat normaal gesproken dus gewoon zelf, maar als dit niet meer goed lukt kun jij als baasje hierbij helpen.

Controleer de kattenoren

De eerste stap bij het schoonmaken van kattenoren is de controle. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar door dit te doen, kun je zien of er problemen zijn die je moet verhelpen. Begin door aan de buitenkant van het oor te kijken of er zichtbaar vuil, snijwonden, zwellingen of kale plekken zijn. Problemen met het buitenoor kunnen bijvoorbeeld gewoon een kras zijn die vanzelf zal genezen, maar zoiets als een zwelling kan een symptoom zijn van een groter probleem dat mogelijk om een bezoek aan de dierenarts vraagt. Wanneer er bijvoorbeeld parasieten op de kattenoren gevonden worden, zoals oormijt, haal je dit er niet zomaar af met een vochtig doekje. Hiervoor heb je een speciale oormijt behandeling nodig. Ook andere parasieten moeten op de juiste manier worden verwijderd en vragen om parasiet dodende middelen.

Controleer vervolgens de binnenkant van het oor op overmatig oorsmeer en eventuele veranderingen in de oorstructuur of vieze geuren die op een bacteriële infectie kunnen wijzen. Elk groot probleem heeft aparte aandacht nodig en betekent dat je extra voorzichtig moet zijn voordat je het schoonmaakt. Ga nooit zomaar zelf aan de slag, maar overleg altijd met de dierenarts voor de juiste reiniging.

Oorproblemen bij katten herkennen

Hoe weet je nu precies of er iets met de kattenoren aan de hand is en of je moet helpen om ze schoon te maken? Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen aan de kattenoren die je gemakkelijk kunt herkennen.

Oormijt bij katten

Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die ernstige jeuk veroorzaakt. Katten kunnen hier zo erg aan krabben dat ze hun oren kapot maken. Het is dus belangrijk dat dit zo snel mogelijk aangepakt wordt om gehoorschade te voorkomen. Overmatig krabben en klapperen van de oren zijn meestal goede indicaties dat jouw kat mogelijk oormijt heeft. Ook kunnen er krassen op de buitenkant van de oren en korsten aan de binnenkant ontstaan.

Otitis oorontsteking bij katten

Otitis is een veelvoorkomende oorontsteking bij katten die kan ontstaan door oormijt, bacteriën of schimmels. Dit is te herkennen door een rode en geïrriteerde gehoorgang en overmatig oorsmeer. Bovendien kan er pus ontstaan wat vaak een bruine kleur heeft. In ernstige gevallen kan het ook geel of groen van kleur zijn. Otitis is te behandelen met medicijnen. Het is hierbij belangrijk dat de instructies correct worden gevolgd, anders wordt het alleen maar erger en kan er een middenoorontsteking bij katten ontstaan. Deze ontsteking is te herkennen doordat de kat de kop schuin houdt. Als dit het geval is bij jouw kat, ga dan direct naar de dierenarts!

Lang haar in kattenoren

Langharige katten hebben over het algemeen sneller last van oorproblemen als zij lang haar in de oren hebben en dit niet goed wordt bijgehouden. Aan de haren kan zich vuil hechten wat in de oren terecht komt en daar ophoopt. Let dus vooral bij jouw langharige kat op dat je de lange haren soms bijwerkt en er geen vuil in de kattenoren terecht komt.

Hoe maak ik de oren van mijn kat schoon?

Hoe maak ik de oren van mijn kat schoon?

Heeft jouw kat slechts een beetje vieze oren, maar geen oorontsteking of oormijt? Dan kun je de oren voorzichtig zelf schoonmaken. Weet je niet zeker of het iets ernstigs is? Ga dan altijd naar de dierenarts om het na te vragen, deze kan je ook laten zien hoe je de oren schoonmaakt. Zoals gezegd zijn de oren een zeer belangrijk orgaan van jouw kat en kan beschadiging veel nare gevolgen hebben. Wees dus altijd voorzichtig.

  • Zorg ervoor dat jouw kat op het gemak is. Bijvoorbeeld op schoot of op de tafel terwijl je jouw kat een beetje knuffelt. Vraag eventueel iemand anders om de kat vast te houden zodat jij beide handen vrij hebt of wikkel jouw kat in een deken als deze tegenstribbelt.
  • Zorg ervoor dat je diervriendelijke producten bij de hand hebt die op een niet agressieve manier oorsmeer oplossen, een katoenen doek of schijfjes en een snoepje.
  • Reinig eerst de buitenkant van het oor met een katoenen doekje, natgemaakt met wat warm water. Veeg voorzichtig het vuil van de vacht.
  • Voor de binnenkant, doe een paar druppels (of volgens de instructies van het product) oorreiniger rechtstreeks in hun oor. Masseer zachtjes de basis van hun oor om het product goed te verdelen. Verwijder vervolgens vuil door het naar boven te bewegen.
  • Verwijder eventueel vuil met wat watten en laat de kat indien nodig hun hoofd schudden om alles te verwijderen dat je niet veilig kunt bereiken. Gebruik geen wattenstaafjes! Hiermee loop je het risico het vuil verder in het oor te duwen.
  • Maak de oorschelp schoon met een wattenschijfje.
  • Beloon jouw kat met een snoepje en wat knuffels.

Gebruik de juiste producten

Het is heel belangrijk om de juiste producten te gebruiken, omdat je de situatie anders alleen maar erger maakt. Zoals gezegd kunnen wattenstaafjes ervoor zorgen dat het vuil nog dieper in de oren terecht komt. Daarbij is het ook belangrijk om pluisvrije doekjes te gebruiken. Watjes kunnen pluisjes in de oren achterlaten en ontstekingen veroorzaken. Bovendien zijn de druppel die je gebruikt zeer belangrijk. Gebruik absoluut geen alcohol of ethanol in de kattenoren! Deze geven een branderig gevoel. Veel mensen denken ook dat ze gewoon water kunnen gebruiken, maar dit heeft weinig nut. Het doel van speciale oordruppels voor katten is dat deze het oorsmeer op een niet agressieve wijze oplost. Daar waar water simpelweg op het oorsmeer blijft liggen. Dit kan ook achterblijven waardoor jouw kat hetzelfde gevoel krijgt als jij wanneer je na het zwemmen wat water in je oor hebt. Geen prettig gevoel.

Let er bij de aankoop van producten op dat ze voor dierlijk gebruik bedoeld zijn. Let er daarnaast op dat je kiest voor een product met natuurlijke ingrediënten. Veel producten die te koop zijn in dierenwinkels bevatten helaas nog steeds chemische ingrediënten die irritatie kunnen veroorzaken. Enkele natuurlijke ingrediënten zijn onder meer ingrediënten die beschermen tegen bacteriën en die schimmelwerend zijn, zoals tea tree olie en toverhazelaar. Ook ingrediënten die zachtaardig en rustgevend kunnen zijn, zoals aloë vera, zijn goede ingrediënten.

Hoe vaak moet ik de kattenoren schoonmaken?

Hoe maak ik de oren van mijn kat schoon?

Zoals al eerder gezegd, zijn katten over het algemeen prima in staat om zichzelf te wassen. Het is wel belangrijk om de oren van jouw kat regelmatig te controleren op overmatig vuil of andere problemen. Op deze manier weet je ook precies hoe de oren van jouw kat er uit zien en vallen veranderingen je direct op. Het kan zijn dat jouw kat éénmalig een oorontsteking heeft en daarna het schoonmaakproces weer goed oppakt. Het kan ook zijn dat jouw kat problemen heeft met het schoonmaken en daardoor wat vaker hulp nodig heeft. Belangrijk is om zeker elke 2 weken te controleren of alles er nog goed uit ziet.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met