maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Botten & Gewrichten

Artrose bij honden, wat kun je eraan doen?

Ouder wordende honden kunnen allerlei klachten ontwikkelen. De meest voorkomende ouderdomskwaal is bij honden artrose. Door al het rennen en spelen gaan de botten en gewrichten op den duur slijten waardoor artrose ontstaat. Artrose zorgt voor pijnlijke gewrichten en kan het lopen lastig maken. Helaas is er geen medicijn voor en zal een beginnende vorm van artrose altijd erger worden. Gelukkig zijn er wel verschillende dingen die je kunt doen om de gewrichtspijn bij honden te verlichten en het proces te vertragen. Heb jij een oude hond met artrose of verwacht je dat jouw hond artrose heeft? Hier lees je alles wat je moet weten over hoe je jouw hond kunt helpen met pijnverlichting.

Hoe kan ik artrose bij mijn hond herkennen?

Artrose bij honden is vrij gemakkelijk te herkennen, omdat honden vaak duidelijk aangeven dat ze pijn hebben. Veelvoorkomende symptomen van artrose bij honden zijn de volgende:

  • Moeite met opstaan, vooral na lang rusten
  • Moeite met lopen, vaak lopen ze langzaam of soms zelfs mank
  • Moeite met ergens op springen, zoals in de auto of op de bank
  • Bijten of likken waar het pijn doet, meestal de poten

Artrose komt bij honden vooral voor in de schouder, elleboog, pols, knie en heup, waardoor je dus duidelijk problemen ziet met bewegen. Bij elke stap die ze zetten komt er gewicht op deze gewrichten en kan het pijn doen.

Hoe ontstaat artrose bij honden?

Veel mensen denken nog steeds dat artrose enkel voorkomt bij oude honden. Toch kan bij een hond artrose op elke leeftijd voorkomen. Volgens onderzoek heeft maar liefst 20% van alle honden boven de 1 jaar last van artrose.

Artrose ontstaat door de slijtage van gewrichten. Door de wrijving van de gewrichten slijt het kraakbeen en kan er een ontsteking ontstaan. Dit kan zoveel door ouderdom zijn, als een hond jarenlang veel loopt, zullen de gewrichten het zwaar te verduren krijgen. Maar ook honden die van jongs af aan heel energiek zijn en veel springen en rare bewegingen maken, kunnen snel last krijgen van slijtage of bijvoorbeeld een blessure. Verder speelt het gewicht van een hond ook een rol bij artrose. Wanneer een hond te zwaar is, komt er meer druk te staan op de gewrichten. Verder heb je te maken met erfelijke aanleg, sommige hondenrassen krijgen er in het algemeen sneller last van en je hond kan ook van nature minder aminozuren aanmaken waardoor het behoud van gezonde botten wordt afgeremd.

Is bewegen goed voor een hond met artrose?

Wellicht krijg je de neiging om maar minder te gaan wandelen als jouw hond artrose heeft. Of denk je er preventief goed aan te doen om jouw hond niet teveel te belasten. Dit is echter niet waar. Honden hebben veel beweging nodig. Het ene ras meer dan het andere, maar elke hond moet zeker 2 keer per dag naar buiten. Het kan wel aan te raden zijn om bij artrose klachten liever meerdere keren korte wandelingen te maken om de spieren soepel te houden, in plaats van twee lange wandelingen. Zwemmen met honden met artrose kan ook prettig zijn, omdat bij zwemmen de gewrichten minimaal belast worden.

Je kunt ook bij de dierenarts navragen hoe gevoelig jouw hondenras is voor artrose en waar je op kunt letten. Wellicht is het bijvoorbeeld verstandiger om jouw hond achter een bal aan te laten rennen dan te laten springen naar een stok die je vasthoudt, om het risico op artrose in de achterpoten van de hond te verkleinen. Te weinig beweging kan uiteraard ook weer zorgen voor overgewicht, wat het risico op artrose juist vergroot. Zorg dus dat jouw hond voldoende beweging krijgt, maar zich zo min mogelijk belast.

Hoe kan ik mijn hond met artrose helpen?

Helaas is artrose een onomkeerbaar proces en kun je jouw hond dus enkel helpen met pijnverlichting of attributen om alles wat gemakkelijker te maken. Ga je bijvoorbeeld vaak met je hond lekker naar het strand of het bos en neem je daarvoor de auto? Koop dan een loopbrug waarmee de hond gemakkelijk in de auto kan lopen, in plaats van te moeten springen. Je zou dit ook preventief kunnen gebruiken, om de belasting van het springen al te voorkomen.

Uiteindelijk is het bij artrose belangrijk om vooraf al te weten wat je kunt doen om het te voorkomen. Één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij een hond met artrose is voeding. Vooral aminozuren zijn voor honden met artrose erg belangrijk, omdat deze het onderhoud van spieren en gewrichten stimuleren. Als jouw hond voldoende aminozuren binnen krijgt, kan dit slijtage voorkomen. Als jouw hond al artrose heeft, kan dit ervoor zorgen dat verdere slijtage wordt geremd.

Bestaat er medicatie voor honden met artrose?

Er zijn gelukkig veel manieren om jouw hond te ondersteunen bij artrose. Het is altijd belangrijk om eerst te kijken wat je kunt betekenen qua voeding en beweging. Maar als dit niet voldoende werkt, of de artrose al ver ontwikkeld is, bestaan er ook speciale medicijnen voor artrose bij honden. De dierenarts kan je bijvoorbeeld adviseren over pijnstillers voor artrose bij honden. Geef je hond nooit paracetamol! Dit is giftig voor honden. Vraag dus eerst de huisarts om advies voor je aan de slag gaat.

Er zijn tegenwoordig ook veel natuurlijke voedingssupplementen voor artrose bij honden op de markt. Zo kan een hond, net als mensen, baat hebben wij glucosamine. Glucosamine draagt bij aan soepele spieren en gewrichten. Het kan het beschadigde kraakbeen niet meer aanvullen, maar het kan er wel voor zorgen dat de bewegingen weer wat soepeler gaan en de hond minder pijn zal hebben.

De behandeling van artrose bij honden bestaat dus enkel uit pijnbestrijding. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het jouw hond aangenamer te maken.

Andere interessante artikelen