maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Artritis bij honden en hoe je kunt helpen

Net als mensen kunnen honden last krijgen van allerlei kwaaltjes, vaak exact dezelfde kwaaltjes die wij kunnen krijgen. Twee veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen bij zowel honden als mensen zijn artritis en artrose. Hoewel het vaker voorkomt bij grote en oude honden, kan het op elke leeftijd bij elke hond voorkomen. Honden zijn gevoeliger voor gewrichtsaandoeningen dan mensen omdat zij zo actief zijn en daarom veel vragen van hun gewrichten. Artritis en artrose hebben veel met elkaar gemeen en komen vaak tegelijkertijd voor. In dit artikel leggen we je uit wat honden artritis is, hoe het ontstaat en hoe je je geliefde viervoeter zo goed mogelijk kunt ondersteunen als deze hier last van heeft.

Wat is artritis bij honden?

Artritis is een pijnlijke ontsteking van de gewrichten die vaak gepaard gaat met slijtage van het kraakbeen. Je gewrichten zijn een uitermate belangrijk onderdeel van je lichaam en zijn in principe de reden dat we kunnen bewegen. Gewrichten zijn de stukjes tussen je botten die zorgen dat je botten niet tegen elkaar schaven en dat ze kunnen bewegen. Als deze stukjes beschadigen, bewegen ze dus minder makkelijk en word je stijver. Deze slijtage op zich, wat we artrose noemen, kan bij jouw hond gewrichtspijn veroorzaken.

Hoe de ontstekingen bij artritis ontstaat is niet helemaal bekend, maar deze slijtage kan een reden zijn. Dit houdt in dat teveel beweging en verkeerde bewegingen, maar ook overgewicht en daardoor overbelasting, kunnen leiden tot artritis. Het werkt echter ook andersom, de ontstekingen van artritis kunnen ook zorgen voor verdere slijtage. Verder kunnen reumatische aandoeningen en bacteriële ontstekingen aanleiding zijn voor het ontstaan van artritis. Helaas is artritis onomkeerbaar, maar er zijn verschillende manieren om jouw viervoeter te helpen met pijnbestrijding, ontstekingsremming en het verbeteren van de levenskwaliteit. Als er niets aan de artritis wordt gedaan zal het verergeren en zal de levenskwaliteit van je hond sterk achteruit gaan. Wees dus alert op de signalen die jouw hond aangeeft die mogelijk wijzen op deze gewrichtsontstekingen.

Hoe herken ik artritis bij mijn hond?

De symptomen van honden artritis zijn over het algemeen vrij herkenbaar. Zichtbare symptomen zijn roodheid, zwelling en het warm aanvoelen van de gewrichten. Vaak gaat het gepaard met koorts. Daarbij bezorgd artritis de hond gewrichtspijn en elke hond zal hier op een bepaalde manier mee proberen om te gaan. Over het algemeen proberen ze de pijnlijke gewrichten te ontlasten waardoor ze mank kunnen lopen of opvallend veel meer in hun mand blijven liggen. Artritis kan in het hele lichaam voorkomen, waardoor de pijnklachten zich op verschillende manieren kunnen uiten. Een hond met schouder artritis zal bijvoorbeeld moeite hebben met de trap afkomen, terwijl een hond met heup artritis moeite heeft om in de auto te springen.

Veel klachten die voortkomen uit honden artritis worden afgeschreven als ouderdom, dit is echter meestal niet het geval. Ondanks dat artritis vaker op oudere leeftijd voorkomt, zijn het absoluut geen gebruikelijke ouderdomskwaaltjes. Wees daarom zeer alert op de volgende symptomen:

  • Verminderde activiteit
  • Stijfheid
  • Verandering in de manier van lopen
  • Moeite hebben met opstaan
  • Geen zin hebben in wandelen, rennen, springen etc.
  • Moeite om jou bij te houden met wandelen
  • Agressief of piepen bij aanraking door de pijn

Behandeling voor artritis bij honden

Zoals al gezegd is artritis chronisch en is er dus geen genezende behandeling mogelijk. Wel zijn er verschillende manieren om te helpen met pijnverlichting en ontstekingsremming om jouw geliefde viervoeter soms nog meerdere goede jaren te kunnen bieden.

Preventieve behandeling

Aangezien artritis kan ontstaan door de slijtage van de gewrichten, is de belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat de slijtage zoveel mogelijk beperkt wordt. Er zijn een paar manieren om preventief actie te ondernemen om overmatig slijtage te voorkomen.

1. Wandelen

De gemakkelijkste manier om gezonde gewrichten te onderhouden is om ervoor te zorgen dat jouw hond voldoende beweging krijgt. Je hebt vast zelf wel eens ervaren dat je je heel stijf voelt nadat je een hele dag hebt gezeten. Een korte wandeling maken zorgt er dan voor dat de spieren en gewrichten weer los komen. Dit geldt ook zo voor jouw hond. Zorg er dus voor dat je jouw viervoeter zeker twee keer per dag meeneemt voor een wandeling. Een wandeling van een half uur is een goede tijdsindicatie om aan te houden, omdat teveel beweging ook weer niet goed is. Probeer er een routine in te brengen, anders kan je hond gefrustreerd raken. Lange wandelingen kunnen wel prima als uitzondering, bijvoorbeeld een dagje naar het strand in het weekend.

2. Voeding

Uiteraard is de juiste voeding ontzettend belangrijk voor de algehele gezondheid van jouw hond. Verschillende vitamines en mineralen zorgen voor een fitte en gezonde hond die beter bestand is tegen ontstekingen. Bovendien zorgt een gezond dieet voor het behoud van een gezond gewicht. Zoals al genoemd, kan overgewicht een oorzaak zijn van overmatig gewrichtsslijtage. Bovendien zijn er allerlei voedingsstoffen die ondersteuning bieden aan ons lichaam. Zorg er daarom voor dat jouw hond een uitgebalanceerd dieet krijgt met voldoende eiwitten, gezonde vette en vitamines en mineralen zoals calcium, magnesium, vitamine D3 en vitamine C.

3. Glucosamine supplementen

Glucosamine is de bouwstof van de gewrichten, wat door het eigen lichaam wordt aangemaakt met behulp van glucose en aminozuren. In de loop der jaren neemt de productie van dit stofje af en worden de gewrichten vatbaarder voor slijtage. Door preventief glucosamine tabletten in te nemen kun je ervoor zorgen dat de glucosamine levels in het lichaam van jouw hond hoog blijven en de slijtage wordt afgeremd. Dit kan het risico op artritis en artrose verlagen en tegelijkertijd de flexibiliteit van jouw hond ondersteunen. Er zijn speciale natuurlijke honden supplementen in bijvoorbeeld poeder vorm of als kauwtablet.

Behandeling van de klachten

Omdat er nog weinig bekend is over de echte oorzaak van artritis is het lastig om deze gewrichtsaandoening echt te voorkomen. Bovengenoemde preventieve maatregelen kunnen hierbij ondersteuning bieden, maar bieden geen garantie dat jouw hond geen gewrichtsklachten krijgt als een gezonde leefstijl wordt gehandhaafd. Mocht jouw hond toch artritis krijgen zijn er verschillende manieren om hem of haar het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

1. Middelen voor pijnbestrijding

We noemde glucosamine al als preventief middel omdat het een bouwstof is voor de gewrichten. Echter heeft het ook een licht ontstekingsremmende werking die ervoor kan zorgen dat al bestaande ontstekingen afnemen. Bovendien werkt het pijnbestrijdend en bied het daarmee een natuurlijke oplossing voor jouw hond. Naast dit natuurlijke honden supplement, kan de dierenarts ook middelen voor pijnbestrijding voorschrijven.

2. Ontlasting van de gewrichten

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond de pijnlijke gewrichten niet teveel belast. Allereerst moet er gecontroleerd worden of jouw hond een gezond gewicht heeft. Een paar kilo minder zorgt al voor een flinke ontlasting, dus overleg dit eens met de dierenarts. Uiteraard blijft beweging belangrijk voor de gezondheid van jouw hond, maar er zijn wel trucjes om zware belasting te voorkomen. Zo kun je een loopplank gebruiken wanneer je de hond in de auto mee wilt nemen. Hierdoor hoeft jouw hond niet meer in en uit de auto te springen maar kan het rustig over de plank lopen. Hetzelfde geldt voor de slaapplek, als deze normaal boven aan een trap was, is het wellicht het overwegen waard om een lekker plekje te maken op de begane grond. Ook kan zwemmen voor ontlasting van de gewrichten zorgen, terwijl je hond wel lichaamsbeweging krijgt. Van zwemmen is bekend dat het de minst belastende vorm van beweging is en er wordt gezegd dat het jouw hond pijnverlichting kan bieden.

3. Fysiotherapie of een operatie

Tegenwoordig bestaan er ook speciale honden fysiotherapeuten die jouw hond kunnen helpen bij de klachten van artritis. Zij kunnen jouw hond helpen om kracht in de spieren te ontwikkelen waardoor zij ondersteuning kunnen bieden aan de gewrichten en ze op deze manier ontlasten. Mocht het allemaal niet voldoende helpen en je merken dat jouw trouwe viervoeter erg veel last heeft van de artritis, kan een operatie worden overwogen. Dit biedt echter nog steeds geen permanente oplossing omdat artritis onomkeerbaar is. Het is slechts een manier om jouw hond pijnverlichting te bieden en een verhoogde levenskwaliteit.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met