maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Is visolie goed voor honden?

Voor de algehele gezondheid van jouw hond is het belangrijk dat deze de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, een uitgebalanceerd dieet is dus cricuaal. Net als mensen hebben honden behoefte aan verschillende vitamines en mineralen voor het optimaal functioneren van het lichaam. Maar er komen ook steeds meer aanvullende producten op de markt, waarvan de toegevoegde waarde wellicht niet altijd even duidelijk is. Hoe zit het bijvoorbeeld met visolie voor honden? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van visolie voor honden, welke soort is het beste en wanneer zou je het wel of juist niet moeten geven?

Wat is visolie voor honden?

Wat is visolie voor honden?

Inmiddels is vrij algemeen bekend dat vette vis erg gezond is voor mensen, omdat het bepaalde eigenschappen heeft die goed zijn voor het lichaam, maar wij het zelf niet kunnen aanmaken. Dit geldt ook voor honden. Visolie bestaat uit essentiële vetzuren die een positief effect kunnen hebben op onder andere het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de vacht. Voldoende visolie in het dieet van jouw hond kan dus bijdragen aan een goede weerstand, gezonde hersenen en een stralende vacht. De werkzame stof van visolie is omega 3, en wordt tegenwoordig aan veel hondenvoer al toegevoegd. Dit is echter niet altijd het geval, of niet voldoende. Als jouw hond meer behoefte heeft aan omega 3 kun je hiervoor ook speciale natuurlijke honden supplementen gebruiken. Zo bestaat er zalmolie voor honden of krillolie voor honden.

Omega 3 vetzuren bestaan uit verschillende componenten. Meestal, als we het hebben over omega 3, hebben we het eigenlijk over de 2 vetzuren EPA en DHA die in omega 3 te vinden zijn. Dit zijn de werkzame stoffen die in visolie voorkomen.

EPA

EPA is vooral bekend vanwege de ontstekingsremmende werking. Dit heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Ontstekingen zijn een manier waarop het lichaam ziektes en bacteriën weert. Maar als ontstekingen langere tijd aanhouden kan dit ernstige gezondheidsproblemen opleveren. De ontstekingsremmende werking van EPA kan hierbij ondersteuning bieden. Een voorbeeld waarbij EPA ondersteuning kan bieden is bij ontstekingen in de gewrichten. Het is bewezen dat vooral honden met gewrichtsklachten veel baat hebben bij EPA vanwege de ontstekingsremmende werking en omdat het zorgt voor de remming van de afbraak van het kraakbeen.

DHA

DHA is de tweede werkzame stof in omega 3. Het helpt bij de hersengezondheid en kan een preventieve werking hebben tegen onder andere dementie. Bovendien helpt het bij de concentratie en het leervermogen. Hierdoor is omega 3 belangrijk voor zowel jonge als oude honden. Verder heeft het een rustgevende werking bij depressies en angsten en heeft het een positief effect op de ogen van jouw hond en kan helpen om ziektes als staar te voorkomen.

Welke omega 3 supplementen kan ik mijn hond geven?

Welke omega 3 voor honden het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren. Er zitten vooral aardig wat kwaliteitsverschillen tussen de beschikbare omega 3 supplementen op de markt.

Plantaardige of dierlijke omega 3

Er zijn zowel plantaardige als dierlijke vormen van omega 3. De dierlijke zijn uiteraard de visolies, en de plantaardige versies zijn bijvoorbeeld lijnzaadolie en walnootolie. Er is echter een groot nadeel aan de plantaardige versies ten opzichte van omega 3 uit visolie.

Plantaardige of dierlijke omega 3

De werkzame stof in plantaardige omega 3 is ALA, een stof die op zichzelf niet zoveel doet. In het lichaam wordt dit wel omgezet in de werkzame stoffen EPA en DHA, maar dit gaat slechts in beperkte maten. In lijnzaadolie zit bijvoorbeeld 60% omega 3, maar daarvan wordt bij honden slechts 5 tot 20% omgezet in EPA en maar 1% in DHA. Jouw hond moet hier dus erg veel van innemen om aan de dagelijkse hoeveelheid gezonde vetten te komen.

Hierdoor wordt aangeraden om jouw hond omega 3 uit visolie te geven in plaats van een plantaardig alternatief. Maar welke visolie is dan het beste?

Percentage werkzame stoffen

Het percentage EPA en DHA verschilt per vissoort. De hoogste concentraties kunnen we vinden in ansjovis en sardines met tot wel 18% EPA en 12% DHA, gevolgd door makreel met 12% DHA en 7% EPA. Vaak is er echter niet bekend van welke vissen de visolie gemaakt is. Lees daarom altijd goed de labels en zoek een visolie waarbij de DHA waarde hoger ligt dan de EPA waarde. Een hond mag 370 mg per 0,75 kilo lichaamsgewicht aan EPA + DHA binnen krijgen. De rekensom voor een hond van 10 kilo is daarbij (10 : 0,75) x 370 = 2,775 mg. Reken dus van te voren uit wat jouw hond nodig heeft en bekijk de labels voor de inhoud.

Wilde of gekweekte vis

De belangrijkste factoren zitten hem in de versheid van de vis, en dit is het belangrijkste om uit te zoeken. Gekweekte vis bijvoorbeeld bevat ten eerste vaak minder omega 3 vetzuren vanwege de voeding. Wilde vissen eten algen en soms kleinere vissen, die op zichzelf weer extra omega 3 bevatten, terwijl gekweekte vis andere voeding krijgt en daardoor zelf ook minder omega 3 binnen krijgt. Bovendien komen er bij gekweekte vis meer gezondheidsproblemen voor, waar weer medicatie voor gegeven wordt, die terug te vinden kan zijn in de visoliecapsules. Let dus goed op keurmerken voor wilde vissen, in plaats van gekweekte vis

Zalmolie voor honden

Zalmolie voor honden

Een bekende visolie voor honden is zalmolie. Zalmolie op zich is een goed product, echter is zalm een typisch voorbeeld van gekweekte vis, en wordt er weinig wilde zalm gevangen. Wilde zalm bevat echter een aanzienlijk hoger percentage omega 3 dan gekweekte zalm. Toen er net begonnen werd met het kweken van zalm, werden de vissen gevoerd met kleinere vissen. Met het oog op duurzaamheid is dat in de loop der jaren aangepast en worden de vissen nu gevoerd moet soja producten. Hier zit echter geen omega 3 in, en verlaagd daardoor de omega 3 levels van gekweekte zalm. Er wordt wel mee geëxperimenteerd door de vissen juist weer algen te voeren waardoor de omega 3 levels weer omhoog gaan. Het zal echter een aantal jaar duren voor dit effect heeft. Tot die tijd raden we aan om te gaan voor wilde zalmolie voor jouw hond.

Krill olie voor honden

Krill olie is een ander voorbeeld van visolie voor honden. Krill olie wordt gemaakt van Antarctische krill, een soort kreeftjes die leven in koude wateren rond Antarctica. Het is bekend dat omega 3 niet goed tegen warmte kan, waardoor visolie gemaakt in een koude omgeving een betere kwaliteit heeft. Bovendien is een groot voordeel van krill olie dat het niet zorgt voor een nasmaak. Dit is bij veel mensen een bezwaar tegen visolie en ook honden kunnen last hebben van het opboeren van een vislucht. Krill olie heeft een iets andere molecuul constructie waardoor het oplosbaar is in water. Dit wil zeggen dat het in de maag gemakkelijk mengt met het aanwezige vocht. Bij andere visoliën blijft de visolie drijven op water, waardoor het vaker weer wordt opgeboerd en het lastiger verteerbaar is.

Een ander groot voordeel van krill olie is dat het een zeer duurzame vorm van visolie is. De krillvisserij vindt plaats in een gecontroleerde omgeving met nieuwe apparatuur die ervoor zorgt dat er zo min mogelijk bijvangst plaatsvindt. Er wordt heel precies in de gaten gehouden hoeveel er gevist wordt en er vindt geen overbevissing plaats. Dit maakt krill olie voor honden de meest duurzame optie.

Kabeljauwolie voor honden

Kabeljauwolie wordt gemaakt van de lever van de kabeljauw uit de Atlantische oceaan, vandaar de Engelse, meer bekende, naam “cod liver oil”. Ook deze visolie komt uit een koud gebied en staat bekend om de hoogwaardige kwaliteit. Kabeljauwolie bevat een zeer hoge concentratie essentiële vetzuren en wordt dus vaak gebruikt bij gewrichtsklachten. Er is echter één belangrijk aspect om rekening mee te houden. Het bevat van nature ook veel vitamine D. Nu heeft vitamine D weer zijn eigen goede eigenschappen, maar kan een overschot de nodige bijwerkingen hebben. Hierom wordt kabeljauwolie voor honden enkel aangeraden in de herfst en winter, wanneer ze minder vitamine D uit de zon binnen krijgen en wel wat extra’s kunnen gebruiken. Kies de rest van het jaar voor een ander alternatief.

Hoe zorg ik dat mijn hond voldoende omega 3 binnen krijgt?

Zoals gezegd, wordt aan veel hondenvoer omega 3 toegevoegd. Het is dus altijd goed om te kijken naar de voedingsstoffen van de basis voeding van jouw hond. Natuurlijk kun je ook zelf zorgen dat je meer vis aan het dieet van jouw viervoeter toevoegt. Maar het is daarbij, net als bij de keuze van visolie supplementen, belangrijk om te kiezen voor wilde vissen. Vaak zijn deze vissen vrij duur en bieden supplementen een goedkoper alternatief. Bovendien is het lastig te bepalen hoeveel vetzuren er in een stukje vis zitten. Als jouw hond echt extra omega 3 nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege gewrichtsklachten, is het dan vaak een betere keuze om visolie supplementen aan te schaffen waarvan de dosering bekend is. Geef deze supplementen bij voorkeur wel tijdens het eten.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met