maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Lever, nier en alvleesklier

Nierproblemen bij honden

Honden kunnen, helaas, net als mensen allerlei soorten lichamelijke problemen ontwikkelen. Uiteraard zijn problemen met de organen niet zo gebruikelijk als diarree of huidproblemen, maar toch is het belangrijk om te weten dat ze wel voor kunnen komen en waar je ze aan kunt herkennen. Zo kun je bij klachten snel de hulp van de dierenarts inschakelen om zoveel mogelijk schade te voorkomen. In dit artikel lees je over de symptomen van slecht werkende nieren bij honden en leer je hoe je dit kunt herkennen.

Wat zijn nierproblemen bij honden?

Nierproblemen komen helaas vrij veel voor bij honden, vooral op oudere leeftijd. Het kan zowel acuut of chronisch zijn. Zo kan het bijvoorbeeld een bijwerking zijn van een bacteriële infectie of niersteen, dit is een acute reactie en is meestal nog te herstellen. Bij chronische nierproblemen is de schade gedurende maanden of zelfs jaren opgebouwd en niet meer te herstellen. Bijvoorbeeld door een tumor of vergiftiging. Vaak wordt dit pas opgemerkt als de nieren al voor 75% beschadigd zijn.

Misschien weet je dat mensen met één nier kunnen leven, dit geldt in principe ook voor honden. Dat betekent dat we met 50% nierfunctie nog prima kunnen functioneren en het lichaam zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden. Vandaar dat nierfalen vaak pas daarna wordt opgemerkt, omdat het lichaam dan pas de controle kwijt raakt en er niet meer tegenop kan boksen. De nieren zijn belangrijk voor het reinigen van het bloed. Als ze niet meer werken, blijven er afvalstoffen achter in het bloed en kun je dus allerlei vervelende aandoeningen krijgen.

Hoe kun je nierfalen bij honden herkennen?

Zowel bij acuut als chronisch nierfalen kan de hond opeens ziek worden, omdat het lichaam het opeens niet meer aan kan. Het is dan heel belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen en eerdere schade hopelijk nog te kunnen herstellen. De symptomen van slecht werkende nieren bij honden die acuut voorkomen zijn:

  • Overmatige of verminderde urineproductie
  • Geen of minder eetlust
  • Braken en/of diarree

Symptomen die vaak geleidelijker optreden en daarmee meer wijzen op een chronische aandoening zijn:

  • Meer drinken en meer urineren
  • Gewichtsverlies
  • Slechte adem
  • Meer slapen
  • Mottige vacht

Is nierfalen bij honden te behandelen?

Het is bij nierproblemen heel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. In sommige gevallen van acuut nierfalen is het mogelijk om volledig te herstellen, maar bij chronisch nierfalen is dit niet meer terug te draaien. Er wordt dan een speciaal nierdieet samengesteld en in sommige gevallen zal de hond medicatie moeten gebruiken. Omdat het ziekteproces hiermee enkel wordt afgeremd, is het belangrijk om dus zo snel mogelijk een diagnose te kunnen stellen. Als je bij een 60% uitval begint met maatregelen is dat natuurlijk altijd beter dan wanneer de nieren al voor 70% of meer zijn uitgevallen. Houd daarom goed het drinkgedrag van jouw hond in de gaten zodat je veranderingen direct opmerkt en kan melden aan de dierenarts.

Helaas zijn er geen preventieve maatregelen te nemen om nierfalen te voorkomen. Het enige wat je preventief kunt doen is regelmatig de urine van jouw hond te laten controleren door de dierenarts zodat eventuele problemen eerder opgemerkt kunnen worden. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe manieren om het bloed te onderzoeken die zelfs nog eerder een diagnose kunnen stellen. Hier kun je jouw dierenarts dus ook naar vragen. Er wordt aangeraden om bij honden ouder dan 8 elk jaar een bloedonderzoek te laten doen om de nierfunctie in de gaten te houden.

Nierproblemen door de ziekte van Lyme

In een vergevorderd stadium van de ziekte van Lyme kan een hond last krijgen van nierproblemen. De ziekte van Lyme is de ziekte die overgebracht wordt door teken, en jouw hond dus op kan lopen door het niet tijdig verwijderen van een teek. Zolang een teek tijdig wordt verwijderd, is de kans op de ziekte van Lyme vrij klein. Bovendien kan een vroeg ontdekte infectie in de meeste gevallen worden behandeld en genezen met een antibioticakuur.

Nierproblemen als gevolg van de ziekte van Lyme zijn dus gemakkelijk te voorkomen door jouw hond regelmatig te controleren op teken en te zorgen dat eventuele aanwezige teken binnen 24 uur worden verwijderd. Heeft jouw hond een teek gehad en twijfel je of je snel genoeg was? Neem dan contact op met de dierenarts, vooral als de hond binnen een paar weken last krijgt van verminderde eetlust, lusteloosheid of kreupelheid. Een antibioticakuur kan dan verdere schade voorkomen.

Andere interessante artikelen