Mijn hond wil niet plassen, wat nu? Een hond kan om verschillende redenen last hebben van urinewegproblemen. Moeite hebben met plassen kan een symptoom zijn van verschillende, vervelende aandoeningen, maar in de meeste gevallen is het een eenvoudig probleem dat gemakkelijk op te lossen is. Toch kan een hond al bij een klein probleem erg veel last ondervinden, waardoor je graag zo snel mogelijk een oplossing wilt vinden.
Wat zijn de symptomen van urinewegproblemen?
Naast het overduidelijke symptoom dat de hond niet wil plassen, zijn er ook andere symptomen die veroorzaakt kunnen worden door urinewegproblemen.
- Hond heeft moeite met plassen
- Hond probeert te plassen maar lukt niet (Verhoogde inspanning bij het plassen)
- Vaker plassen of meer pogingen om te plassen, zonder succes
- Lekkende of druppelende urine
- Bloedige of troebele urine
- Hond heeft veel pijn
- Hond drinkt veel water
- Hond eet minder
- Likken aan het geslachtsdeel
Welke urinewegproblemen kunnen bij honden voorkomen?
Urinewegproblemen kunnen in alle soorten en maten voorkomen, maar in de meeste gevallen zijn ze onder te verdelen onder 2 hoofdcategorieën die we het meest tegenkomen bij honden die problemen hebben met plassen.
Urineweginfectie
Een urineweginfectie bij honden wordt veroorzaakt door één of meerdere bacteriën. In de meeste gevallen zijn dit zelfs lichaamseigen bacteriën die al voorkomen in de vagina of op de voorhuid van de penis. Deze komen op een bepaalde manier in de urinebuis of zelfs in de blaas terecht, waar ze niet thuis horen. Daar veroorzaken ze een infectie waardoor het lichaam ze weer naar buiten probeert te werken. Een infectie is namelijk gewoon een manier van het lichaam om iets wat er niet hoort, te bestrijden.
Een urineweginfectie is hetzelfde als een blaasontsteking en zorgt dus voor veel pijn bij het plassen. De hond kan ook de drang voelen om te moeten plassen, terwijl dat helemaal niet zo is. Of de hond wil niet plassen omdat het erg veel pijn doet. Het is dus vrij vergelijkbaar met een blaasontsteking bij mensen en kan verholpen worden met een antibioticakuur.
Blaasgruis en blaasstenen
Blaasgruis en blaasstenen bij honden kunnen door een tal van dingen veroorzaakt worden, zoals een verkeerde pH-waarde van de urine, verkeerde voeding, aanleg of een onbehandelde blaasinfectie. In veel gevallen plast de hond een steentje gewoon uit, alhoewel dit bij teefjes gemakkelijker gaat dan bij mannelijke honden. Dit doet echter wel pijn. En voor het zo ver is, kan het steentje alsnog wel zorgen dat de hond niet wil plassen of dat de urine deels wordt geblokkeerd waardoor de hond maar kleine beetjes plast per keer.
Als een steentje te groot is om vanzelf naar buiten te komen en de hond niet kan plassen, kan de dierenarts hierbij helpen. Er kan een antibioticakuur worden uitgeschreven, een sonde geplaatst worden om de blokkade te verwijderen of zelfs een operatie uitgevoerd worden om de steen te verwijderen.
Als de hond nog wel goed kan plassen, maar meer drang heeft wanneer het niet nodig is, is de kans groot dat stenen vanzelf worden uitgeplast. Vooral als de hond veel drinkt.
Langetermijneffecten van urinewegproblemen bij honden
Een urineweginfectie bij honden kan eenmalig zijn, maar kan ook een chronisch probleem zijn. Het is belangrijk om na te gaan of er een onderliggend probleem is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de hond niet de juiste voeding krijgt, regelmatig te weinig drinkt of een geboren aandoening heeft die sneller zorgt voor infecties of blaasstenen. Als een probleem niet wordt aangepakt, kan het op termijn voor nierproblemen bij jouw hond zorgen. Dit wil je absoluut voorkomen, want dat is niet meer te herstellen. Zorg dus dat je bij urinewegproblemen langs gaat bij de dierenarts om na te gaan of je verdere actie moet ondernemen om nieuwe problemen te voorkomen.
Urinewegproblemen hond voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Nu kun je niet helemaal voorkomen dat jouw hond een urinewegproblemen krijgt, omdat het vaak komt door bacteriën die toch al aanwezig zijn. Maar je kunt de kans wel verkleinen. Voldoende drinken zorgt ervoor dat de blaas beter wordt gespoeld en eventuele binnengedrongen bacteriën geen kans krijgen om zich te nestelen en een probleem te veroorzaken. Zorg dus dat jouw hond altijd voldoende toegang tot water heeft.
Verder is het belangrijk om te voorkomen dat jouw hond op een koude ondergrond plast. Vooral teefjes krijgen snel een blaasontsteking wanneer zij plassen op bevroren gras of sneeuw. Heeft het gevroren of gesneeuwd? Laat jouw hond dan liever langs een sneeuw vrije weg plassen dan op het favoriete grasveldje waar je normaal heen gaat. Dit kan al erg veel schelen. Zorg ook dat de hond regelmatig naar buiten kan om te plassen. Het te lang ophouden van de urine kan ook voor problemen zorgen.
Bij een blaasontsteking is het aan te raden om bij de dierenarts een antibioticakuur te halen. Door de blaasontsteking zo snel mogelijk aan te pakken, verklein je de kans op de vorming van blaasstenen.