Elke hond heeft wel eens diarree. In de meeste gevallen is dit simpelweg een natuurlijke reactie van het lichaam om iets te verwijderen wat er niet thuis hoort. Denk daarbij aan een bacterie of een virus zoals van een griep. Op zichzelf is diarree dus niet iets om je zorgen over te maken, het is puur een afweerreactie van het lichaam. Acute diarree gaat over het algemeen binnen 7 tot 10 dagen vanzelf over, chronische diarree duurt langer en kan soms wat hulp nodig hebben om te genezen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jouw hond met diarree te helpen om de klachten af te remmen en het herstel te versnellen.
De 3 meest voorkomende oorzaken van diarree bij honden
Omdat diarree bij honden ontstaat door een natuurlijke afweerreactie van het lichaam, kan het in principe ontstaan door alles wat onbekend is voor het lichaam en daarom als gevaarlijk wordt beschouwd. De meest voorkomende oorzaken van acute diarree bij honden zijn de volgende:
Onjuiste of nieuwe voeding
Heeft de hond diarree, maar is deze niet ziek? Dan ligt het waarschijnlijk aan de voeding. Verkeerde voeding, die niet is aangepast op de behoeftes van jouw hond, kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Zo heeft een puppy een andere behoefte aan vitamines en mineralen dan een volwassen hond. Als je toch volwassen voeding geeft kunnen de darmen dit niet aan en kan er verstopping of diarree ontstaan. Ook de verandering van voeding kan voor problemen zorgen, omdat het lichaam het niet herkent. Dit gaat in de meeste gevallen dan vanzelf na een paar dagen weer over.
Gaat de diarree na de overschakeling naar nieuwe voeding maar niet over? Dan is er mogelijk sprake van een voedselallergie. Een hond kan ook opeens allergisch worden voor de huidige voeding. Het vaststellen van een voedselallergie bij honden wordt vaak gedaan door middel van uitsluiting. Dit kost veel werk en geduld, dus meestal worden eerst andere mogelijkheden uitgesloten.
Hond diarree door virus
Heeft jouw hond diarree en moet het overgeven? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een virus. Dit kan naast diarree ook zorgen voor buikkrampen, sloomheid en braken. In de meeste gevallen gaat het om een griepvirus. Griep gaat bij honden vanzelf over, maar is wel heel besmettelijk voor andere honden. Vaak verspreiden ze het virus al een paar dagen voor ze zelf ziek worden. Het is verstandig om contact met andere honden 2 weken te voorkomen om verspreiding te beperken. Er bestaat een vaccin tegen hondengriep, maar deze biedt geen 100% garantie.
Parasieten bij honden
Verschillende parasieten kunnen bij honden diarree veroorzaken. Vooral wormen en flagellaten zijn de boosdoeners. Flagellaten zijn eencellige parasieten die van nature voorkomen in de darmen en normaal geen problemen veroorzaken. Bij een verzwakt immuunsysteem kunnen ze zich vermenigvuldigen en dan kan de hond last krijgen van diarree, braken, buikpijn en verminderde eetlust. Giardia is een vorm van flagellaten die mensen ook op kunnen lopen. Hebben jij en je hond beide diarree? Ga dan direct langs de dierenarts. Wormen kunnen voorkomen worden door de hond zo’n 4 keer per jaar te laten ontwormen.
Mijn hond heeft diarree, wat te doen?
Is jouw hond aan de diarree en gaat het maar niet over? Ga dan naar de dierenarts. Wanneer diarree langer dan 10 dagen duurt spreken we bij honden van chronische diarree en kan er een andere onderliggende oorzaak zijn. Heeft jouw hond acute diarree en zoek je naar ondersteunende middelen om dit sneller te helpen genezen? Dan zijn er verschillende opties.
Zorg voor voldoende vocht
De gouden tip bij honden met diarree is vocht! Niet zozeer voor een sneller herstel, maar wel om de hond zich minder lamlendig te laten voelen. In diarree zit veel vocht, waardoor de hond dus sneller het risico loopt op uitdroging. Eventueel kun je hier wat elektrolyten aan toevoegen. Dit zijn natuurlijke zouten en suikers die ervoor zorgen dat het lichaam wat meer vocht vasthoudt en het tekort aan deze zouten weer aanvult.
Laat de hond vasten
Als de hond diarree heeft als gevolg van verkeerde of nieuwe voeding, kan het verstandig zijn om de voeding volledig weg te laten voor 12 tot 24 uur. Op deze manier geef je de darmen van de hond rust en voorkom je nieuwe prikkeling. Sommige artsen raden aan om tijdens deze vasten periode de hond met diarree rijst water te geven in plaats van gewoon water, dus het vocht waarin rijst is gekookt. Rijst wordt vaak aangeraden als diarree remmend middel. Deze eigenschappen zitten ook in het kookwater, en aangezien je de hond laat vasten, is het voeren van rijst zelf natuurlijk geen oplossing. Ga wel voor witte rijst, snelkookrijst heeft deze werking niet en zilvervliesrijst bevat juist te veel vezels die de spijsvertering versnellen.
Probiotica voor darmherstel
Probiotica bevat gezonde bacteriën die van nature voorkomen in de darmen van jouw hond. Bij diarree of een andere onbalans in de darmen, zijn er minder van deze gezonde bacteriën aanwezig, waardoor de darmen zich minder snel herstellen. Probiotica wordt gegeven als middel tegen diarree bij honden, maar ook voor het herstel erna. Je kunt het zowel door het water als de voeding mengen en kan daarmee ook tijdens het vasten worden gebruikt.
Let op! Geef jouw hond geen andere medicijnen tegen diarree zonder overleg met een dierenarts. Een middel als Norit is niet voor honden met diarree, maar voor mensen met diarree, en kan de hond juist in sommige gevallen heel erg ziek maken.
Aangepaste voeding
Als je liever geen vastenperiode instelt kun je ook aan de slag met lichte voeding. Dit wordt ook na de vastenperiode aangeraden voor een langzamere overgang naar het normale voer. Zoals genoemd is rijst een goede optie, daar kun je kip aan toevoegen voor een wat rijkere maaltijd. Een hond met diarree banaan of Brinta geven kan ook helpen. Zorg wel dat je Brinta klaarmaakt met water of eventueel bouillon. Bouillon zorgt weer voor de aanvulling van zouten in het lichaam. Maak het absoluut niet met melk, dat kan juist voor meer irritatie zorgen!
Wandelen en opruimen
Ga als het even kan vaker voor korte wandelingen naar buiten. Diarree is voor honden lastig op te houden, dus jouw hond zal meer drang voelen. Als je wilt voorkomen dat je binnen ongelukjes krijgt, is het dus aan te raden om vaker naar buiten te gaan. Zorg ook dat je de ontlasting opruimt! Veel mensen denken dat diarree makkelijk wegspoelt met een regenbui, maar de bacteriën in diarree zijn ontzettend besmettelijk voor andere honden. Op deze manier wordt bijvoorbeeld het Parvo virus overgedragen, wat vooral voor puppy’s zeer besmettelijk is. Wil je het niet opruimen? Ga dan wandelen waar bijna geen andere honden komen.
Hond aan de diarree, wanneer naar de dierenarts?
Over het algemeen gaat acute diarree vanzelf over. Maar let op bij de volgende situaties, dan is een bezoek aan de dierenarts sterk aan te raden.
- Als het om een puppy gaat: deze zijn vatbaarder voor infecties
- Als de hond duidelijk ziek is
- Als de hond koorts heeft (39,5 graden Celsius of meer)
- Als de hond geen water of voedsel binnen houdt
- Wanneer er bloed in de ontlasting zit.
- Wanneer de hond constant persdrang heeft
- Wanneer de hond uitgedroogd is
- Wanneer de diarree bij de hond langer dan 3 weken aanhoudt
- Wanneer de diarree regelmatig terugkeert