maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Lintwormen bij honden voorkomen en behandelen

Ben je bang dat jouw hond lintwormen heeft of wil je voorkomen dat deze ze krijgt? Wormen komen helaas in verschillende soorten en maten voor bij onze huisdieren, met de lintworm als meest voorkomende. Meestal heeft de hond er niet bijzonder veel last van, maar het kan wel de nodige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om alert te blijven op de signalen van lintwormen bij honden en op tijd in te grijpen.

Wat zijn lintwormen?

Lintwormen zijn lange, platte wormen die bestaan uit een kop en verschillende segmenten. De lengte verschilt, bij mensen kunnen ze tot wel 2 meter lang worden maar bij honden worden ze vaak 10 tot 20 cm lang. De lintworm bijt zich met de kop vast in de darmwand en voedt zich aan voedingsstoffen die de hond zelf nodig heeft. Dit kan uiteindelijk voor gezondheidsproblemen zorgen omdat jouw hond een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkeld. In al deze segmenten zitten eitjes. De segmenten worden losgelaten en komen in de ontlasting terecht. Daar zien ze er uit als kleine rijstkorrels. Als ze pas net zijn losgelaten kun je de segmenten soms nog lichtelijk zien bewegen.

Hoe krijgen honden lintworm?

De stukjes lintworm in de ontlasting zijn niet direct besmettelijk voor honden, maar bieden wel een maaltijd voor een tussengastheer. Lintwormen hebben een tussengastheer nodig om een eitje uit te laten komen en een larve te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld een vlo zijn, maar ook muizen, konijnen en zelfs schapen en koeien.

Wanneer bijvoorbeeld de vlo een eitje opeet groeit er een lintworm larve in de volwassen vlooien. Als jouw hond een vlooienbeet heeft en deze vlo per ongeluk inslikt wanneer deze likt of bijt aan de gevoelige plek, komt de lintworm larve in het lichaam van de hond terecht. Hier ontwikkeld de larve zich in een volwassen lintworm. Dit is de meest voorkomende manier waarop honden lintwormen oplopen.

Er zijn verschillende soorten lintwormen die in verschillende gastheren voorkomen. Mensen worden bijvoorbeeld meestal besmet met lintwormen uit runderen of schapen. Wanneer vlees niet goed wordt doorbakken en is besmet met lintwormen, komt het zo in het lichaam terecht. Lintwormen bij honden kunnen ook ontstaan door rauw vlees te eten. Om dit risico te beperken is het dus aan te raden om vlees eerst goed te bakken voor je dit aan je hond geeft.

Symptomen van lintwormen bij honden

Over het algemeen geven lintwormen bij honden niet bijzonder veel symptomen behalve ernstige jeuk aan de anus. Het wordt vaak ook herkent omdat de hond met het achterwerk over de grond sleept, ook wel “sleetje rijden” genoemd. Deze jeuk ontstaat omdat de segmenten vanzelf uit de anus kruipen. Hierdoor zijn deze segmenten vaak ook zichtbaar rond de anus of te vinden in de hondenmand of op andere plekken waar de hond vaak zit.

Pas bij ernstige gevallen kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. In dit geval heeft de hond langdurig last van lintwormen en zitten er dermate veel lintwormen in het lichaam dat de hond niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Er kan dan diarree en buikpijn optreden en de hond kan vermageren.

Behandeling van lintwormen bij honden

Wanneer jouw hond lintwormen heeft, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor kun je een ontwormingskuur bij honden uitvoeren waarbij de aanwezige wormen, maar ook de eitjes en larven met behulp van medicijnen worden gedood. Deze kuur kan direct in de mond worden toegediend of aan het voedsel worden toegevoegd. Dit kun je door de dierenarts laten doen, maar kun je ook zelf doen. Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen voor honden verkrijgbaar. Ontwormingskuren werken ook preventief en er wordt aangeraden om jouw hond 4 keer per jaar te laten ontwormen.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus is het vooral belangrijk om het contact met tussengastheren te voorkomen om zo een infectie van lintwormen bij jouw hond te voorkomen. Omdat de meeste lintwormen bij honden ontstaan door besmette vlooien, is het dus belangrijk om te voorkomen dat jouw hond vlooien krijgt. Hiervoor zijn verschillende methodes beschikbaar zoals een vlooienband of vlooiendruppels. Verder wordt het aangeraden om jouw hond geen rauw vlees te geven om besmetting te voorkomen.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met