Diarree bij honden, wat kun je er aan doen?

Een van de meest voorkomende problemen waarmee wij mensen te maken kunnen krijgen, is diarree. Helaas zijn onze geliefde huisdieren hier ook niet tegen beschermd en krijgen zij hier ook regelmatig mee te maken. Het is niet verwonderlijk dat diarree bij honden veel voorkomt, aangezien ze bijna alles eten wat je voor hun neus houdt! Veranderingen in de ontlasting van honden komen daarom veel voor, maar is niet iets waar je je continu zorgen over hoeft te maken.

Er zijn verschillende vormen van diarree bij honden die ook op een andere manier behandeld dienen te worden. We zullen je uitleggen welke vormen van diarree bij honden voorkomen, waar je op moet letten, welke behandeling van diarree bij honden er beschikbaar is en hoe diarree bij honden voorkomen kan worden.

Wat is diarree bij honden?

Net als bij mensen, zijn er twee soorten diarree bij honden, acute diarree en chronische diarree. Acute diarree bij honden ontstaat vaak door de voeding. Bijvoorbeeld bij veranderingen in de voeding, iets verkeerds eten wat ze op de grond vinden of een allergische reactie. Meestal houdt deze diarree 7 tot 10 dagen aan en gaat het vanzelf weer over met behulp van voldoende beweging en water. Heb je het idee dat het niet door de voeding komt? Dan kun je een bezoek aan de dierenarts overwegen om jouw hond te laten controleren op virussen of parasieten die ook acute diarree kunnen veroorzaken.

We spreken van chronische diarree bij honden als het langer dan 10 dagen aanhoudt of regelmatig terugkeert. Dit kan bijvoorbeeld omdat het immuunsysteem van jouw hond verzwakt is of door parasieten die niet op tijd worden ontdekt en daardoor chronische ontstekingen in de darmwand van de hond veroorzaken. Het blijkt echter dat maar liefst 65 tot 75% van de gevallen van chronische diarree bij honden wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op voedsel. Bij de meeste honden is dit te verhelpen door een speciaal dieet. Chronische diarree kan ook een onderliggende oorzaak hebben zoals problemen met de lever of alvleesklier of zelfs een tumor. Het is dus belangrijk om bij aanhoudende of terugkerende diarree een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Wat zijn de symptomen van diarree bij honden?

Dit is misschien een vreemde vraag om te stellen, diarree is dunne ontlasting, toch? Ja, maar het ligt iets ingewikkelder. Diarree kan ontstaan in de dunne en de dikke darm, waarbij elk zijn eigen symptomen meebrengt. Wanneer je jouw hond meeneemt naar de dierenarts kunnen deze symptomen helpen om de oorzaak te traceren, het is dus belangrijk om het verschil te zien. Bij acute diarree is het niet heel belangrijk, omdat het vanzelf over gaat. Maar als de diarree aanhoudt, is het belangrijk om de oorzaak vast te stellen.

Bij dunne darm diarree bij honden is de ontlasting waterdun, maar zonder toegenomen aandrang. Wat wil zeggen dat de hond nog steeds 1-3 keer per dag de ontlasting kwijt moet. Het kan ook voorkomen dat de hond erbij moet braken.

Bij dikke darm diarree zijn de kenmerken wat anders. Het meest opvallende kenmerk van dikke darm diarree bij honden is de onrust van de hond door een toegenomen aandrang. Jouw viervoeter heeft continu het idee zijn behoefte te moeten doen. De hond zal vaker op een dag naar buiten moeten voor kleine beetjes ontlasting. Bovendien is het moeilijk op te houden, waardoor er waarschijnlijk de nodige ongelukjes in huis voorkomen. De ontlasting is minder waterig dan bij dunne darm diarree en bevat vaak slijm of zelfs een beetje bloed.

Dogs

Overige symptomen die bij zowel dikke als dunne darm diarree kunnen voorkomen zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn of buikkrampen
  • Koorts
  • Opgezette buik
  • Uitdroging

Moet ik mij zorgen maken om diarree bij mijn hond?

Over het algemeen kan diarree niet zoveel kwaad. Het is een manier van het lichaam om een bacterie of infectie op te ruimen. Het kan vervelend zijn en jouw hond kan er pijn door ervaren, maar meestal is er weinig aan de hand. Als de diarree bij jouw hond niet na een paar dagen verdwijnt of minder wordt, kan er wel meer aan de hand zijn en is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Echter kun je doorgaans je hond zelf van de diarree afhelpen met de volgende tips.

Water

Water is ontzettend belangrijk bij diarree. Aangezien jouw hond last heeft van een dunnere ontlasting, betekent dit dat er meer vocht bij zit. Dit komt omdat de binnen gekomen voeding sneller door het verteringssysteem wordt gestuurd en het vocht niet volledig uit de voeding gehaald kan worden. Dit kan als gevolg hebben dat jouw hond vocht tekort krijgt als deze niet extra drinkt. Zorg dus dat je je jouw hond veel extra water geeft. Let goed op en breng eventueel soms een kom water naar jouw hond, als deze niet uit zichzelf naar de waterbak gaat. Braakt de hond het vocht direct weer uit? Ga dan naar de dierenarts.

Gezonde voeding

Vaak wordt er aangeraden om bij diarree minder te eten. Alhoewel het geen kwaad kan om iets vaker en kleinere maaltijden te nuttigen, is het niet helemaal waar dat jouw hond minder moet eten om van de diarree af te komen. Het is juist belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond de nodig vitamines en mineralen binnen blijft krijgen. Omdat bij diarree de spijsvertering niet goed werkt, worden er minder voedzame stoffen uit het eten onttrokken en komt jouw hond snel bepaalde voedingsstoffen tekort. De juiste voeding voor honden met diarree bestaat niet. Het maakt niet veel uit wat je jouw hond te eten geeft, zo lang er maar geen ziekteverwekkers op kunnen zitten. Rauw vlees wordt bijvoorbeeld afgeraden.

Moet jouw hond braken na het eten? Dan kun je overwegen elektrolyten toe te voegen aan het water. Dit is een speciaal drankje met mineralen die jouw hond verliest door de diarree. Elektrolyten toevoegen aan het water van honden zorgt ervoor dat de kans op uitdroging wordt verkleind.

Voldoende wandelen

Het is heel belangrijk dat jouw hond in beweging blijft. Als jouw hond veel in de mand blijft liggen, kan dit een indicatie zijn dat er meer aan de hand is. Bovendien help je met regelmatige wandelingen voorkomen dat jouw hond zijn behoefte in huis doet. Als je de mogelijkheid hebt om thuis te blijven en regelmatig te wandelen, is dat zeker aan de raden. Het kan ook helpen om jouw hond in de tuin te laten als je niet thuis bent. Voor de hond is het ook vervelend om de behoefte in huis te doen, maar als de aandrang groot is, kan jouw hond het niet helpen. Zorg dat je de uitwerpselen zo snel mogelijk opruimt. Indien mogelijk, ook wanneer dit buiten is gedaan. Wanneer de diarree is ontstaan door een infectie, kan dit overgedragen worden aan andere honden als het blijft liggen.

Voedingssupplementen voor diarree bij honden

Er zijn ook tal van voedingssupplementen op de markt die jouw hond kunnen ondersteunen als deze diarree heeft. Deze supplementen werken vaak om de pijn en krampen te verzachten, het spijsverteringsstelsel te spoelen, de ontlasting te verharden en de verloren elektrolyten te vervangen. Natuurlijke supplementen kunnen ondersteuning bieden bij een sneller herstel van de diarree van jouw hond. Enkele van de beste natuurlijke ingrediënten om op te letten in supplementen voor de behandeling van diarree bij honden zijn onder meer vitamines, mineralen en absorberende klei.

Conclusies over diarree bij honden

Conclusies over diarree bij honden

Diarree bij honden kan verschillende vormen aannemen en verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende vorm van diarree bij honden is acute diarree en gaat meestal vanzelf over. Als je de klachten van jouw hond niet kunt verminderen met de juiste voeding en veel water en wandelen kan de dierenarts een stopmiddel voorschrijven. Dit lost de infectie niet op, maar kan wel de pijn en diarree verminderen.

Wanneer de hond last heeft van chronische diarree zijn er verschillende onderzoeken mogelijk om uit te zoeken waar het probleem ligt. Wacht niet te lang met naar de dierenarts te gaan. Voorkomen is beter dan genezen en hoe langer je wacht, hoe meer last jouw geliefde viervoeter ervan heeft.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met