maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Huid & vacht

6 tips voor een glanzende hondenvacht

Een gezonde hond heeft ook een gezonde vacht. Vaak uiten gezondheidsproblemen zich het eerste aan de vacht en geeft een doffe vacht dus aan dat er iets aan de hand is. Dit kan van alles zijn, maar in de meeste gevallen gaat het simpelweg om een tekort aan voedingsstoffen in de voeding. Wanneer er andere klachten bij komen, zoals jeuk, een rode huid of zelfs huidschilfers, is er vaak meer aan de hand. Dan is een bezoekje aan de dierenarts een goed idee. Hoe kun je de vacht van jouw hond verbeteren?

1. Ga voor kwaliteitsvoeding

Goede voeding is voor honden ontzettend belangrijk. Vooral omdat de hond veelal hetzelfde voer krijgt, is het belangrijk dat dit voer alles bevat wat de hond nodig heeft. Er zijn niet voor niets speciale soorten voeding voor speciale situaties, zoals voeding voor puppy’s of senior honden. Deze zijn aangepast op de behoefte van jouw hond.

Een algemeen goedkoop hondenvoer kopen, kan ervoor zorgen dat jouw hond niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die deze nodig heeft en daardoor een zwakkere gezondheid krijgt. Ga dus voor een goede, evenwichtige voeding. Ook voldoende water is van belang. Net als dat bij mensen de huid droog wordt als we te weinig vocht binnen krijgen, geldt dit bij honden net zo. Voldoende water en de juiste voeding kan de vacht van de hond laten glanzen.

2. Goede vachtverzorging

Honden zijn helaas niet in staat om hun eigen vacht te verzorgen, dit is dus jouw taak als baasje. Elke hond heeft een andere behoefte qua vachtverzorging. Een langharige hond moet veel vaker gekamd worden dan een kortharige hond. Toch is het een onterechte gedachte dat een kortharige hond helemaal geen vachtverzorging nodig heeft.

Vachtverzorging draait namelijk niet enkel om klitten uit het haar kammen. Het borstelen verwijdert ook dode huidcellen en zorgt voor een betere doorbloeding van de huid zodat de voedingsstoffen in het lichaam hun werk kunnen doen. Dus zelfs als jouw hond weinig last heeft van haaruitval of klitten, is het belangrijk om regelmatig met goede masserende borstels te kammen. Bij langharige honden is één á twee keer aan te raden, bij kortharige honden mag het wat minder.

[ Insert product widget: De-shedding and grooming tool ]

3. Gun jouw hond ook een verwendag

Heb jij ook altijd het gevoel dat jouw kapper iets magisch met jouw haar doet waardoor het extra zacht, glanzend, vol en schoon is? Dit komt omdat kappers daar hun beroep van hebben gemaakt, en gebruik maken van de beste producten. Hetzelfde geldt voor een trimsalon. Gun jouw hond diezelfde verzorging die jij zelf bij de kapper krijgt, en breng deze zo’n twee keer per jaar naar een trimsalon. Voor langharige honden is het aan te raden om dit vaker te doen, afhankelijk van hoe snel de vacht groeit en klit.

4. Goede hygiëne van de hond

Een goede hygiëne van de hond is zeer belangrijk voor het behoud van een glanzende hondenvacht. Een gezonde hondenvacht heeft van nature een vettig laagje over zich heen dat de hond beschermd tegen vuil en andere invloeden van buitenaf. Een hond heeft daarom zeker niet dagelijks een bad nodig om schoon te worden, de vacht doet dat voor een groot deel al zelf.

Toch is het even afspoelen van vuil, zoals zand of takjes na een boswandeling geen slecht idee. Ook kan borstelen helpen om deze viezigheid uit de vacht te krijgen. Is de hond in een stinkende sloot gesprongen? Dan kun je de vacht uiteraard wel even wassen. Zorg er dan wel voor dat je een speciale hondenshampoo gebruikt die de beschermende laag zo min mogelijk aantast. Het is voor een hond voldoende om zo’n 4 keer per jaar een uitgebreid bad te krijgen.

5. Zorg voor voldoende beweging

Beweging is ontzettend belangrijk voor de algemene gezondheid van mens en dier. Het zet een heleboel processen in het lichaam van jouw hond aan het werk, waardoor het lichaam gezond blijft. Een doffe huid is een sterke indicator dat er iets mis is met jouw hond. Dit wil dus ook zeggen, dat als de algehele gezondheid van jouw hond goed is, de huid ook stralend en glanzend zal zijn. Zorg er dus voor dat jouw hond de beweging krijgt die deze nodig heeft.

6. Omega 3 voor een glanzende hondenvacht

We zijn vaak geneigd om onze honden veel vlees te geven, maar slaan de vis hierbij snel over. Vis is meer voor katten. Toch is vis ook voor honden ontzettend gezond en belangrijk voor een glanzende vacht. Eet jouw hond relatief weinig vis, of vind deze het gewoon niet lekker? Dan kun je overwegen om omega 3 toe te voegen aan het dieet. Omega 3 is het gezonde stofje uit vette vis wat zorgt voor een gezonde hondenvacht. Let er wel goed op dat je omega 3 koopt die geschikt is voor honden. De versie die voor mensen te koop is, is niet altijd gezond voor dieren.

Andere interessante artikelen