maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Hoe kom je af van vlooien bij honden?

Help! Mijn hond heeft vlooien! Is jouw hond constant aan het krabben en bijten? Dikke kans dat deze last heeft van vlooien. Vlooien bij honden zijn de meest voorkomende vorm van parasieten en erg lastig om vanaf te komen omdat ze zich zo snel voortplanten. Een vrouwtjesvlo legt tot wel 50 eitjes per dag! Daarom is het belangrijk om ze proberen te voorkomen. Hier vind je alle informatie om vlooien bij honden te voorkomen of hoe je er vanaf komt als jouw hond ze toch heeft opgepikt.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine bruine insectachtigen van ongeveer 1 tot 3 mm groot met een kleine kop, groot lichaam en lange poten. Als parasieten voeden vlooien zich aan het bloed van jouw hond met vervelende gevolgen voor de gezondheid tot gevolg. Ze kunnen bijvoorbeeld ook lintwormen veroorzaken. Vlooien komen vooral veel voor bij honden en katten maar ook konijnen, vogels en egels kunnen er last van hebben.

Hoe komt mijn hond aan vlooien?

Hoe komt mijn hond aan vlooien?

Één van de vervelende kenmerken van vlooien is dat ze heel ver kunnen springen, tot wel 1 meter. Hierdoor kan jouw hond vlooien overal oppikken. Vaak wordt verwacht dat vlooien overspringen van dier op dier en dat honden ze krijgen van andere honden. Dit is niet waar. De vlo heeft er namelijk geen baat bij om zich na een maaltijd te verplaatsen naar een andere gastheer. Ze houden zich schuil in lage gewassen zoals struiken en grassen in het gebied van zoogdieren. Dus bijvoorbeeld in de duinen waar ook grote grazers rondlopen. Zodra jouw hond langs loopt springen ze over. Vlooien bij honden vind je voornamelijk rond de oren, kruis, staart, dijen en de binnenkant van de buik.

Nadat de vlo zich tegoed heeft gedaan aan het bloed van jouw hond, legt deze eitjes in de vacht van de hond. Deze eitjes vallen uiteindelijk op de grond, binnen of buiten, bijvoorbeeld doordat de hond krabt aan de gebeten plek. Deze eitjes komen uit en brengen nieuwe vlooien met zich mee. Als dit binnen gebeurd, loop je ook een risico op een vlooienplaag.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Elke vlo doorloopt dezelfde levenscyclus. Als jouw hond vlooien krijgt, begint dat vaak met één vlo. Deze voedt zich aan het bloed van de hond waarna de vlo in staat is om eitjes te leggen. Zoals gezegd, kunnen dit er zeker 50 per dag zijn, gedurende een leven van 50 tot 100 dagen. Als deze eitjes in huis terecht komen, komen hier larven uit die zich uiteindelijk verpoppen. Om als volwassen vlo te ontpoppen, heeft het trillingen nodig. Zoals mensen die op een houten vloer lopen. Hierdoor ontstaat een vlooienplaag vaak na bijvoorbeeld een vakantie. Alle vlooien blijven in hun pop zitten tot jullie weer thuis komen, er trillingen ontstaan en ze allemaal tegelijk uitkomen.

Bij een vlooienplaag zijn de vlooien die daadwerkelijk op jouw hond zitten daarom slechts 5% van het probleem. De overige 95% is een verspreiding van eitjes en larven overal door je huis. Normaals, het is dus belangrijk om vlooien te voorkomen, aangezien de kans dat je die allereerst vlo tegen komt niet bijzonder groot is.

Symptomen van vlooien bij honden

De meest voorkomende symptomen van vlooien bij honden zijn jeuk en plaatselijk rode plekken. Blijft jouw hond eindeloos krabben en bijten? Dan is de kans groot dat deze ergens vlooien heeft opgelopen. De jeuk bij vlooienbeten ontstaat door een reactie op het speeksel van de vlo. Bij een vlooienallergie krabt en bijt de hond zich soms tot bloedens toe. Bovendien kunnen er korstjes, kale plekken en zelfs etterend eczeem ontstaan als gevolg van het krabben.

Als een vlo besmet is, kan deze lintworm overbrengen. Dit is ook besmettelijk voor mensen. Bij honden kan dit zorgen voor jeuk rond de anus, bij mensen kan het soms buikklachten veroorzaken. Het is verder niet schadelijk.

Je kunt vlooien bij honden met behulp van een speciale vlooienkam van de vacht afkammen. Je kunt ze ook herkennen aan de zwarte poepjes die ze achterlaten die aan de kam blijven zitten.

Hoe kom je van vlooien af?

Heb jij bij jouw hond vlooien ontdekt? Dan is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk vanaf komt. Aangezien het probleem dus voornamelijk zit in de eitjes die inmiddels overal door het huis zitten, is alleen je hond behandelen tegen vlooien niet genoeg. Het hele huis moet schoon. Waarschijnlijk duurt het zo’n 2 tot 3 maanden voor je van de vlooienplaag af bent. Vlooien zitten het liefst tussen textiel, dus tussen de plooien van de bank, in je tapijt en in de kussens van jouw hond. Was alles wat je kunt wassen op minimaal 60 graden en stofzuig de rest regelmatig. Dweilen kun je beter even achterwegen laten, vlooien zijn namelijk dol op vochtige omgevingen. Wil je toch graag dweilen, gebruik dan azijn, daar houden ze weer niet van.

Verder is het natuurlijk belangrijk om jouw hond te behandelen met speciale anti-vlooienproducten voor honden. Ook eventuele andere huisdieren moeten behandeld worden. Let er op dat honden producten giftig kunnen zijn voor katten en konijnen en andersom!

Wat is de beste anti-vlooienbehandeling voor honden?

Onderstaande producten werken zowel als een preventief vlooienmiddel voor honden als een behandeling achteraf. Ze zorgen ervoor dat aanwezige vlooien en eitjes gedood worden, terwijl het nieuwe vlooien afweert.

Gebruik een vlooienkam

Vlooienkammen kunnen worden gebruikt om door de vacht van de hond te borstelen. Dankzij de fijne tanden is het gemakkelijk om ongewenste vlooien op te vangen en te verwijderen. Zorg dat je bij het borstelen doordringt tot op de huid, zodat je alle ongewenste beestjes meeneemt. Zitten er vlooien aan de kam? Dood deze dan in een bakje zeepwater.

Anti-vlooien spot-on pipetten

Spot-on pipetten voor honden zijn speciale druppels die zowel aanwezige vlooien binnen 24 uur doden, maar ook 3 tot 4 weken beschermen tegen nieuwe vlooien. Druppel de pipetten tussen de schouders van jouw hond. De werkzame stoffen vormen een beschermende laag over de vacht van jouw hond.

Vlooienspray voor honden

Een vlooienspray is vergelijkbaar met de spot-on pipetten. Spray de vloeistof over de vacht van jouw hond en laat het zijn werkt doen. De spray doodt binnen 24 tot 48 uur de aanwezige vlooien, maar biedt wel 3 maanden bescherming tegen nieuwe vlooien.

Vlooienhalsband voor honden

Een ander veelgebruikt middel tegen vlooien bij honden is de vlooienhalsband. Het voordeel van deze halsband is dat het 6 tot 8 maanden werkt en je dus niet om de paar weken hoeft te druppelen. Vooral als jouw hond al vlooien heeft is dit een goede oplossing, omdat het een aantal maanden duurt voor de vlooien weg zijn. Ook hierbij wordt een beschermende laag over de vacht van jouw hond verspreidt.

Vlooientabletten voor honden

Vlooientabletten bieden jouw hond de snelste verlichting van aanwezige vlooien. Binnen 3 tot 6 uur zijn alle vlooien gedood. Dit is dus een goede oplossing als jouw hond erg veel last heeft van jeuk. Het biedt echter geen bescherming tegen nieuwe besmettingen en zal dus in combinatie met andere vlooien behandelingsproducten gebruikt moeten worden.

Omgevingsspray tegen vlooien

Om de vlooienplaag zo efficiënt mogelijk uit te roeien is het verstandig een omgevingsspray of tapijtspray te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de vlooien in jouw huis worden gedood. Zorg dat je eerst stofzuigt, omdat door de trillingen nieuwe vlooien ontpoppen en je op deze manier de meeste vlooien doodt.

Natuurlijke vlooienbestrijders voor honden

Hoe komt mijn hond aan vlooien?

Vind je het niet zo’n prettig idee om jouw hond te behandelen met chemische producten? Of zoek je een goedkoper alternatief voor bovengenoemde opties? Probeer dan eens een natuurlijke vlooienbestrijder. Zoals gezegd houden vlooien niet van azijn. Je kunt voor jouw hond een natuurlijke vlooienspray maken door wat appelazijn in een spuit fles te doen en voorzichtig op de huid van jouw hond te sprayen. Appelazijn is een natuurlijk product wat de PH waarde van de hondenhuid niet aantast en geen irritatie veroorzaakt. Je kunt ook wat door een natuurlijke hondenshampoo mengen en jouw hond hiermee wassen.

Een ander populair huismiddel tegen vlooien bij honden is het maken van een vlooienval met zeepwater. Deze vervelende parasieten zijn niet erg slim en worden aangetrokken door licht, dus probeer 's avonds een ondiepe schaal vol zeepwater onder een nachtlampje te plaatsen. Op die manier komen ze vast te zitten in de schaal als ze naar de lichtbron springen. Controleer de zelfgemaakte val elke ochtend totdat je vlooienprobleem is opgelost.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met