maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Huid & vacht

Hoe verzorg je het gezicht van je hond

Of je het nu leuk vindt of niet, kapsels horen bij het leven. Om de paar weken of maanden moet jouw kapsel even worden bijgewerkt zodat het er netjes uit blijft zien. Dit is voor honden niet anders. Behalve natuurlijk dat hun hele gezicht meestal bedekt is met vacht, dat na binnen de kortste keren al onder de modder zit. Je kunt je trouwe vriend natuurlijk meenemen naar een professionele trimmer, maar die zijn niet altijd even goedkoop. Maar maak je geen zorgen, want je kunt het ook zelf doen. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over het verzorgen van het gezicht van je hond.

Benodigdheden:

  • Tondeuse
  • Schaar
  • Borstel
  • Handdoek
  • Een gelukkige hond!

Kalmeer ze eerst

Veel honden, vooral die met veel energie, kunnen maar moeilijk stil zitten. Klinkt dit als jouw hond? Probeer dan eerst even een lange wandeling te maken voordat je de schaar pakt. Hoe meer ontspannen je hond is, hoe groter de kans dat hij stil zal zitten tijdens de beurt. Dit is vooral belangrijk bij het verzorgen van het gezicht van een hond. Het laatste wat je wilt, is om je hond op een gevoelige plek te prikken. Jong geleerd is oud gedaan, dus begin al met het verzorgen van je hond wanneer het een pup is. Wie weet hoef je ze dan op oudere leeftijd niet eerst te vermoeien voordat je de schaar pakt.

Borstel de vacht regelmatig

Doe jezelf een plezier en pak zo snel mogelijk een hondenborstel die geschikt is voor het haar van je hond. Maak er een gewoonte van om hun haar elke dag te borstelen als je kunt. Hoe minder klitten hun haar, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te trimmen. Dan kun je probleemgebieden ook direct aanpakken.

Als je wilt weten wat voor soort borstel je moet gebruiken, zijn dit de vuistregels: Gebruik voor lang haar een pinnenborstel. Een borstel met zachte haren werkt goed voor fijn haar. Een metalen kam is geschikt voor kort, stug haar.

Was het gezicht en haar

Gebruik een vochtige handdoek om de ogen schoon te maken. Hondentranen bevatten afvalproducten die vlekken op hun vacht kunnen veroorzaken. Je kunt ook de oorzaak van het probleem aanpakken. Probeer brokjes om traanvlekken te verminderen. Dit zijn lekkere snoepjes die de oorzaken van hondentranen kunnen verhelpen.

Gebruik vervolgens de handdoek om de buitenkant van de oren schoon te maken. De binnenkant kun je overslaan, daar zorgt het lichaam zelf voor. Was ten slotte ook nog even de bek af.

Borstel voordat je trimt

Zet je hond op een handdoek en begin met borstelen. Strijk altijd van boven naar beneden. Wees voorzichtig, zodat je ze niet laat schrikken of de huid irriteert. Laat probleemgebieden over voor de tondeuse.

Gebruik een tondeuse voor het hoofd en gezicht

Als het haar van je hond erg lang is, bind de delen dan vast in 'knotjes' om de gebieden eronder te kunnen trimmen en zorg ervoor dat alles gelijk is. Trim het haar op het voorhoofd, de wangen, de kin en tussen hun ogen en oren. Trim ook de eerder besproken probleemgebieden bij.

Trim alle gebieden naar dezelfde lengte zodat het haar ook geleidelijk groeit. Let erop dat je de tondeuse niet te dicht op de huid houdt vanwege de hitte. Schakel het apparaat indien even uit om het te laten afkoelen voordat je verder gaat.

Heeft je hond grote, hangende oren? Til deze dan even omhoog en trim ook de onderliggende gebieden bij.

Gebruik een schaar voor de snuit en ogen

Gebruik voor de veiligheid een schaar om het haar rond hun snuit en ogen te knippen. Houd ze altijd uit de richting van het gebied. Scharen produceren natuurlijk veel minder geluid, waardoor het beter is om gevoelige gebieden te knippen omdat je hond hierdoor minder nerveus wordt. Knip zo nauwkeurig mogelijk.

Geef ze een goede shampoo

Tijd voor de wasbeurt. Maak het haar goed nat en gebruik dan een shampoo, zoals de Animgo Grooming Shampoo. Het is verrijkt met lavendelolie, aloë vera en kokosolie zodat het een aannemelijke geur achterlaat, de huid kan kalmeren en ervoor kan zorgen dat de vacht mooi glanst. Spoel vervolgens de shampoo af en laat de vacht goed drogen.

That’s it! Je hond is er helemaal klaar voor. Nu je weet hoe je het gezicht van je hond moet verzorgen, herhaal je dit proces iedere 2-4 weken om de verzorgde uitstraling te behouden.

Andere interessante artikelen