Help, mijn hond heeft een teek! Wat nu?

Help! Mijn hond heeft een teek! Het zal elke hondeneigenaar waarschijnlijk wel eens zijn overkomen na bijvoorbeeld een wandeling in het bos. Maar wat zijn teken eigenlijk en wat voor problemen kunnen ze met zich meebrengen voor jouw hond?

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden aan het bloed van jouw hond, of aan dat van jou. Ondanks dat teken zich graag nestelen in de vacht van onze huisdieren, zijn wij mensen namelijk niet veilig voor deze beestjes. Teken zijn meestal maar 1mm groot wanneer ze zich aan jouw hond vastklampen. Maar zodra ze zich volzuigen met bloed kunnen ze groeien tot maar liefst 1cm grootte (de grootte van een koffieboon). Vaak worden teken pas ontdekt als ze al groot zijn, omdat je bij het aaien van jouw hond een bultje kunt voelen. De teek ziet er dan uit als een ei-vormig, 8 potig, spinnetje.

Hoe komt mijn hond aan teken?

Teken bevinden zich vooral op mos, gras, varens, bosbesplanten en tussen dode bladeren. Op het moment jouw hond langs loopt, stappen ze over en grijpen ze zich vast aan de vacht. Ze vallen dus niet uit bomen en kunnen niet springen, zoals vaak wordt geloofd. Eenmaal op de vacht van jouw viervoeter nestelen ze zich en zuigen zich vol met bloed. Teken bij honden nestelen zich vooral op de kop, oren, poten of in de nek. Maar ze kunnen ook op andere plekken voorkomen.

Symptomen van teken bij honden

Aangezien een teek erg klein kan zijn, is deze niet altijd met het blote oog te zien. Er zijn echter wel andere signalen dat jouw hond een teek heeft. Een tekenbeet bij honden kan zichtbaar zijn door rode vlekken en irritatie rond de beet. Als de teek zichzelf al heeft losgelaten, wat ze soms doen als ze genoeg bloed hebben ontvangen, kan er een bultje achterblijven. Een tekenbeet is niet pijnlijk, maar kan wel jeuken. Als de hond meerdere teken heeft kunnen er ergere klachten ontstaan zoals bloedarmoede, gewichtsverlies, verlies van de eetlust en koorts.

Het grootste gevaar bij een tekenbeet is echter de kans op ziektes die de teek met zich meebrengt. Vroeger werd gezegd dat het tot drie dagen duurt voor de ziekteverwekkers van de teek overgedragen worden op de hond, hier is echter geen bewijs voor. Het kan wel zijn dat de bacterie nog niet ver verspreid is in het lichaam als deze snel wordt verwijderd. Daarom is het zo belangrijk om jouw hond regelmatig te controleren op teken, om de infectie kans zo laag mogelijk te houden. Dus onthoud: controleer jouw hond altijd op teken wanneer je binnen komt van een wandeling.

Ziektes door teken bij honden

Er zijn verschillende soorten teken die verschillende soorten ziektes met zich meebrengen. Tot enkele jaren geleden kwam in Nederland nagenoeg alleen de ziekte van lyme bij honden voor, maar steeds vaker komen ook andere ziektes voor, die voorheen enkel in het buitenland voorkwamen.

De ziekte van lyme bij honden

De ziekte van lyme is de meest voorkomende tekenziekte bij Nederlandse honden. Één op de vijf teken is besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van lyme veroorzaakt. Bij mensen is het meest voorkomende symptoom van de ziekte van lyme een rode kring om de de plek van de beet. Bij honden is dit vrijwel nooit het geval. Bij honden uit de ziekte van lyme zich vooral door gewrichtsontstekingen en griep symptomen zoals koorts en verminderde eetlust. Een gewrichtsontsteking is te herkennen aan plotselinge kreupelheid van jouw hond en pijn aan de gewrichten. Bovendien kunnen de gewrichten opgezwollen zijn en warm aanvoelen.

Wanneer de ziekte van lyme niet snel wordt behandeld, kan de bacterie zich verspreiden naar de organen en deze zelfs stilleggen. Een hond kan dus overlijden aan de ziekte van lyme. Gelukkig is het goed te genezen wanneer je er op tijd bij bent en overlijden honden hier vrijwel nooit aan. Meestal worden symptomen bij de ziekte van lyme bij honden binnen een paar dagen zichtbaar en kan de hond hiervoor antibiotica krijgen. De meeste honden zijn er dan na drie weken weer bovenop.

Tegenwoordig kun je jouw hond preventief inenten tegen de ziekte van lyme.

Babesiose bij honden

De twee soorten teken die deze bacterie kunnen overbrengen kwamen normaal niet voor in Nederland, maar worden tegenwoordig steeds vaker gesignaleerd, vooral in duingebieden bij grote grazers in de buurt. Babesiose bij honden is een stuk dodelijker dan de ziekte van lyme, bijna elke hond die niet wordt behandeld overlijd aan deze bacterie. Vandaar dat hij de bijnaam “hondenkiller teek” heeft. Bij deze teek duurt het wel drie dagen voordat de bacterie zich in het lichaam van de hond nestelt, en is dus gemakkelijker te voorkomen door snel te handelen. De behandeling bestaat uit twee injecties die tien dagen na elkaar worden toegediend.

De babesia bacterie tast de rode bloedcellen van de hond aan waardoor ze kunnen openbarsten, met alle nare gevolgen van dien. De hond kan hierdoor last krijgen van een verhoogde hartslag, geelzucht, opgezette lymfeklieren, rode of groene urine, bloedarmoede door onderhuidse bloedingen, zweren in de bek en/of ademhalingsproblemen. Deze symptomen kunnen chronisch worden en vaak op latere leeftijd alsnog de dood tot gevolg hebben.

Let op de volgende vroege symptomen van babesiose om deze ziekte bij jouw hond snel te herkennen:

  • Hoge koorts
  • Jeuk en irritatie wanneer de teek zich vastzet
  • Na het loslaten van de teek verdikking en soms zelfs ontsteking van de huid
  • Slechte eetlust en/of braken
  • Bleke of gele slijmvliezen
  • Sterk rood verkleurde urine

Ehrlichiose bij honden

Ehrilichiose heeft vergelijkbare ziekteverschijnselen als babesiose. Enkele verschillen in de acute symptomen van ehrlichiose zijn trillerigheid, neerslachtigheid en oogproblemen zoals infecties. Bovendien is het iets minder dodelijk van babesiose, alhoewel de kans op chronische klachten net zo groot is en deze kans zelfs blijft bestaan na behandeling. Bij ehrlichiose ontstaat een soort balans tussen de ziekteverwekkers en het immuunsysteem waardoor de hond niet echt ziek is, maar ook niet helemaal fit. Er valt dus wel mee te leven.

De behandeling van ehrlichiose bij honden is door middel van medicatie. Afhankelijk van de progressie van de ziekte, moet de hond enkele weken tot enkele maanden medicatie gebruiken. In ernstige gevallen wordt de hond opgenomen voor bloedtransfusies, voor een betere kans op genezing.

Hoe voorkom je teken bij honden?

Voorkomen is beter dan genezen. Dit gaat zeker ook op voor tekenbeten bij honden. Gelukkig zijn er een aantal opties ter preventie van teken bij honden. De makkelijkste optie is om jouw hond regelmatig te controleren op mogelijke teken. Gemiddeld duurt het 24 uur voor de teek zich vastbijt in de huid van jouw hond, voor de tijd kun je ze zo van jouw geliefde viervoeter afplukken. Maar zoals gezegd, kunnen teken soms erg klein zijn en zie je ze niet zo gemakkelijk. Hiervoor zijn er verschillende opties die kunnen helpen voorkomen dat ze überhaupt op jouw hond terecht komen. De meestgebruikte teken-werende middelen voor honden zijn een speciale vlooien- en teken halsband, druppels of sprays. Deze zorgen voor een beschermende laag over de vacht van jouw hond die voorkomt dat teken worden aangetrokken en zijn niet schadelijk voor de hond zelf.

Een speciale tekenshampoo doodt de aanwezige teken, maar kan ook preventief worden ingezet. Het doodt namelijk ook eitjes die een vrouwelijke teek heeft gelegd in de vacht van jouw hond of de larven die net zijn geboren. Zo voorkom je dat de teken tot een volwassen leeftijd komen en zich alsnog vastbijten in jouw hond.

Hoe verwijder je teken bij honden?

Heeft jouw hond toch een teek opgelopen na bijvoorbeeld een wandeling in het bos of de duinen? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Ga nooit zomaar trekken aan een teek die zich heeft vastgebeten! Hiermee loop je het risico dat de teek gaat “overgeven” en de ziekteverwekkers via het speeksel alsnog in de bloedbaan van jouw hond terecht komen. Gebruik een speciale tekentang om de teek op een veilige manier te verwijderen. Hiermee kun je de teek goed vastpakken bij de kop, om te voorkomen dat er speeksel vrijkomt. Draai vervolgens de teek uit het lichaam van jouw hond en controleer of de hele teek is verwijderd. Zo niet, zal de rest vanzelf loslaten. Je kunt het zien als een diepe splinter die door het lichaam vanzelf weer naar buiten wordt geduwd. Dit kan er uit zien als een kleine ontsteking maar kan verder geen kwaad.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met