Angst & gedrag

Een bange hond kalmeren

Heb jij een hond die snel ergens van schrikt, constant met de staart tussen de poten loopt of jou als menselijk schild gebruikt? Wil je weten hoe je een angstige hond kunt helpen? Lees dan verder. In dit artikel lees je hoe je een angstige hond kunt kalmeren. Of je nu op zoek bent naar tips over hoe jij je moet gedragen bij een bange hond of op zoek bent naar medicatie voor angstige honden, wij hebben alle tips voor bange honden verzameld.

Wat te doen met een angstige hond?

Het is belangrijk dat je weet hoe je moet omgaan met een angstige hond. Een angstige hond leunt op jou als baasje. Als jij in paniek raakt, raakt de hond ook in paniek. Raak jij in paniek bij onweer en loop je onrustig van raam naar raam om te kijken hoe heftig het is? Gegarandeerd dat jouw hond zenuwachtig achter je aan hobbelt en de volgende keer direct angstig wordt als het weer onweert. Het is dus vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat jij de hond het idee geeft dat er niks is om bang voor te zijn. Ga de hond dus ook niet troosten! Troost komt na een vervelende gebeurtenis, en het geeft de hond het idee dat er inderdaad iets was om bang voor te zijn.

Leid de hond af

In plaats van reageren op de prikkel, moet je proberen de hond ervan af te leiden. Probeer met de hond te spelen en neem afstand van de prikkel als dat mogelijk is. Doe daarbij zo normaal en enthousiast mogelijk. Ga gewoon door met je dag alsof er niks aan de hand is. De hond zal zo merken dat er niks is om zich zorgen over te maken en dat jij er bent ter bescherming. De hond zal zo bij nieuwe situaties naar jouw bevestiging zoeken dat er niks aan de hand is, waardoor je toekomstige angstreacties in veel gevallen kunt voorkomen.

Negeer de bange hond niet

Het is wel aan te raden om de hond even bevestigend toe te spreken dat er niks aan de hand is, in plaats van deze volledig te negeren. Een hond vertrouwt op jou ter bescherming en zal jouw reactie peilen. De hond weet ook wel dat jij die harde knal ook hoorde en zoekt naar jou om te zien hoe deze moet reageren. Als jij de hond negeert, kan deze zich ook niet gesteund voelen. Even een “niks aan de hand hoor, blijf maar lekker liggen/spelen” kan helpen ter bevestiging. De hond weet dan in ieder geval dat jij er bent als er iets aan de hand is.

Rustgevend middel voor angstige hond

Is jouw hond al wat ouder en helpen bovengenoemde technieken niet meer om de angst te onderdrukken, bijvoorbeeld omdat de angst zich inmiddels genesteld heeft? Dan ben je wellicht op zoek naar een rustgevend middel voor angstige honden. Deze kunnen voor een korte periode gebruikt worden, bijvoorbeeld in december, of voor een lange periode als jouw hond altijd een beetje schrikkerig is.

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke producten verkrijgbaar die jouw hond kunnen helpen bij angsten. Het voordeel met natuurlijke producten is dat ze niet schadelijk zijn voor honden en geen bekende bijwerkingen met zich meebrengen. Het is een natuurlijk alternatief op medicijnen. Wel wordt er aangeraden bij aanhoudende angsten ook gedragstherapie toe te passen om de oorzaak van de angst aan te pakken.

Zylkène

Zylkène is een voedingssupplement wat ingezet kan worden om angsten en spanning bij honden te verminderen. Er wordt aangeraden om er een paar dagen voor de spannende gebeurtenis al mee te beginnen en het optimale resultaat wordt behaald bij een gebruik van 1 á 2 maanden. Het kan dus gemakkelijk de gehele decembermaand gegeven worden of bijvoorbeeld tijdens een grote verbouwing die een tijdje duurt.

Telizen

Telizen zorgt ervoor dat de hond beter om kan gaan met stressvolle momenten en daarbij verbetert het ook het leervermogen. Dit is dus vooral handig als je ook met jouw hond gedragstherapie wilt proberen om van de angstproblemen af te komen. Voor een optimaal resultaat wordt het minimaal 2 maanden gebruikt.

Bach bloesem voor angstige honden

Bach bloesem remedies zijn te vinden in vele soorten en maten, voor mens en dier. Ze worden voor mensen bijvoorbeeld gebruikt bij examenstress. Het voordeel van bach remedies is dat ze direct werken en na het gebruik geen sporen achterlaten. Je kunt ze dus direct gebruiken wanneer je ziet dat de hond angstig is, en hoeft ze niet preventief te gebruiken. Deze druppels voor angstige honden zijn ideaal voor bijvoorbeeld oudjaarsavond of een lange autorit voor honden die niet zo van autorijden houden.

Medicatie voor angstige honden

Zijn zelfs de natuurlijke rustgevende producten voor jouw angstige hond niet voldoende? Dan kun je alsnog kiezen voor echte medicatie. Deze medicatie is verkrijgbaar bij dierenartsen en moet altijd in overleg worden toegediend. Als jouw hond echt ernstige trauma’s heeft opgelopen is het aan te raden om de dierenarts in te schakelen voor hulp. Vaak wordt hierbij ook intensieve gedragstherapie aangeraden voor een optimale werking. Alleen maar kalmerende middelen toedienen zorgt er niet voor dat jouw hond leert dat deze niet bang hoeft te zijn voor verschillende prikkels.

Andere interessante artikelen