maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

De meest voorkomende symptomen van stress bij honden

Honden zijn van nature erg gevoelige dieren die snel stress ervaren door prikkels. Bijvoorbeeld als zij het overzicht op een situatie verliezen, maar ook door positieve ervaringen. Wanneer jij jouw hond vraagt om mee naar buiten te gaan zal deze waarschijnlijk heel enthousiast reageren. Dit enthousiasme is ook een vorm van stress en wordt positieve stress genoemd. Positieve stress kan over het algemeen geen kwaad, tenzij het voor een langere tijd aanhoudt. Overprikkeling kan echter zorgen voor negatieve stress en dat kan wel effect hebben op de gezondheid van jouw hond. Maar wat is precies negatieve stress bij honden, waar komt het vandaan, wat zijn de symptomen en hoe kunnen we de stress verminderen?

Negatieve stress bij honden

Negatieve stress is de stress zoals we die kennen. Stress die ontstaat door angst of overprikkeling en die zich kan uiten in verschillende fysieke en mentale klachten. Bij honden is een bekend voorbeeld wanneer deze een onbekende andere hond tegenkomt. Sommige honden zullen hier een beetje zenuwachtig van worden, maar sommige honden kunnen flink in paniek raken. Dit verschilt vaak per soort en grootte, sommige hondensoorten staan bekend als gestreste honden en zullen sneller overprikkeld raken. Toch zijn alle honden vrij gevoelig en zijn er veel prikkels die kunnen zorgen voor stress. Zie onderstaand schema voor de meest voorkomende stress prikkels bij honden.

Veelvoorkomende redenen voor stress

Verlatingsangst
Verlatingsangst
Autorijden
Autorijden
Vuurwerk en andere harde geluiden
Vuurwerk en andere harde geluiden
Bezoek aan de dierenarts
Bezoek aan de dierenarts
Verhuizing of zelfs een vakantie
Verhuizing of zelfs een vakantie
Nieuwe mensen of dieren
Nieuwe mensen of dieren

Symptomen van stress bij honden

Honden zijn van nature conflictmijdende dieren. Dit wil zeggen dat ze door middel van lichaamstaal zullen laten merken dat ze zich niet op hun gemak voelen of ruimte willen. Bij andere honden komen deze signalen meestal goed aan, waardoor een conflict op straat kan worden voorkomen. Als jij jouw hond een beetje kent, zie je dat ook jouw hond stresssignalen afgeeft. Het is belangrijk om deze signalen van stress te herkennen zodat jij jouw hond kan helpen in een stressvolle situatie. Zo kun je bijvoorbeeld jouw hond wegleiden van een stressvolle situatie voordat deze escaleert. Maar wat zijn dan deze stress-symptomen bij honden?

Meest voorkomende signalen van acute stress bij honden

Meest voorkomende signalen van acute stress bij honden

Deze symptomen komen vaak voor en heb je als hond eigenaar waarschijnlijk wel eens gezien als jouw hond iets tegen komt op straat waar hij geen raad mee weet. Het betekend echter niet dat bij het vertoon van deze signalen, er altijd iets aan de hand is. Jouw hond kan ook gewoon moe zijn als deze gaapt en kan iets gezien of geroken hebben met als gevolg druk gesnuffel of gegraaf. Bekijk dus altijd de context van de situatie voor je actie onderneemt. Honden kunnen ook gestrest raken als ze resoluut worden meegetrokken. Als er geen angstige factoren in de buurt zijn, kan het gewoon impulsief gedrag zijn. Komt het echter vaker op die plek voor, kan er toch iets aan de hand zijn en is het beter om die plek te ontwijken.

Overige symptomen van stress bij honden

Naast deze veelvoorkomende directe signalen van stress bij honden, kunnen er ook lichamelijke symptomen ontstaan die vaak te wijten zijn aan chronische stress. Een situatie met een andere hond op straat is een voorbeeld van acute stress. Zodra jullie weer doorlopen is de prikkel weer verdwenen en zal jouw hond geen stress meer hebben. Maar als er een aanhoudende prikkel is, zoals een nieuw huisdier waar jouw hond niet mee overweg kan, kan dit zorgen voor chronische stress. De meest voorkomende signalen van chronische stress bij honden zijn de volgende:

De meest voorkomende signalen van chronische stress bij honden

If your dog is showing any of these signs and you think they may be feeling stressed, there are some ways to help!

  • Gespannen lichaamshouding (bijvoorbeeld een strak gesloten mond of weggetrokken lippen, stijve staart)
  • Happen of bijten
  • Haren op de nek en rug staan overeind
  • Plotselinge haaruitval of roos
  • Veel drinken, zonder medische reden of door langdurige beweging
  • Hyperactiviteit of juist heel passief gedrag
  • Rijden op mensen, honden of voorwerpen
  • Op normale dagelijkse gebeurtenissen reageren met agressie, angst of onrustig gedrag
  • Vernielen
  • Stereotiep gedrag, ijsberen, overmatig likken

Er zijn meerdere factoren die kunnen zorgen voor chronische stress bij honden, vooral factoren in huis spelen een belangrijke rol aangezien de hond hier langdurig in zit. Als je denkt dat geruzie in huis enkel effect heeft op de mensen heb je het mis. Helaas zijn honden hier ook gevoelig voor omdat ze merken dat er iets mis is. Verder zijn te strenge opvoedingshandelingen zoals trekken aan de riem, schreeuwen en te lang trainen heel stressvol voor honden. Je moet streng zijn, maar overdrijf het niet. Het is aan te raden om een honden training te doen als je niet zeker weet hoe je jouw hond het beste op kunt voeden. Verder zijn eenzaamheid en te weinig beweging belangrijke oorzaken van chronische stress bij honden. Honden kunnen best een tijdje alleen zijn, maar ze hebben wel aandacht en beweging nodig. Zorg dus dat je niet te lang van huis bent of zoek iemand die jouw hond overdag uit kan laten.

Hoe help ik stress bij mijn hond te verminderen?

Als jouw hond last heeft van bovengenoemde symptomen is het belangrijk om de oorzaak van de stress te ontdekken en aan te pakken. Als het gaat om acute stress, is dit vaak gemakkelijk op te lossen door de prikkel te ontwijken. Loop een andere route, neem de hond niet te vaak mee in de auto of beperk omgevingsgeluid.

Heeft jouw hond echter last van chronische stress die niet zo gemakkelijk op te lossen is, zorg dan dat de algehele gezondheid van jouw hond wordt aangepakt.

Voldoende beweging

Honden hebben veel beweging nodig en moeten zeker tweemaal per dag een half uur wandelen. Bovendien is het belangrijk om met jouw hond te spelen. Bij het spelen van spellen komen stofjes vrij die jouw hond gelukkiger maken en als op een natuurlijke manier stress verminderen.

Geef ze een veilig gevoel

Jouw hond moet op jou kunnen vertrouwen. Je kunt plekken en geluiden tijdelijk ontwijken, maar het is belangrijker om jouw hond het gevoel te geven dat ze veilig bij jou zijn, wat er ook gebeurt. Als ze zich veilig voelen zullen ze jouw bevestiging zoeken als ze angstig worden, en door jouw rustgevende woorden weer tot rust komen, ondanks dat de prikkel niet weg gehaald wordt.

Dieet

De voeding van jouw hond is cruciaal voor de algehele gezondheid. Wanneer jouw hond een tekort heeft aan bepaalde vitamines of mineralen kan dit de stress levels verhogen en jouw hond angstiger maken. Zorg dus voor een goede voeding.

Honden stress supplementen

In een zeer stressvolle situatie zoals een verhuizing of verbouwing kan een stress supplement een toevoeging bieden aan de dagelijkse voeding. Er bestaan speciale honden stress supplementen die jouw hond kunnen kalmeren. Deze bevatten vaak rustgevende ingrediënten zoals kamille en vitamine B.

Afleiding

Zorgen dat jouw hond zijn gedachten verzet en zich bezig houdt met iets anders, kan de stress verminderen. Zo kun je muziek op zetten als jouw hond lang alleen thuis is zodat het huis minder leeg en eenzaam aanvoelt. Dit helpt ook om harde geluiden te overstemmen. Ook spelen op het strand met een hond die bang is voor water kan bijvoorbeeld voor afleiding zorgen.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met