maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Vachtverzorging

Hoe herken ik vlooien bij mijn hond?

Vlooien zijn bij honden een veel voorkomend probleem. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel middeltjes op de markt om een vlooienplaag te voorkomen. Toch gebeurt het wel eens dat zo’n middeltje niet werkt of dat je het vergeten bent en dan heeft de hond toch vlooien. Maar hoe herken je vlooien bij honden? Het meest bekende symptoom voor vlooien bij honden is jeuk, maar niet alle jeuk betekent meteen vlooien. Hier lees je waar je verder op kunt controleren als je verwacht dat jouw hond vlooien heeft.

Heeft mijn hond vlooien?

Vlooien zijn kleine, springerige parasieten die zich voeden aan het bloed van jouw hond. Klinkt eng, maar omdat ze zo klein zijn, kunnen ze niet al teveel schade aanrichten. Pas wanneer er een gigantische plaag is, kan het tot problemen leiden zoals bloedarmoede. Dit zien we bijvoorbeeld bij zwerfhonden waarbij de vlooien zich ongestoord kunnen blijven voortplanten. Toch kan één vlo al heel vervelend zijn.

Volwassen vlooien kun je zien lopen op de vacht van jouw hond. Ze worden 2-3 cm groot en hebben een roodbruine kleur. Ze leggen zo’n 20 tot 30 eitjes per dag, die maar 0,5 mm groot zijn en dus bijna niet te zien zijn. Wel kan de vlooienpoep je opvallen. Vaak vinden hondeneigenaren in de mand een grote hoeveelheid zwarte spikkeltjes. Deze geven bruin af zodra ze nat worden. Je kunt dus gemakkelijk met een nat papiertje controleren of je te maken hebt met vlooien.

Symptomen vlooien bij honden

Vlooien op honden veroorzaken jeuk. Dat is eigenlijk het enige symptoom. Wanneer de vlo zich vast bijt in de huid van de hond, komt er speeksel in de wond wat zorgt voor de stolling van de wond. Best netjes eigenlijk, ze zorgen er dus voor dat de wondjes niet gaan bloeden. Maar dat speeksel zorgt dus wel voor jeuk en het wondje kan alsnog pijnlijk zijn. Je zult vooral merken dat jouw hond gaat krabben en bijten aan de wond. De meeste jeuk bij vlooien uit zich rond de staartaanzet, liezen of buik.

Hoe komt een hond aan vlooien?

Help, mijn hond heeft vlooien! Maar hoe komt hij daar aan? Vlooien komen overal voor en kunnen dus overal opgelopen worden. Ze zitten tussen struiken en in het gras en kunnen ook van dier op dier overgegeven worden. Meestal is het ook zo dat als je meerdere huisdieren hebt en één heeft vlooien, de rest er ook last van heeft. Het is dus aan te raden om regelmatig op vlooien te controleren na een wandeling buiten, vooral als jouw hond in contact is geweest met andere dieren of lekker in het gras heeft liggen rollen. Bovendien kunnen eitjes vrij lang overleven. Het is dus heel belangrijk om bij een plaag alles goed schoon te maken om te voorkomen dat je maanden later weer opnieuw kunt beginnen omdat een aantal vergeten eitjes alsnog zijn uitgekomen.

Wat te doen bij vlooien bij honden?

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn verschillende opties op de markt die vlooien bij honden natuurlijk bestrijden. Omdat vlooien overal zijn en honden ze zo gemakkelijk oplopen, is het echt aan te raden om te zorgen dat je jouw hond preventief beschermt tegen vlooien. Dit kan met natuurlijke druppel pipetten die op de vacht worden aangebracht, tabletten of poeders die door de voeding gemengd kunnen worden of vlo-werende halsbanden. Deze middelen zijn ook aan te raden als je al te maken hebt gehad met een vlooien plaag, om een nieuwe plaag te voorkomen.

Van een vlooienplaag af komen

Heeft jouw hond toch vlooien opgelopen? Dan moet je hard aan de slag om ze weer weg te krijgen. Allereerst moet je jouw hond en eventueel andere huisdieren een goede wasbeurt geven met een speciale anti-vlooien honden shampoo. Bovendien moeten alle stoffen speeltjes, dekentjes en bedjes worden gewassen. Slaapt jouw hond op jullie bed of op de bank? Dan moet dit ook allemaal schoongemaakt worden.

Vlooien in de omgeving

Vlooien en vooral de eitjes kunnen zich echt overal nestelen. Daarom is het ook belangrijk om de omgeving schoon te maken en zelfs de auto. Goed stofzuigen is een begin, maar het gebruik van een anti-vlooien omgevingsspray is ook aan te raden. Dit omdat vlooien eitjes ook in de kleinste kiertjes kunnen zitten, waar de stofzuiger niet bij kan. De spray doodt alle eitjes en vlooien.

Zorg dat je voor deze natuurlijke opties kiest, omdat deze niet schadelijk zijn voor jouw dierenvriend.

Andere interessante artikelen