maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Hoe maak ik de oren van mijn hond schoon?

Vroeger, toen honden nog in het wild leefden, hoefde de oren niet door mensenhanden schoongemaakt te worden. De oren waren zo ontwikkeld dat de kans op infecties niet zo groot zijn. Helaas is dat niet meer het geval. Oorontsteking bij honden is de meest voorkomende klacht bij de dierenarts. Door het doorfokken van honden hebben de meeste hondenoren andere vormen gekregen die de nodige problemen met zich meebrengen. Hangoren zorgen voor een slechtere ventilatie. Grote oorschelpen vangen sneller vuil op en sommige honden hebben lange haren in de oren, waar gemakkelijk vuil aan vast blijft kleven. Reden genoeg dus om de oren van jouw hond regelmatig een schoonmaakbeurt te geven.

Hoe zitten de oren van mijn hond in elkaar?

Het gehoorkanaal van honden is anders dan dat van mensen. De gehoorgang van honden heeft een L-vorm, terwijl die van mensen recht is. Dit heeft een aantal nadelen. Als je naar de kop van jouw hond kijkt, loopt de gehoorgang dus verticaal naar beneden en maakt dan een bocht naar de hersenen. Je kunt je wellicht voorstellen dat vuiltjes die in de oorschelp van jouw hond zitten, gemakkelijk naar beneden vallen en in die bocht vast kunnen blijven zitten. Bovendien kan er een ophoping van oorsmeer plaatsvinden omdat overmatig oorsmeer bij honden niet zomaar uit het oor loopt zoals dat bij ons het geval is.

Naast de ophoping van vuil of oorsmeer, kan de L-vormige gehoorgang voor een slechtere ventilatie zorgen en kan er vochtigheid ontstaan. Al deze klachten kunnen infecties en oorontstekingen bij honden veroorzaken. Een regelmatige reiniging is daarom erg belangrijk om dit te voorkomen.

Hoe ontstaat een oorontsteking bij honden?

TZowel onze oren als die van onze huisdieren ontwikkelen oorsmeer om de gehoorgang soepel te houden en binnengekomen vuil naar buiten te drijven. Nu is dat bij honden al iets lastiger dan bij mensen vanwege de L-vorm van de gehoorbuis en levert dat al sneller problemen op. Maar er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat het vuil lastiger naar buiten komt. Als het vuil de hondenoren niet kan verlaten, hoopt het zich op in de gehoorgang. Als de ventilatie dan ook nog eens slecht is, wordt er een ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels gecreëerd waardoor een ontsteking ontstaat. Als deze ontsteking niet snel wordt verholpen, kan het het trommelvlies aantasten en daarmee het gehoor van jouw hond. Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken van oorproblemen bij honden:

Honden met hangoren

Hangoren kunnen bij honden zorgen voor een slechtere ventilatie van de oren waardoor er sneller bacteriën en schimmels in de oren ontstaan. Bovendien zorgen de hangende oren ervoor dat oorsmeer moeilijker uit de oorschelp loopt en dus ophoopt. Wanneer je zwarte of bruine aanslag ziet, is het belangrijk om dit weg te halen met bijvoorbeeld een tissue.

Lang haar in hondenoren

Sommige honden hebben lang haar in hun oren. Over het algemeen biedt dit juist bescherming in plaats van problemen, maar het maakt het wel gemakkelijker om vuil te verzamelen. Net als vuil dat aan de vacht blijft plakken, blijft het ook aan de haren in de oren plakken en kan het daar ophopen. Bovendien kan het, net als bij hangoren, de afvoer van oorsmeer en vuil blokkeren waardoor het zich ophoopt in de oren. Je kunt het haar in de hondenoren gerust bijknippen. Zorg er wel voor dat de losse haren dan niet in de oren terecht komen.

Erfelijke aanleg van oorproblemen bij honden

De meeste hondeneigenaren weten wel dat het doorfokken van honden de nodige erfelijke aandoeningen met zich meebrengt. Zo kunnen bepaalde honden gevoeliger zijn voor allergieën en daarmee ook voor oorproblemen. Doe daarom altijd uitgebreid onderzoek over het hondenras, het liefst voordat je een hond in huis haalt. Zo weet je wat je te wachten staat en tegen welke problemen jouw hond kan aanlopen.

Over het algemeen zijn hondenoren prima in staat zichzelf schoon te houden. Vroeger waren ze volledig zelfreinigend, en in principe zijn ze dat nog steeds. Maar bovenstaande eigenschappen kunnen het wel iets lastiger maken en vaker voor problemen zorgen. Wanneer zich problemen voordoen in de hondenoren kun je dit vaak merken omdat jouw hond veel krabt, met de oren klappert of met de kop langs meubels schuurt.

Hoe maak ik de oren van mijn hond schoon?

Heeft jouw hond slechts een beetje vieze oren, maar geen oorontsteking? Dan kun je de oren voorzichtig zelf schoonmaken. Weet je niet zeker of het iets ernstigs is? Ga dan altijd naar de dierenarts om het na te vragen, deze kan je ook laten zien hoe je de oren schoonmaakt. De meeste honden vinden het ook niet prettig dat je aan de oren zit.

  • Trek het oor van jouw hond voorzichtig naar achter. Doe dit niet zomaar, maar bouw het een beetje op. Stoei of knuffel eerst met jouw hond waarbij je voorzichtig de oren aanraakt, daarna kun je aan de slag.
  • Druppel wat oorreiniger in de oren. Gebruik geen water, dit is voor honden vervelend en kan juist weer voor problemen zorgen.
  • Masseer zachtjes de basis van hun oor om het product goed te verdelen. Verwijder vervolgens vuil door het naar boven te bewegen.
  • Wrijf met een doekje om je vinger de gehoorgang schoon of duw voorzichtig een kompres in het oor. Gebruik geen wattenstaafjes! Hiermee loop je het risico het vuil verder in het oor te duwen.
  • Masseer de oren weer, zo komt overmatig vuil, en eventueel het kompres, naar boven.
  • Maak de oorschelp schoon met een wattenschijfje.
  • Laat jouw hond zich uitschudden om het achtergebleven vocht en vuil te verwijderen.
  • Geef jouw hond achteraf een snoepje als beloning.

Gebruik de juiste producten

Het is heel belangrijk om de juiste producten te gebruiken, omdat je de situatie anders alleen maar erger maakt. Zoals gezegd kunnen wattenstaafjes ervoor zorgen dat het vuil nog dieper in de oren terecht komt. Daarbij is het ook belangrijk om pluisvrije doekjes te gebruiken. Watjes kunnen pluisjes in de oren achterlaten en ontstekingen veroorzaken. Bovendien zijn de druppels die je gebruikt zeer belangrijk. Gebruik absoluut geen alcohol of ethanol in de hondenoren! Deze geven een branderig gevoel. Veel mensen denken ook dat ze gewoon water kunnen gebruiken, maar dit heeft weinig nut. Het doel van speciale oordruppels voor honden is dat deze het oorsmeer op een niet agressieve wijze oplost. Daar waar water simpelweg op het oorsmeer blijft liggen. Dit kan ook achterblijven waardoor jouw hond hetzelfde gevoel krijgt als jij wanneer je na het zwemmen wat water in je oor hebt. Geen prettig gevoel.

Let er bij de aankoop van producten op dat ze voor dierlijk gebruik bedoeld zijn. Let er daarnaast op dat je kiest voor een product met natuurlijke ingrediënten. Veel producten die te koop zijn in dierenwinkels bevatten helaas nog steeds chemische ingrediënten die irritatie kunnen veroorzaken. Enkele natuurlijke ingrediënten zijn onder meer ingrediënten die beschermen tegen bacteriën en die schimmelwerend zijn, zoals tea tree olie en toverhazelaar. Ook ingrediënten die zachtaardig en rustgevend kunnen zijn, zoals aloë vera, zijn goede ingrediënten.

Hoe vaak moet ik de hondenoren schoonmaken?

Zoals al eerder gezegd, reinigen de oren van jouw hond zich in principe zelf. Één keer per week de oren van jouw hond schoonmaken is voldoende. Het is wel belangrijk om dagelijks te controleren of de hondenoren nog schoon zijn. Is het oor rood of vies, voelt het warm aan of komt er een onaangename geur uit? Dan is het tijd om de oren schoon te maken. Wanneer dit erg vaak voorkomt kan het zijn dat jouw hond last heeft van een chronische oorontsteking. In dat geval is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Een chronische oorontsteking bij honden kan namelijk het trommelvlies beschadigen. Als je vervolgens zelf de oren schoonmaakt, kun je dit verergeren. Laat dit dus altijd doen door een dierenarts.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met