maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Vachtverzorging

Vachtverzorging bij verschillende hondenvachten

De vacht van de hond is waarschijnlijk een belangrijke factor voor waarom we zo graag met onze viervoeters knuffelen. Maar om de vacht zacht en stralend te houden, is het wel belangrijk om deze goed te verzorgen. Honden kunnen dit namelijk niet zelf en kunnen allerlei soorten vachtproblemen krijgen als deze wordt verwaarloosd.

Er zijn verschillende soorten vachten die allemaal hun eigen type verzorging nodig hebben. Grof genomen, zijn de vachten onder te verdelen in kortharige honden, langharige honden en kale honden. Kale honden hebben uiteraard niet echt vachtverzorging nodig, maar des te meer huidverzorging. De vachtverzorging bij langharige honden vergt een stuk meer tijd en aandacht dan de vachtverzorging van kortharige honden. Het is belangrijk om te weten wat voor soort vacht jouw hond heeft, zodat je deze zo goed mogelijk kunt verzorgen.

Vachtverzorging kortharige honden

Kort stokhaar

De vachtverzorging van Labradors, Herdershonden en Rottweilers valt onder de noemer kort stokhaar. Ze hebben een dubbele vacht van een zachte onderlaag en stevige stokharen daar overheen. Deze ondervacht verliezen ze als ze in de rui zijn, waardoor het op dat moment belangrijk is om dagelijks te borstelen. De vacht blijft gemakkelijk vast zitten onder de stevige stokharen, en door te borstelen haal je deze alsnog los. Buiten de ruiperiode hoef je weinig te borstelen, zo af en toe een bad om onzichtbaar vuil en zand te verwijderen is wel aan te raden.

Ruwhaar

De ruwharige honden vacht bestaat uit 2 lagen korte haren. Een korte onderlaag en korte deklaag. Bij deze honden verhaart de bovenlaag, waardoor het belangrijk is om zo’n 3 keer per jaar de hond te plukken. Meestal wordt dit in een trimsalon gedaan. Het is ook aan te raden ze een aantal keer per jaar te trimmen, dus dat zou je dan tegelijk kunnen doen. Voorbeelden van ruwharige hondenvachten zijn die van Teckels, Schnauzers en Airdale Terriers.

Gladhaar

De gladharige hondenvacht bestaat enkel uit één laag aan korte, stevige dekharen die het hele jaar verharen. Losse haartjes kunnen bij honden kriebelen, je hond zal je dus dankbaar zijn als je regelmatig even kamt. Voorbeelden van gladharige hondenvachten zijn Dobermans, Jack Russel Terriers en Boxers.

Vachtverzorging langharige honden

Halflang haar met weinig ondervacht

Deze hondenvacht bestaat uit een korte donslaag en lange dekharen er overheen. Deze dekharen vallen uit en moeten een paar keer per jaar geplukt worden. Voorbeelden van honden met deze vacht zijn Border Collies, Cavelier King Charles Spaniëls en Cocker Spaniëls.

Halflang haar met veel ondervacht

Bij deze hondenvacht zit er een dikke zachte laag over de stevige dekharen. Deze onderlaag valt 2 keer per jaar tijdens de ruiperiode uit en moet daarom in die periode dagelijks geborsteld worden. De rest van het jaar verliezen ze ook de dekharen, dus regelmatig kammen is van belang. Honden die baat hebben bij deze vachtverzorging zijn Golden Retrievers, Duitse Herders en Berner Sennenhonden.

Kroeshaar

Een hond met kroeshaar, heeft alleen een zachte ondervacht die vaak wild groeit. Hierdoor zijn ze lekker zacht, maar missen ze ook een beetje bescherming van stevige haren die vuil afstoten. Ze verharen het hele jaar door, maar de haren blijven gemakkelijk vast zitten in de vacht. Regelmatig kammen is dus van belang en een knipbeurt op zijn tijd is ook een must om de eindeloos doorgroeiende vacht in toom te houden. Honden met kroeshaar zijn bijvoorbeeld Poedels en Bichon Frisee’s en hebben heel veel verzorging nodig.

Lang haar met veel ondervacht

Deze hondenvacht bestaat uit 2 lagen. De onderste laag verhaard het hele jaar door, maar blijft vaak vast zitten onder de bovenste laag lange haren waardoor er klitten ontstaan. Deze hondenvacht kom je tegen bij Bobtails en Briards. Ze verharen het hele jaar door en moeten echt dagelijks geborsteld worden.

Vilthaar

Een hondenvacht valt onder de noemer vilthaar, wanneer de onderlaag en bovenlaag dezelfde lengte hebben. Beide lagen verharen het gehele jaar en vormen dan klitten. Hierdoor gaat de vacht automatisch vervilten, wat je vervolgens voorzichtig los moet trekken. Regelmatig kammen is dus heel belangrijk. Veel mensen denken onterecht dat Labradoodles weinig vachtverzorging nodig hebben, maar helaas is dit juist een voorbeeld van een hondensoort met vilthaar.

Welke borstel moet ik voor mijn hond gebruiken?

  • Rubberen borstel: Enkel voor kortharige hondenvachten. Stimuleert de doorbloeding en verwijdert losse haren. Kijk uit buiten de ruiperiode omdat het levende haren kan meetrekken!
  • Verzorgingsborstel: Deze borstel verwijdert vuil en losse haren. Geschikt voor alle honden.
  • Massageborstel: Masseert de huid en stimuleert de bloedsomloop. Vooral voor kortharige honden of ter aanvulling bij langharige.
  • Combiborstel: Maakt de vacht los en verwijdert vuil en losse haren.
  • Slicker-borstel: Wordt gebruikt voor het ontklitten van de vacht en het verwijderen van vuil en losse haren. Vooral voor (half)lange hondenvacht.
  • Ruikam: Speciaal voor honden met een verharende ondervacht, dus langharige honden of krulhaar.
  • Verzorgingskam met roterende pennen: De verzorgingskam met roterende pennen verwijdert vuil en losse haren en is geschikt voor alle vachttypes.
  • Klittenkam: Specifiek voor het verwijderen van klitten bij de langharige hondenvacht.
  • Ontwolhark: Een ontwolhark is om half lange vachten door te kammen en/of te ontwollen.

Waarom is vachtverzorging bij honden zo belangrijk?

Zoals je hebt kunnen lezen, is er een verschil tussen de hoeveelheid haaruitval die honden hebben. Een hond met veel haaruitval en een makkelijk klittende vacht, heeft vanzelfsprekend veel vachtverzorging nodig om klitten te voorkomen. Maar ook voor kortharige honden is vachtverzorging essentieel. De vacht krijgt veel te verduren en beschermt de hond tegen vuil en beschadigingen. Wanneer de vacht slecht verzorgt wordt, kan de hond vachtproblemen krijgen zoals haaruitval of een stinkende vacht. Kale plekken bieden minder bescherming, waardoor een hond na een wandeling in het bos bijvoorbeeld zijn huid kan beschadigen. Een beschadigde huid kan weer voor andere lichamelijke problemen zorgen en zo ben je uiteindelijk ver van huis. Een gezonde vacht is voor een hond dus erg belangrijk en goede vachtverzorging is daarvoor heel belangrijk.

Andere interessante artikelen