maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Hoe verzorg ik het gebit van mijn hond?

Net als bij mensen, is het belangrijk om het gebit van honden goed te verzorgen. Maar liefst 90% van de honden boven de 3 jaar heeft last van gebitsproblemen, het merendeel veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Als dit niet wordt aangepakt kan het voor ontstekingen zorgen en uiteindelijk kunnen de hondentanden uitvallen. Gebitsverzorging bij honden is dus heel belangrijk voor het behoud van een gezond gebit. Helaas zijn de meeste honden hier niet heel erg fan van. Dus geven we je graag een aantal tips hoe je de gebitsverzorging van jouw hond kunt aanpakken.

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij honden?

Door het eten van voedsel en het kauwen op takken en andere voorwerpen vormt zich een laagje tandplak op de tanden van jouw hond. Tandplak bij honden ontstaat door een verzameling aan bacteriën en is meestal gelig van kleur, net als bij mensen. Als deze tandplak blijft zitten, kan het verharden en ontwikkelt bij de hond tandsteen. Door deze tandsteen wordt het gemakkelijker voor bacteriën om zich binnen te dringen in het tandvlees en daar zorgen ze voor ontstekingen. Als dit gebeurt ben je eigenlijk al te laat en is een afspraak bij de dierenarts hard nodig. Als hier namelijk niks aan gedaan wordt kunnen ook de wortels en botten worden aangetast en kunnen de hondentantden uiteindelijk uitvallen.

Signalen van gebitsproblemen bij honden

Er zijn verschillende signalen waaraan te merken is dat het gebit van jouw hond er slecht aan toe is.

  • Slechte adem
  • Ontstoken tandvlees: herkenbaar aan donker rood tandvlees, beginnend bij de aanzet van de tanden maar kan zich verspreiden door de hele bek.
  • Bloedend tandvlees
  • Aanslag op tanden en kiezen: in eerste instantie heeft tandplak een gele kleur, maar als het verergert kan het ook bruin worden.
  • Moeite met kauwen: meestal merk je dit omdat de hond nog maar aan één kant kauwt en ook geen trekspelletjes meer wil doen.
  • Losse tanden en kiezen: dit is in ernstige gevallen, eigenlijk ben je al te laat als je dit tegen komt. Maak in dat geval zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts.

Gebitsproblemen bij honden voorkomen

Gebitsproblemen bij honden voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de tanden van jouw hond zo schoon mogelijk blijven zodat de kans op gebitsproblemen wordt beperkt. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop jij jouw hond kunt helpen bij het schoonhouden van het gebit.

Hondentanden poetsen

De meest voor de hand liggende manier om te zorgen voor een gezond gebit bij jouw hond is om de tanden te poetsen. Helaas zijn de meeste honden het hier niet altijd mee eens en zullen ze dit niet altijd toelaten. Het wordt geadviseerd om hier jong mee te beginnen. Heb jij een puppy in huis? Dan zou je deze kunnen aanleren dat er niets ernstigs is aan tandenpoetsen. Zorg ervoor dat je een speciale honden tandenborstel en honden tandpasta gebruikt. Ook komt het minder intimiderend over als je jouw hond van achter benadert voor het poetsen. Bovendien kun je jouw hond zo beter op het gemak stellen als deze een beetje paniekerig wordt.

Is jouw hond al wat ouder en niet gewend aan tandenpoetsen? Dan wordt het mogelijk wat lastiger om de bek lang genoeg open te houden om de tanden te poetsen. Gelukkig zijn hier alternatieven voor op de markt zoals een speciale dental care spray voor honden. Ook zijn er tanddoekjes beschikbaar voor als de hond enige aanraking accepteert maar een tandenborstel niet. Dit is als het ware een vinger tandenborstel.

Kauwen voor een gezond gebit

De meeste mensen weten dat het kauwen op een bot voor honden gezond is, door het kauwen ontstaat er een schurend effect dat overmatig tandplak wordt verwijderd. Daarnaast zijn er ook andere producten, zoals kauwsticks en speciale kauwspeeltjes voor honden beschikbaar waar jouw hond lekker op kan kauwen terwijl deze werkt aan een gezonder gebit. Takken kun je beter laten liggen, omdat daar juist weer veel bacteriën op kunnen zitten. Kauwproducten zijn overigens geen wondermiddelen, ze kunnen niet al het aanwezige tandplak verwijderen. Maar het is een goed product ter ondersteuning voor de gebitsverzorging.

Schone tanden met kokosolie

Kokosolie wordt gezien als de tandpasta van de natuur. Zoek jij een gezond, en goedkoop, alternatief om jouw hond een handje te helpen bij de gebitsverzorging? Probeer dan eens kokosolie, honden zijn namelijk gek op de smaak van kokos. Neem een stuk groente die jouw hond lekker vindt, zoals wortel, en maak hier gaten in. Vul deze met kokosolie en leg het even in de vriezer. Geef het vervolgens aan jouw hond om lekker aan te kauwen. Vooral een lekker tussendoortje voor in de zomer.

Waar moet ik verder op letten bij de gebitsverzorging van mijn hond?

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, is ook de soort voeding van invloed op de vorming van tandplak bij honden. Zorg daarom voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen. Daarbij is het belangrijk om op te letten wat voor snoepjes je aan jouw hond geeft. De keuze aan honden snacks is enorm, maar ze zijn lang niet allemaal even gezond voor jouw hond. Kijk goed op de verpakking wat er in zit en hoe het bij kan dragen aan de gezondheid van jouw hond. Lukt het je niet om de tanden van jouw hond schoon te houden of heb je moeite met het tandenpoetsen? Schakel dan de hulp van de dierenarts in.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met