maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Gebit

Mijn hond stinkt uit zijn bek, wat nu?

Je kent het wel, je bent lekker aan het stoeien met de hond en opeens krijg je een lik in je gezicht. De ene vindt het geen probleem, de ander is er niet zo’n fan van. Maar dat is het ergste nog niet. Het ergste is, de hond stink uit zijn bek! Klinkt niet bekend? Gelukkig maar, want een stinkende hondenbek is namelijk helemaal niet normaal. Toch komt het veel voor en weten de meesten hondenbaasjes niet wat ze hiermee aan moeten. Denk jij iets te vaak bij jezelf “mijn hond stinkt uit zijn bek”, maar weet je niet waar het vandaan komt en hoe je er vanaf komt? Lees dan verder, wij leggen je uit waar een stinkende bek bij honden vandaan komt en wat je er tegen kunt doen.

Waarom stinkt mijn hond zo uit zijn bek?

In de meeste gevallen heeft stank uit de bek van een hond te maken met een slecht gebit en mogelijke ontstekingen. Het blijkt dat 9 van de 10 keer, de oorzaak hier gevonden wordt. Deze ontstekingen ontstaan door een opstapeling van tandplak en tandsteen en veroorzaken dus een vervelende geur. Maar naast de geur doet het vaak ook erg veel pijn en heeft de hond er dus veel last van. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede tandverzorging om ontstekingen te voorkomen.

Verzorg jij het gebit van jouw hond altijd goed? Dan kan het ook zijn dat jouw hond uit de bek stinkt vanwege een andere reden. Andere oorzaken voor een stinkende adem zijn nierfalen, spijsverteringsproblemen, diabetes, leverfalen of huidproblemen. Het is dus hoe dan ook aan te raden om de hond ter controle mee te nemen aan de dierenarts om de oorzaak van de stank vast te stellen.

Hond stinkt uit de bek naar vis

Heb je een puppy die een heel duidelijke vis geur in z’n bek heeft? Dan hoef je je minder zorgen te maken. Het gebit van puppy's is volop in ontwikkeling en door het wisselen van de tanden kan een visgeur tevoorschijn komen. Het is wel belangrijk om al vanaf jonge leeftijd te zorgen voor een goede gebitshygiëne om problemen te voorkomen. Maar in de meeste gevallen is er bij een stinkende bek bij puppy's niks aan de hand.

Oude hond stinkt uit de bek

Ook in het geval van oude honden hoeft er niet per se een probleem te zijn. Over het algemeen ruikt de adem van een hond naar wat ze het laatste hebben gegeten. Dit ruikt niet bepaald lekker, maar zou bij gewone voeding ook niet moeten stinken. Wat wel kan stinken, is wanneer de hond door het afval heeft lopen wroeten of de eigen ontlasting heeft opgegeten. Honden zijn nieuwsgierige beesten die soms ook dingen eten die ze beter kunnen laten liggen.

Hoe herken je gebitsproblemen bij een hond?

Wanneer jouw hond uit de bek stinkt vanwege gebitsproblemen zijn er vaak nog andere symptomen waaraan je kunt merken dat het inderdaad door het gebit komt. De symptomen die voor kunnen komen bij gebitsproblemen bij honden zijn:

  • Rood, bloedend of gezwollen tandvlees
  • Minder speels zijn
  • Chagrijnig of zelfs agressief gedrag
  • Kauwen aan 1 kant
  • Witte, gele of bruine uitslag op de tanden (tandplak of tandsteen)

Hond stinkt uit zijn bek wat te doen

Als de stinkende adem veroorzaakt wordt door dieper liggende problemen, zoals een nierafwijking, is het verstandig om met de dierenarts aan behandelplan op te stellen. Als de stank wordt veroorzaakt door gebitsproblemen, kun je zelf een hoop doen. Het is belangrijk om het gebit van de hond goed te verzorgen en regelmatig te reinigen. Er is tegenwoordig veel op de markt voor een gezond gebit en veel mensen denken dat ze daarom niks meer te hoeven doen aan tandverzorging. Dat is helaas niet waar. Deze tandproducten, zoals denta sticks, kunnen zeker bijdragen aan het behoud van een gezond gebit. Maar het is geen vervanging voor een goede hygiëne.

Dus, wat te doen als jouw hond uit zijn bek stinkt? Zorgen voor een beter gebit. Het is belangrijk om de tanden van jouw hond minstens twee keer per week te poetsen, maar het liefst zelfs dagelijks. Heb je dit nog nooit gedaan en weet je niet hoe het moet? Lees dan ons artikel met instructies voor het poetsen van de tanden van jouw hond.

Voeding voor een gezond gebit

Verder is het belangrijk om te zorgen dat jouw hond de juiste voeding krijgt. Ga bijvoorbeeld voor grote brokken en zorg dat ze voldoende lekkers te kauwen hebben. Het kauwen stimuleert de speekselproductie, wat een natuurlijke tandreiniger is voor honden. Bovendien schuren de tanden en kiezen bij het kauwen langs elkaar. Je kunt daarnaast ook een natuurlijk supplement toevoegen aan het voer van je hond, wat helpt bij mondverzorging en bescherming van het gebit van je kleine viervoeter.

Andere interessante artikelen