maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Gebit

Hoe poets je de tanden van je hond?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom wij onze tanden met regelmaat poetsen, maar we de tanden van onze honden vaak overslaan? Waarom is het normaal dat wij 2x per dag onze tanden poetsen, maar is tandenpoetsen bij honden iets wat misschien zo af en toe gedaan wordt, maar zeker niet met regelmaat? Toch is tandenpoetsen bij honden heel belangrijk, want zelf kunnen ze het niet. Er zijn wel allerlei knabbelstokken op de markt die zorgen voor een gezond gebit, maar die werken niet voldoende als reiniging. Maar liefst 80% van de honden van 3 jaar en ouder heeft gebitsproblemen. Dus tijd om de tanden van jouw hond te poetsen. Hier lees je hoe je dat doet, hoe vaak je honden tanden moet poetsen en welke tandenborstel en tandpasta je daarvoor kunt gebruiken.

Waarom moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

Het poetsen van de tanden van je hond doe je om dezelfde redenen als bij jezelf, om de tanden schoon te houden, tandplak en tandsteen te voorkomen, het tandvlees gezond te houden en een vieze adem te voorkomen. Net als bij mensen kunnen er etensresten aan de hondentanden blijven plakken die uiteindelijk tandplak of tandsteen kunnen veroorzaken. Maar hoe vaak moet je de tanden van een hond poetsen voor het beste resultaat? Het beste is om de tanden van de hond ook dagelijks te poetsen, maar mocht dat niet lukken wordt aangeraden om zeker 2x per week aan te houden voor een gezond gebit.

Waarmee moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta te kopen. De mensen versies zijn namelijk niet goed voor honden. Tandpasta voor mensen schuimt veel te veel, en je kunt je voorstellen dat het een hele opgave wordt om jouw hond na het poetsen te laten spoelen. Bovendien moet het lekker zijn, anders zal jouw hond niet meewerken aan het tandenpoetsen. Daarom is er speciale hondentandpasta. Het zou kunnen dat je er een paar zal moeten proberen voor je de tandpasta vindt die jouw hond lekker genoeg vindt, geef het dus niet na één keer op.

Zorg er bovendien voor dat je een speciale hondentandenborstel hebt. Tandenborstels voor honden zijn zo gemaakt dat ze alle moeilijk te bereiken plekjes van een hondengebit kunnen bereiken. Het gebit ziet er natuurlijk anders uit dan dat van ons, dus is een aangepaste tandenborstel aan te raden. Je kunt ook kiezen voor speciale vinger tandenborstels, als jouw hond het maar niks vindt dat je met een vreemde stok in hun mond zit. Sommige honden accepteren het beter wanneer je met je handen aan de slag gaat. Je kunt dit gebruiken om jouw hond te laten wennen aan het idee van tandenpoetsen.

Stappenplan voor tandenpoetsen hond

  • Begin met het omhoog schuiven van de lip. Vind jouw hond dit niet prettig? Dan is het belangrijk om jouw hond er aan te laten wennen. Probeer het zo af en toe tijdens het knuffelen zodat de hond leert dat dit niet eng is.
  • Laat de hond de tandpasta proeven. Het kan zijn dat de hond het niet lekker vindt, probeer dan een andere soort tandpasta.
  • Wrijf eerst met een vinger over de tanden, zodat de hond kan wennen aan de poetsbeweging. Je kunt hierdoor de vingertandenborstels gebruiken.
  • Poets daarna met de tandenborstel de hoektanden, kiezen en als laatste de voortanden. Begin met een paar tanden en ga pas verder als de hond het echt lijkt te accepteren.

Het kan zijn dat jouw hond het op het begin helemaal niks vindt dat je de tanden wilt poetsen. Laat de hond dan rustig wennen en probeer het gewoon later nog eens. Overhaasten kan stress veroorzaken.

Tips tandenpoetsen hond

Tandenpoetsen kan voor honden op het begin spannend zijn. We hebben een aantal tips verzameld om het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

  • Ga naast de hond zitten in plaats van tegenover de hond. Dit kan namelijk bedreigend over komen.
  • Leer de hond te accepteren dat je je hand onder de kin houdt. Beloon de hond eventueel als deze de kop niet wegtrekt.
  • Probeer de buitenkant van de bek te masseren als de hond niet toestaat dat je de lip optrekt. Zo kan de hond wennen.
  • Begin eerst met de buitenkant van de tanden en ga pas naar de binnenkant als de hond echt ontspannen is. Het kan zijn dat je een aantal keer enkel de buitenkant kan poetsen.
  • Zorg dat je jouw hond continue op het gemak stelt en beloont voor de medewerking van elke stap. Bouw het zo langzaam op als nodig is.
  • Er bestaat ook speciaal honden mondwater voor een extra frisse adem. Dit meng je met het water en drinken ze ongemerkt op.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het op het begin voor honden heel onwennig is dat je aan de tanden zit, zeker met een vreemde, harde stok. Er wordt aangeraden om dus al op puppy leeftijd te beginnen met tandenpoetsen. Krijg je de hond pas op een oudere leeftijd en is deze tandenpoetsen niet gewent? Dan kan het wat langer duren voor het wordt geaccepteerd. Wees geduldig en geef het niet op. Vraag eventueel de dierenarts om hulp.

Andere interessante artikelen