maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Gebit

Het gebit van je kat is erg belangrijk voor de algehele welzijn. Net als veel andere dieren gebruikt ook de kat de mond voor het ontdekken van de wereld. Als baasje weet jij als geen ander dat je kat bijna alles moet ruiken of likken. Maar tandplak en tandsteen liggen altijd op de loer! Dit gun je je poes natuurlijk niet en daarom is het belangrijk dat jij de conditie van het gebit regelmatig controleert en probeert de verzorgen. Supplementen kunnen erg goed zijn om voor de mond van je kat te zorgen en kunnen tandplak en tandsteen op afstand houden. Wij willen dat je kat gezond door het leven gaat. Daarom gebruiken we alleen onderzochte ingrediënten in onze producten. Kies bijvoorbeeld voor onze eetbare tandpasta of een poeder die je eenvoudig over het eten van je poes kunt strooien. Ontdek ons assortiment en verzorg het gebit van je kat!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

Mensen associëren mondhygiëne vaak met ‘s ochtends tandenpoetsen, misschien nog even flossen en dan alles wegspoelen met mondwater. We houden onze mond graag schoon, toch? Waarom je kat dan niet? Mondhygiëne voor je kat is erg belangrijk en kan bijdragen aan hun algehele welzijn. Helaas wordt de mondhygiëne van katten vaak over het hoofd gezien, wat kan leiden tot vervelende problemen. Daarom is het erg raadzaam om de mondhygiëne van je mini-leeuw serieus te

De mond van je kat is natuurlijk het begin van de gehele spijsvertering. De tanden en het tandvlees moeten in pristine staat verkeren om goed te functioneren. Ook is de mond een tool om met andere katten te spelen, henzelf te wassen of zelfs om te jagen. Wanneer de mondhygiëne van een kat genegeerd wordt, krijgen bacteriën en infecties geen tegengeluid en kunnen vrij hun gang gaan. Dit kan leiden tot ernstige problemen en er gaat veel meer moeite in het verhelpen van deze complicaties zitten dan preventieve maatregelen nemen om de mondhygiëne van je lieve poes op peil te houden. Je wilt natuurlijk alleen het beste voor je kater.

Katten gebitsproblemen

De gebitsproblemen van katten komen overeen met die van ons en zelfs met die van honden. De volgende 3 problemen komen het meest voor:

Tandplak

Tandplak is een veelvoorkomend probleem. Wanneer tandplak niet periodiek verwijderd wordt kan dit leiden tot tandvleesontsteking. Tandplak is een substantie dat bestaat uit kleine deeltjes van het eten en saliva van je kat, wat zich uiteindelijk vastplakt aan de tanden. Tandplak kan je bij mensen makkelijk herkennen aan een ongelooflijke slechte adem en bij katten is dit niet anders.

Tandsteen

Als tandplak niet verwijderd wordt, zal dit uiteindelijk tandsteen worden. dan ben je verder van huis. Dit is namelijk veel moeilijker te verwijderen dan tandplak. Daarom is het belangrijk tandplak direct te verwijderen zodat het niet de kans krijgt om tandsteen te worden!

Tandvleesontsteking

Wanneer tandsteen te lang genegeerd wordt, kan er een tandvleesontsteking ontstaan. Het opgebouwde tandsteen kan zwellingen en bloeding veroorzaken, wat vervolgens vrij spel geeft aan gevaarlijke indringers. Dit kan erg veel irritatie veroorzaken. Dat is natuurlijk niet wat je wilt voor je kat. Zorg er daarom voor dat je de mondhygiëne van je harige vriend serieus neemt en preventieve maatregelen neemt, zoals je bij je eigen gebit ook doet. Dan heb je alleen maar meer kans dat je kat een lang en gelukkig leven leidt!

Symptomen van gebitsproblemen

Het vaststellen van gebitsproblemen is natuurlijk de eerste stap. Het duidelijkste symptoom wat gebitsproblemen onthullen is een slechte adem. Erg rood tandvlees kan ook hinten naar een onderliggend probleem. Let ook op overduidelijke schade van de tand. Wanneer je denkt dat je kat lijdt aan gebitsproblemen, aarzel dan niet en kom direct in actie.

Hoe voorkom je gebitsproblemen bij katten?

Preventieve maatregelen zijn erg belangrijk in de strijd tegen tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen. Een gezond, uitgebalanceerd dieet kan al veel verschil maken. Veel suiker en bewerkte ingrediënten zijn namelijk erg slecht voor de mondhygiëne, net als dat dit slecht is voor onze eigen tanden. Geen enkele tandarts zal je aanraden om dagelijks een glas cola te drinken! Geef je kat ook genoeg speeltjes om op te bijten. Als je dit niet doet, kan je kat zelf zoeken naar dingen om op te kauwen, zoals een harde tafelrand. Deze oppervlaktes zijn erg schadelijk voor het gebit van je kat, al heeft ‘ie het zelf niet door totdat de schade al is gedaan.
Het schoonmaken van de tanden is ook belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld speciaal geformuleerde tandpasta voor katten. Als je van jongs af aan begint, kan je kat goed wennen aan de smaak van de tandpasta en ervaar je later minder problemen met de gebitsverzorging van je kat. Breng dit eerst voorzichtig aan met je vinger. Wanneer je kat hieraan gewend is, kun je kijken naar een geschikte tandenborstel.

Katten mondhygiëne supplementen

Suppletie is een geweldige optie om de gebitsverzorging van je kat aan te scherpen. Dit soort supplementen zijn er vaak op gericht om de tanden en het tandvlees van je kat te verzorgen zonder dat ‘ie het zelf merkt. Je kat zal denken dat het een lekkernij is. Zoek naar supplementen die geformuleerd zijn met natuurlijke ingrediënten en die verrijkt zijn met essentiële nutriënten voor een gezond gebit. Vitamine C en Calcium zijn bijvoorbeeld belangrijk en kunnen bijdragen aan een gezond gebit. Ook pepermuntolie kan goed zijn, omdat dit een slechte adem kan verhelpen maar ook ongewilde bacteriën op afstand kan houden.
Bij Animigo willen we het beste voor je persoonlijke haarbal! Ontdek ons hele assortiment en shop wat je nodig hebt om je kat gezond en gelukkig te houden.