Spijsvertering

De spijsvertering, ook wel het metabolisme genoemd, speelt een belangrijke rol in het lichaam van je poes. De spijsvertering is verantwoordelijk voor het omzetten van voeding in energie zodat jouw poes genoeg energie heeft om op pad te gaan door de wijk. Ook zijn andere belangrijke organen in het lichaam van je kater afhankelijk van de spijsvertering omdat dit de verdeling van voedingsstoffen naar deze organen reguleert. Als de spijsvertering niet goed functioneert heeft je kat weinig energie, kan je poes vaak braken en aan diarree lijden. Onze supplementen zijn speciaal geformuleerd met ingrediënten die de spijsvertering bevorderen. Ontdek hier ons assortiment en verzorg de spijsvertering van je kat!
Lees meer

Alle producten in deze categorie

De spijsvertering van je kat is erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat voeding wordt afgebroken tot energie, zodat alle vitale organen voorzien worden van de energie die ze nodig hebben om te functioneren. Hierdoor kan je kat lekker actief zijn en een speels leven leiden. Daarom is het niet alleen belangrijk dat je weet hoe de spijsvertering van je poes werkt, maar ook wat je kan doen om de gezondheid ervan te stimuleren.

Katten spijsvertering

De spijsvertering van je kater werkt ongeveer hetzelfde als dat van ons, alleen dan is ‘ie veel kleiner natuurlijk. Net zoals bij ons, heeft ook het verteringsstelsel van de kat meerdere functies.

Afbreken van voeding

Een belangrijke functie van de spijsvertering is het afbreken van voeding, zodat je kat energie krijgt om van alles en nog wat te doen. Dit proces voorziet ook andere vitale organen van energie om te functioneren en kan ook bijdragen aan gezonde bot- en spierontwikkeling.

Reiniging

Het verteringsstelsel heeft ook een reinigende functie. Sommige organen behoren tot de spijsvertering, zoals de lever en nieren, en deze beschermen het lichaam tegen gifstoffen en chemicaliën door ze af te voeren.

Stimuleert de gezondheid

De spijsvertering van je kat heeft veel invloed op het welzijn van je poes. Ooit zelf maagproblemen gehad? Dan weet je dat dit geen pretje is. Een gezonde spijsvertering zorgt ervoor dat zowat alles in het lichaam van je kat goed kan functioneren. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de spijsvertering krijgt wat het nodig heeft om gezond te blijven.

Symptomen van spijsverteringsproblemen

De spijsvertering van je kat is erg complex en bestaat uit meerdere organen. Daarom is het kwetsbaar voor complicaties die vanuit de natuur kunnen ontstaan. Gelukkig hebben we de meest voorkomende symptomen van spijsverteringsproblemen kunnen achterhalen, waardoor jij sneller kan identificeren of er wat loos is:

 • Kwijlen
 • Diarree
 • Constipatie
 • Braken
 • Regurgitatie
 • Gebrek aan eetlust
 • Bloeden
 • Buikpijn
 • Opgeblazen gevoel
 • Moeite met poepen
 • Shock
 • Uitdroging

Wat veroorzaakt katten spijsverteringsproblemen?

Omdat de spijsvertering van je kat en jezelf bijna identiek zijn, zijn ook de oorzaken niet erg verschillend:

Voeding

Problemen in de spijsvertering worden vaak veroorzaakt door de voeding die ze voorgeschoteld krijgen of van straat hebben geplukt. Dit geldt juist voor de katers die al een wat sensitievere spijsvertering hebben. Een dieet wat bomvol zit met bewerkte voeding, chemicaliën en kunstmatige additieven zal ze niet goed doen. In plaats daarvan is het raadzaam een natuurlijk, uitgebalanceerd dieet samen te stellen!

Bacteriën

Deze gemene indringers kunnen ook voor veel problemen zorgen. Bacteriën kun je bijvoorbeeld vinden in voedsel dat over datum is. Deze bacteriën geven gifstoffen vrij in het lichaam van je kat wat de spijsvertering kan aantasten. Let er dus goed op wat je kat binnen krijgt en probeer ook zoveel mogelijk te voorkomen dat je kat achterlaten voedsel van straat eet.

Sport

Gebrek aan beweging zorgt er niet alleen voor dat je kat zo dik wordt als Garfield, maar het kan ook erg slecht zijn voor de spijsvertering. Sport stimuleert het metabolisme waardoor voeding beter afgebroken kan worden. Katten horen actief te zijn, dus als je kat luier dan normaal is dan kan er wat aan de hand zijn.

Leeftijd

Helaas heeft vader tijd ook invloed op de werking van de spijsvertering. Hoe ouder je kat, hoe langzamer de spijsvertering. Dat is bij de mens ook zo. Daarom moet je de levensstijl en het dieet van je kat aanpassen naarmate de jaren vorderen.

Hoe zorg je voor een goede spijsvertering van je kat?

Er zijn gelukkig dingen die je kunt doen om de spijsvertering van je kat een flinke boost te geven. Het is belangrijk dat ze een uitgebalanceerd dieet consumeren, vrij van chemicaliën, additieven en kunstmatige troep. Juist voor jongere katten is het ook belangrijk om genoeg eiwitten, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Voor oudere katten is voeding die de spijsvertering ondersteunt juist erg belangrijk.

Je kat kan ook erg veel profiteren van genoeg beweging omdat dit het metabolisme stimuleert en het meeste uit de voeding haalt. Geef ze bijvoorbeeld een leuk speeltje als cadeau of monteer een klimpaal in je woonkamer!

Katten supplementen voor de spijsvertering

Je kat kan ook erg profiteren van supplementen. Supplementen die de spijsvertering verzorgen zijn vaak geformuleerd met ingrediënten die erop gericht zijn het verteringsstelsel te stimuleren. De spijsvertering is complex en bestaat uit verschillende organen, maar gelukkig bestaan er supplementen voor elk individueel gedeelte. Supplementen zijn erg geschikt voor wanneer je kat niet alle nutriënten kan halen uit voeding.
Bij Animigo willen wij het beste voor je kat. Ontdek nu het hele assortiment en shop wat je nodig hebt om je kat een lang en gelukkig leven te bieden!